krpan in druščina postani član

Naslov teme: Številčenje osnovnih sredstev

1308  15.02.2021 - 09:05h / Ostalo / Avtor: sonček / 344 / 2

Pozdravljeni,
ali je kje predisano, da je potrebno voditi register osnovnih sredstev v programu po določenem zaporedju, tako kot prejete, izstavljene račune...ali je lahko poljubno in ne po nekem zaporedju..
Prosim za mnenje...
Hvala in lep začetek tedna.
 

:) - 15.02.2021 - 21:20

https://si-revizija.si/datoteke/splosno/504/rac-kodeks_racunovodskih_nacel.pdf

I. IZHODIŠČNA RAČUNOVODSKA NAČELA
.
.
10. Računovodstvo obravnava spremembe gospodarskih kategorij skladno z nastankom poslovnih dogodkov. Iz tega izhaja, da ugotavljanje vrednostno izraženega poslovnega izida zahteva, da so pri vsakem vzporejanju prihodkov in odhodkov prihodki obremenjeni samo z ustreznimi odhodki, ne glede na prejemke in izdatke. To se nanaša tako na obdobno kot tudi na organizacijsko vzporejanje prihodkov in odhodkov (načelo strogega upoštevanja nastanka poslovnega dogodka).

11. Vsaka gospodarska kategorija se v računovodstvu v skladu s temeljnimi načeli ureditve dvostavnega knjigovodstva izkazuje v povezavi z vsemi drugimi gospodarskimi kategorijami poslovne celote. Zato tudi sprememba katerekoli gospodarske kategorije nujno sproži spremembo druge (načelo medsebojne povezanosti in soodvisnosti gospodarskih kategorij).
.
.
.A. Pojem knjigovodstvo
105. Knjigovodstvo je dokumentirano in strogo formalno evidentiranje vseh posameznih poslovnih procesov in stanj, zasnovano na popolnem in trajnem zbiranju ter ustaljenem časovnem in stvarnem urejanju podatkov, ki z uporabo denarne merske enote prikazuje celotno preteklo poslovanje poslovne celote.
.
.
C. Poslovne knjige
115. S poslovnimi knjigami mislimo v knjigovodstvu evidenčna sredstva, s katerimi se po časovnem zaporedju in urejeno zajemajo poslovni dogodki, o katerih pričajo knjigovodske listine. Po časovnem zaporedju se knjiži v dnevnikih, vsebinska evidenca pa se opravi na knjigovodskih kontih v glavni knjigi in pomožnih knjigah. Glavna knjiga vsebuje najmanj sintetične konte, v pomožnih knjigah pa so zajeti tudi analitični konti.
 

Danja - 17.02.2021 - 08:47

Vsekakor morate OS vnašati v register po časovnem zaporedju, kdaj so bila pridobljena, vendar pa vsak program za OS omogoča iskanje po več kriterijih (po ID številki, ki jo lahko določite sami, po kontu, po skupinah, po stroškovnem mestu - nahajališču ipd.). Vsak mora kriterije nastaviti v skladu s svojimi potrebami, tudo zato, da je lažje opravljati inventuro.