krpan in druščina postani član

Naslov teme: Normiranec, vračilo nepremičnine nazaj iz s.p. na FO, ker ni več v oddajanju

1451  21.02.2021 - 15:46h / Ostalo / Avtor: Normiranec / 397 / 7

Kot normiran s.p., ki oddajam lastne nepremićnine , sem moral le te dati prenesti v knjige za s.p. Trenutno v letu 2021 ene od teh nepremičnin ne bom več oddajal na s.p. ju, jo om sam uporabljal, je pa bila sedaj 5 let v knjigah s.p. . Ker je njena vrednost sedaj v knjigah relativno nizka, zaradi splošnega velikega dviga cen nepremičnin, razmišljam, da bi jo sedaj po knjigovodski ceni vrnil nazaj na sebe, kot fizično osebo ( sicer v ZK je skozi tako) in, če jo bom kasneje spet oddajal, morda čez leto dve, jo takrat spet vrnem v s.p. po takratnih realnih cenah.  Sprašujem zato, ker so me , ko sem prenašal v s.p. te nepremičnine davčni svetovalci opozarjali, naj ne bodo nizke cene, ker če bi jo želel kasneje prodati, ko je na s.p. ju bi lahko menda Furs zahteval še na s.p. ju velik kapitalski dobiček za plačati in ne samo na fizični osebi, kjer se ve, kako je z temi davki.   Kako mnenje poznavalcev, nasvet ?

Marjeta - 22.02.2021 - 08:14

Cena nepremicnine more odgovarjati ceni, ki bi jo doseglo stanovenje na trgu t.i trzna cena ob prodaji,  
torej neglede na nizko knjigovodsko ceno je potrebno za stanovanje izdelati cenitev stanovanja ali ga prodati po tržni ceni. Druga ne pride v postev. 

Normiranec - 22.02.2021 - 18:12

Samo tudi, ko je bila prenešena iz FO na FO s.p. ni bilo cenitve je bila po Gurs vrednostih, ne glede na vse, pa so iz tega naslova možne kake davščine na normiranem s.p. ju.  Načeloma vsi razlagajo, da ne, pa vendar vprašam . 

:) - 23.02.2021 - 10:52

Preglejte podrobneje tudi tole .....možno je da je GURS vrednost enaka kot ob vnosu..... ne glede na cene ki so sedaj na trgu.

V  paketu protikoronske zakonodaje PKP5 je določba, po kateri nove,  vrednosti iz množičnega vrednotenja nepremičnin ostajajo zaklenjene. Pojasnimo: vlada nove vrednosti nepremičnin ima, a jih ne dovoli objaviti. Njihovo razkritje prelaga za nedoločen čas, objavljene so lahko le zastarele vrednosti iz leta 2017.
Zakon namreč izničuje tudi določila iz aprilske protikoronske zakonodaje, kjer je določeno, da se podatki evidence vrednotenja, ki bi morala biti uveljavljena že letos aprila, začnejo javno izkazovati na dan 1. januar 2021. Določa namreč, da bodo javni šele podatki oziroma vrednotenje po novi uredbi. Torej tej, ki še ni določena in naj bi jo dobili šele leta 2022 ali celo 2023.
»Podatki o posodobljenih vrednostih nepremičnin ne bodo dostopni ne lastnikom nepremičnin ne vsem drugim zainteresiranim fizičnim in pravnim osebam, kamor sodijo na primer občine, Furs, banke, zavarovalnice ... 

https://www.finance.si/8967007/Gre-zadnje-mnozicno-vrednotenje-nepremicnin-po-sprejetju-PKP5-zares-v-smeti

Normiranec - 22.02.2021 - 18:16

Ga. Marjeta, še to , nič ne prodajam, samo vračam nazaj iz sebe, kot fizične osebe s.p., normiranca , nazaj na fizično osebo, ker je kot fizična oseba s.p. , ne bom več oddajal, pač pa jo bom sam koristil.     Torej zadeva je bila samo v knjihah samega sebe , kot s.p.. normiranca, ker sicer ne bi mogel oddajati.   Ne gre za promet z nepremičlninami !!!

Dada - 22.02.2021 - 19:26

Ne glede na to kaj je bilo prej. V vsekem primeru je potrebno postopati kot je navedla Marjeta. Žal.

Marjeta - 23.02.2021 - 09:17

Glede na to, da ste vi nepremičnino prenesli na s.p. po GURS cenitvi vas bo to sedaj drago stalo. Razlika v ceni bo višja in tako boste posledično imeli več prihodkov. Bi vam toplo priporočila, da drugič razkirate tisti denar za računovodjo in privarčujete pri davkih.
p.s. prenosi so isto kot prodaja. 
 

Normiranec - 01.03.2021 - 16:06

ga. Marjeta. mnenje, vendar JA sem se pozanimal, celo pri davčnih svetovalcih,  pa vseeno gre tu za precej nedorečeno področje, vseepa vam v razmislek sledeče.    Sam nisem nepremičnine lastniško prenesel iz FO na s.p., pač pa sem jo iz Fo dal samo na uporabo na s.p..   Celo o rem, ali je to sploh potrebno so bila sila različna mnenja, pa četudi sem kasneje to moral narediti, ker imam pogodbe o oddaji izdelane pri notarju in ti spet ne overijo, če ni tovrstnega papirja o prenosu. 

Tako, da gre samo za uporabo z strani s.p, ja nič drugega ne gre za lastniški prenos.