krpan in druščina postani član

Naslov teme: Zavarovanje v računovodstvu? Kaj krije? Kdaj?

1251  12.02.2021 - 09:04h / Ostalo / Avtor: Metka / 780 / 15

Vezano na temo 1244
Mislim, da bi vse nas zanimalo, kaj pravzaprav krije zavarovanje? Sem agenta povprašal, če mi lahko priskrbi primere, ko je računovodski servis naredil napako in kakšno in kako je potem zavarovalnica reagirala. Je krila škodo? Do danes mi ni prinesel še nobenega primera pa je že nekaj let od tega.
Če ima morda kdo izkušnje bodo dobrodošle. Ampak iz praktični primerov. 
Morda bi naše združenje pripravilo nekaj v smislu  Vprašanja in odgovori 
Vprašanje:  če zamudim z oddajo DDV obračuna? 
Odgovor: ??
In podobno ...
Tako pa je zavarovanje vpeto v drobni tisk...
 

ALJA - 12.02.2021 - 10:04

Zamujanje z oddajo  - shranite si dokazila, zakaj zamujate, v kolikor niste res sami krivi (dokumentacija nedostavljena, nepravočasno dostavljena, nedelovanje "uradnih spletnih strani") pri nas včasih pravočasno oddajamo podatke z zneski NIČ.

vztrajni - 12.02.2021 - 10:09

Tole z zavarovanjem se mi zdi, da je en velik vprašaj, ki bi ga morala rešiti zbornica. Vsaj 5 let že gnjavim zavarovalnico to, kar pravi zgoraj Metka, pa ni odgovora.
Dokler tega ne dobimo mislim da je tako zavarovanje bolj larifari, za dušo

aar - 12.02.2021 - 12:26

Tudi jaz imam sklenjeno zavarovanje odgovornosti, pa ne poznam konkretnega primera, v katerem bi lahko  zahtevali povračilo škode. Ja in vejetno imam tudi jaz to zavarovanje za primer, kaj pa če bi res kaj ....
Razmišljam. Nismo oddali zahtevka za MTD ( kar se hitro lahko zgodi ), stranka zato od nas zahteva, da ji nakažemo to, kar jim ni nakazal FURS , zaradi neoddanega obrazca. A bi mi lahko to zahtevali od zavarovalnice? Zahtevali bi seveda lahko, a verjetno ne bi nič dobili.
Res me zanima, če je kdo dobil že kakšno povračilo in v kakšnem primeru.

Meta - 12.02.2021 - 14:28

vezano na temo 1244-
Imam zavarovano  odgovornost in sem danes klicala agentko, da za stranko nisem oddala izjave za TD - škoda 3.300 €. 
Poslala mi je obrazec - odškodninski zahtevek iz zavarovanja odgovornosti - s stranko ga bova izpolnili in poslali na Zavarovalnico. Rekla mi je, da naprej pa potem zadevo rešujejo njihovi pravniki? Od tu dalje pa vam sporočim, ko bo zadeva rešena.
Še to - zavarovanje imam sklenjeno pri Triglavu.

lp
Meta

Metka - 12.02.2021 - 16:53

No super ... pa da vidimo kako bo ... bo dobra popotnica za sklepanje zavarovanja
Srečno...
Pa nas obvestite prosim ...
 

Simbi - 12.02.2021 - 19:57

Nekoč smo imeli zavarovanje odgovornosti pri Adriaticu - nenormalna premija, vezana na število zaposlenih, vsako leto plačevali visoke zneske.
Potem pa je eno leto ravno v času izdelave bilanc zavarovalnica poslala en vprašalnik (mislim da je bilo 10 strani, ampak prej več kot manj), ki ga takrat ni bilo časa izpolniti. Ko pa je bil čas za to, sem pa tudi podrobneje prebrala pogoje: v bistvu bi zavarovanje krilo samo izgubo dokumentacije. Odškodnine iz odgovornosti računovodstva bi bile pokrite pa samo v primeru, če bi nas stranka tožila in tožbo dobila, pri čemer ne bi smel biti razlog dobljene tožbe opustitev določenega dejanja ali malomarnost.
Takega zavarovanja ne želim, hvala.
  

Sanja - 13.02.2021 - 07:31

Računovodski servis 27 let, 7 zaposlenih, razdeljene stranke; sem vodja, obdelujem zahtevnejše stranke, plače itd.... skratka, želim imeti vse pod kontrolo, pa se zgodi kdaj, da se kaj izmuzne, ki se ne bi smelo.
Vsa leta, odkar se spomnim, plačujem zavarovanje odgovornosti, najprej pri Adriatic, kasneje pri Triglav ...
Imela sem primer par mesecev nazaj .... ko bi morala stranka plačati DDV za nazaj za 3 leta ( sitauacija : žena je imela dejavnost, DDV zavezanka, kasneje mož odpre popoldansko dejavnost; nevem kako mi je lahko ušlo, da bi se mož moral že prvi dan identificirati za DDV :-( , ne me obsojat, saj sama sebi ne morem oprostit .... skratka...inšpekcijski nadzor....ter plačilo za nazaj + kazen.
Ker v 27 letih nisem nikoli uveljavljala odškodninskega zahtevka in ker plačujem letno sedaj 800 eur, prektekla leta cca 1.400 eur... sem bila v dobri veri, da morda pa je sedaj možnost, da se vsaj na ta način "odkupim-pomagam" stranki in prejela sem odgovor, da je tovrstna napaka takšna, da je bila lahko povzročena namerno. Da ni bila povzročena namerno, ne morem dokazat. Samo jaz vem, da res ni bila :-(.
Toliko o zavarovanju odgovornosti, ko pride do česa, je težko dokazat .......

