krpan in druščina postani član

Naslov teme: donacija že amortiziranih os.računalnikov OŠ

1952  14.03.2021 - 20:46h / Ostalo / Avtor: Soncnica / 458 / 4

Zdravo.

Za firmo zastarele osebne računalnike in že zamortizirane (a še delujoče) bi podarili osnovnim šolam za šolo od doma.

Kako je z davki?
DDPO: če smo za nakup računalnikov uveljavili olajšavo za investiranje, so računalniki že zamortizirani, njihova sdanja vrednost je 0 EUR; od nakupa je več kot 3 leta. Je tu potrebno kaj popravljat oziroma vnašat v obračun DDPO?

DDV: od nabave računalnikov smo si odbijali DDV, ker smo računalnike uporabljali za poslovne namene, za opravljanje dejavnosti. Bi tu morali kaj obračunat?

Hvala za pomoč in vaše izkušnje.
lp, Anita

Hmm - 15.03.2021 - 07:15

Ob koncu amortizacijske dobe so osnovna sredstva še vedno nekaj vredna razen če gredo v uničenje. Ob pričetku amortiziranja se v ta namen oceni preostala vrednost osnovnega sredstva, kii predstavlja ocenjeno vrednost ob koncu amortizacisjke dobe. Torej če imate računalnik med osnovnimi sredstvi in nameravate to osnovno sredstvo poradariti ima ta računalnik še vedno neko vrednmost čeprav je ta vrednost lahko zelo majhna. Ni prav, da os med osnovnimi sredstvi tudi sredstva z vrednostjo 0. Sredstvo ne more imeti vrednosti nič! Tako kot tudi blago v zalogi ne more imeti vrednosti 0!

ALJA - 15.03.2021 - 08:21

V kolikor so računalniki v celoti AM in je od nakupa preteklo več kot 3 leta, nimate poračuna vhodnega DDV in niti poračuna olajšave pri DDPO. V kolikor boste računalnike donirali, potem je donacijska pogodba, lahko je vrednost 0 - bo šola morala sama oceniti vrednost pridobljenega OS, vi pa iz tega naslova ne boste imeli olajšave pri DDPO za donacije. V R0 knjižiti izločitev 05/04 v enaki vrednosti.
Hmm- v R0 so OS z sedanjo vrednostjo 0, če so v celoti amortizirana in niso izločena - popravek vrednosti je enak nabavni vrednosti.

Hmm - 15.03.2021 - 08:30

To ne drži. Os sredstva v lasti podjetja, ki so v uporabi ne morejo imeti vrednosti 0 tako kot zaloge ne morejo imeti vrednosti 0. Seveda se v praksi to dogaja, kar pa pomeni, da so sredstva podjetja oziroma njihova aktiva iz tega naslova podcenjena. S tem pa bilance izkazjejo napačna stanja sredstev...

Uredništvo - 15.03.2021 - 12:02

Pri donaciji (brezplačni dobavi) računalnikov, pri nabavi katerih ste uveljavili pravico do odbitka DDV, morate obračunati DDV! Davčna osnova je določena v 36. členu ZDDV-1 (glejte drugi odstavek).

Popolna davčna rešitev - tudi v paketni ponudbi:
http://www.superdavki.com/account/register/subscribe