krpan in druščina postani član

Naslov teme: izplačilo neto plače

1638  02.03.2021 - 13:46h / Ostalo / Avtor: nina / 548 / 5

Pozdravljeni.

Zanima me, če mi ve kdo svetovat, kako naj zaprem neto plačilo plače (kartico 251), če ni bilo nakazano preko TRR-ja. Podjetnik ima namreč zaposleno svojo ženo in misli, da ji neto izplačila ne rabi nakazat na TRR, ker ji tako ali tako ta sredstva da. Meni pa na kartici kartici 251 ostaja že za par let neizplačanih plač. Je možno, da mi podjetnik z podpisanim dokumentov zatrdi, da je ta sredstva dobila in si tako zaprem obveznost za neizplačane plače?

Hvala za pomoč in lep pozdrav.

Ell - 02.03.2021 - 13:57

To sicer lahko naredite, vendar ni rečeno, da se bo inšpektor s tem strinjal.

 

sse - 02.03.2021 - 15:26

Za knjiženje potrebujete verodostojno knjigovodsko listino. Ker plače niso bile nakazane na trr bi morali te plače če že, evidentirati preko blagajne! Prav tako bi morale biti plačilne liste dostavljene zaposleni, in zaposlena bi morala podpisati prejem plačilne liste. Takšna je praksa v podjetjih. Če tega nimate pa vam noben podpisan list s strani direktorja ne pomaga.

LUNatA - 02.03.2021 - 20:31

Ne morem verjeti, da v letu 2021 še kdo misli, da plače ni potrebno nakazati na TRR. 
 

Maja - 03.03.2021 - 08:43

Ko je izplačan neto- se odda rek, morajo slediti dajatve v roku 5dni. To, da on njej da - ni odgovor, ki bi zadovoljil računovodjo, ki ve kako morajo biti plače izplačane. Če on njej velikodušno da   potem mu bo tudi ona ob nakazilu velikodušno vrnila.Zakon je pa zakon. Plače so lahko samo nakazane na račun zaposlenega.Ne tukaj omenjati blagajne. Lahko skleneta pogodbo, da ona daje mesečno  kredit-svojo neto plačo , tudi brezobrestno, potem pa se izplačuje kedit. To bi bila neka varianta za tistega, ki nima dovolj na računu za izplačilo plač.Zakaj je pa lahko široka tema, če ji lahko on daje iz žepa v katerega mora tudi priti iz računa- praviloma!!!

sse - 03.03.2021 - 09:32

Se načeloma strinjam z napisanim. V praski sem že naletel na marsikaj. Neizplačilo neto plač je bilo največkrat posledica pomanjkanja denarja za plače, ker pa je šlo za poslovodne osebe, lastnike in družinske člane pa so se neto plače prekvalificirale v dana posojila zaposlenih. Vendar je za to potrebno skleniti ustrezno pisno pgodbo, saj se mora zaposleni strinjati z nenakazilom plače in s sklenitvijo posojilne pogodbe. Če pa tega niso napravili pa je možno tudi da je lastnik dvignil gotovino. Če pa jo je dejansko tudi predal pa je druga zgodba. Osnovno je da se obračunajo reki in plačajo obračunane dajatve. Zs prejem neto plače pa se lahko smatra tudi sklenjena posojilna pogodba. Vsekakor so takšna ravnanja največkrat v krogu družinskih članov.