krpan in druščina postani član

Naslov teme: Vračilo DDV-ja podjetje AT

1943  14.03.2021 - 10:08h / DDV / Avtor: soryolg / 318 / 3

Pozdravljeni, potrebujem info, primer:
-smo avstrijsko podjetje (zavezanec za DDV v avstriji) ki bi najelo poslovne prostore od pravne osebe (DDV zavezanec v slo) v Sloveniji (AT podjetje v Sloveniji ne bi opravljalo nobene pridobitne dejavnosti, se pravi se ne izstavlja SLO računov, imeli bi samo najeto skladišče). Če se AT podjetje registrira za DDV v Sloveniji ali si ta DDv lahko odbijamo in ga dobimo nakazanega nazaj na račun?

Hvala

Uredništvo - 15.03.2021 - 07:39

Če avstrijsko podjetje ne opravlja nobenih transakcij v Sloveniji, zaradi katerih bi se moralo registrirati v Sloveniji za namene DDV, potem lahko zahteva vračilo DDV (ob izpolnitvi vseh ostalih pogojev) skladno z določili - glejte določila od 74. člena ZDDV-1 naprej.

Popolna davčna rešitev - tokrat tudi v paketu:
http://www.superdavki.com/account/register/subscribe

soryolg - 15.03.2021 - 10:49

Imate prav za stroške,
vendar za najem nepremičnine nam slovensko podjetje pogojuje, da se registriramo za DDV, ker so oni kupili nepremičnino z DDV-je in želijo da je na računu zaračunan ddv, da ne bodo delali povračila ddv-ja nazaj državi.

Uredništvo - 15.03.2021 - 12:46

To je vsekakor odločitev s strani najemodajalca - torej, da išče najemnike, s katerimi bo lahko podpisal izjavo po 45. členu ZDDV-1 in bo najemnina obdavčena (namensto oproščena) z DDV (s tem se najemodajalec izogne izvršitvi popravka odbitka DDV pri nepremičnini, ki ga je uveljavil ob nabavi).
Zdaj, če se avstrijsko podjetje identificira za namene DDV v Sloveniji, je pomembno, da za sklenitev dogovora o obdavčitvi najemnine z DDV, nepremičnino uporablja za namene dejavnosti, za katero ima pravico do odbitka DDV. Torej, kakšno dejavnost bo opravljalo v Sloveniji s to najeto nepremičnino (skladišče)? Poraja pa se tudi vprašanje, ali bo FURS avstrijskemu davčnemu zavezancu dodelil ID številko, glede na to, da pišete, da ne bo opravljal nobene pridobitne dejavnosti. :)

Glejte četrti odstavek 129. člena PZDDV
(4) Davčni zavezanec, ki nima sedeža v Sloveniji, vloži zahtevek za izdajo identifikacijske številke za DDV na obrazcu DDV-P3. Vzorec obrazca DDV-P3 je v Prilogi VII k temu pravilniku in njegov sestavni del. Obrazcu DDV-P3 mora priložiti potrdilo pristojnega organa države, kjer ima sedež, da je dolžan obračunavati DDV v tej državi, ali izpis iz sodnega ali drugega registra, ki dokazuje, da opravlja dejavnost v državi, kjer ima sedež, ter pogodbo ali predpogodbo ali drugo dokazilo, iz katerega je razvidno, da namerava opravljati dejavnost v Sloveniji.