krpan in druščina postani član

Naslov teme: neodpisana vrednost

1478  22.02.2021 - 18:19h / Ostalo / Avtor: Metka / 373 / 3

Kupcu smo dali v najem opremo, ki jo je poravnaval v mesečnih zneskih za katere smo mu izdajali račune mi pa račune knjižili na prihodke. Pri nas, najemodajalcu smo opremo vodili na OS, danih v najem in obračunavali amortizacijo. V pogodbi je bilo zapisano, da ob plačilu zadnjega obroka, oprema preide v kupčevo last.
V registru smo naredili izločitev sredstev danih v najem. Ostala pa je neodpisana vrednost za katero pa ne vem kam jo poknjižit. Vrednost opreme je kupec poplačal z mesečnimi obroki, tako mislim da na prihodke ali na odhodke ter razlike ne moremo dati.
Kako mnjenje?

Barca - 22.02.2021 - 18:44

Vam je kupec plačal (skupaj) vrednost, kot jo je imelo to OS v trenutku najema ali je plačal manj?

Metka - 22.02.2021 - 18:53

Kupec je plačal več kot je bila vrednost OS ob najemu. V bistvu je šlo za najem trgovskega blaga, ki je bilo prenešeno na OS in nato dano v najem.

gj - 23.02.2021 - 07:59

Kot ste zapislai ste dali v najem svoja OS s klavzulo da bo ob z zadnjo najemnino blago prešlo v kupčevo last. Takšna pogodba ima oziroma je imela vse elemente finančnega najema. Ko ste osnovno sredstvo prodali ste dejansko dobavili to osnovno sredstvo kupcu. Takšno osnovno sredstvo morate izločiti (prodati) iz evidenc. Zadnja najemnina je praktično odkup tega osnovnega sredstva. Imate prihodke od prodaje tega osnovnega sredstva, prevrednotovalne (prihodke ali odhodke),...