krpan in druščina postani član

Naslov teme: Dnevnica

1672  03.03.2021 - 13:43h / Ostalo / Avtor: dnevnica / 365 / 2

V prvem odstavku 7. člena piše:
"Če je na službenem potovanju v tujino zagotovljena brezplačna prehrana, ki jo zagotovi organizator ali gostitelj, se zaposlenemu za pokritje morebitnih drugih stroškov obračuna 20 % pripadajoče dnevnice iz 6. člena te uredbe."
To pomeni da tudi pri potovanju, ki traja 6-8 ur, dobi zaposleni 20% od 25% dnevnice, če ima zagotovljen brezplačen obrok?

urška - 04.03.2021 - 08:24

S 1. januarjem 2018 se je spremenila davčna obravnava povračil stroškov prehrane oziroma dnevnic za napotene delavce. Pri kratkotrajnih napotitvah, ki trajajo neprekinjeno do 30 dni oziroma pri napotenih avtoprevoznikih do 90 dni, smejo delodajalci z davčnega vidika delavcem neobdavčeno izplačati dnevnico do višine in pod pogoji, kot to velja za službene poti v tujino. Furs je tudi v prenovljeni spletni publikaciji Davčna obravnava dohodkov delavcev, ki so napoteni na delo v tujino (3. izdaja, marec 2018) zapisal, da sme delodajalec delavcem neobdavčeno izplačati povračilo stroškov za prehrano za vsak delovni dan v času napotitve (v višini dnevnice). Furs še pojasnjuje, da se za delovni dan v času napotitve šteje vsak delovni dan delavca, v katerem ta opravlja kakršnekoli obveznosti v zvezi z zaposlitvijo ne glede na število opravljenih delovnih ur v tem dnevu. V delovne dneve se vštejejo tudi dnevi, v katerih delavec potuje na kraj opravljanja dela v tujini, razen če gre po vsebini za prevoz na delo in z njega. Tako se tudi začetni in končni dan napotitve, ko je delavec na poti, praviloma štejeta za delovni dan in se z davčnega vidika za tak delovni dan lahko izplača cela neobdavčena dnevnica, ne glede na število opravljenih ur v tem dnevu. V delovne dneve pa se ne vštejejo povsem prosti dnevi delavca.

dnevnica - 04.03.2021 - 11:11

..dan lahko izplača cela neobdavčena dnevnica, ne .... to v tem primeru ne pride v poštev.