Anka - 13.02.2021 - 07:48

Napaka povzrocena namerno? Zakaj bi pa bila namerno? Kaksen motiv bi pa imeli za to? Pa ste se pritozili? Ker ravno zato zavarovanja odgovornosti so!!!
A je sploh imel kdo pozitivno resen primer?

speltna - 13.02.2021 - 08:49

Ta zavarovanja so dober biznis (za zavarovalnice). Čez palec, že sogovorniki v temi plačujete cca 2000 EUR zavarovalnin letno, toliko pa zavarovalnice povrnejo:

Vir: https://www.gzs.si/zbornica_racunovodskih_servisov/Novice/ArticleID/75587/porocilo-o-zavarovalnem-programu-poklicne-odgovornosti-za-clane-zrs-za-leto-2019

Škodno dogajanje (zavarovalni zahtevki) za leto 2019 na dan 31. 12. 2019:
Zavarovalnica Sava d.d.: iz naslova predmetnega zavarovanja splošne in poklicne  odgovornosti je bilo prijavljenih šest škod. Škode so bile izplačane v znesku 17.142,00€ pet škod v znesku 10.612,00€ je rezerviranih in še niso bile izplačane. Iz naslova nezgodnega zavarovanja ni bilo prijavljenih škod.
Zavarovalnica Triglav d.d.: iz naslova predmetnega zavarovanja splošne in poklicne  odgovornosti ni bilo prijavljenih škod.  Iz naslova nezgodnega zavarovanja ni bilo prijavljenih in likvidiranih škod.  
************
Da ne boste plačevali dragih "šolnin".

amamam - 13.02.2021 - 11:53

Pred cca dvema ali tremi leti nazaj smo pri nas imeli en "uspešno" rešen primer s strani zavarovalnice. Bilo je povezano nekaj s tujino, kar smo tudi imeli zavarovano. Če se dobro spomnim, je stranka v tujini morala nekaj dodatno plačati in pri tem nas obdolžila, za kar ni vedela in je dobila kot neke vrste globo, da mi nismo naredili vseh korakov, kar bi bilo potrebno. Smo se ene pol leta pogajali s to stranko in dokazovali, da smo jo vse opomnili kar mora narediti, da pa sama ni nekaj naredila. Je bilo preveč nervoze pri tem in smo se z zavarovalniški agentom povezali in povedali za kaj gre. je povedal, da naj stranka vloži odškodninski zahtevek in bo potem zavarovalnica naprej raziskovala. Je potem stranka dobila od cca 1.000 plačanih enih dobrih 800,00 - ostalo pa je bila odbitna franšiza. Toliko od morebitnih izkušenj z zavarovalnicami. zavarovanje pa imamo sklenjno preko Zbornice računovodskih servisov. 

Mogoče še komentar k Sanji - mi premalo krat našim strankam povemo, da pričakujemo, da poznajo osnovna določila nekih naših predpisov. V pogodbah bi morali imeti zapisano, da je naročnik seznanjem z osnovami DDV-eja, osnovami DDPO-ja, ............
Skratka - večina njih včasih niti ne ve, da mora tekočo akontacijo davka iz dobička redno plačevati. Potem se zamisliš, ali je sploh sposoben voditi svoje poslovanje.
In kar bi dodala še k temu - tudi mi smo imeli podoben  primer, pa sama prav tako delam že 28 let. Kako me je lahko taka stranka všečno in prefinjeno peljala skozi labirint vseh predpisov.  Kot da ona piše predpise. Pa je prišel davčni nadzor in je FURS dal račun za vse neobračunane DDVeje za par let nazaj. 
IN zdaj - če bi stranka poznala osnove DDVeja, bi s skrbno odgovornostjo sama poskrbela, da do tega ne bi prišlo. Sama bi nas pozivala, da naj delamo pravilno. tudi nam je pri vseh teh špekulacijah, ki jih izvajajo naši podjetniki to nekako ušlo. In zdaj - jok in stok in vsi na svetu so krivi, da se njim dogaja krivica. Če ne bi poznala še nekih njihovih privatnih zaslužkov, ki pa niso nikjer prikazani - bi skoraj verjela, da bo še cela družina šla v stečaj. 
DAvek, ki ga mora stranka plačati je njena obveza - tega mu ne more noben izvajalec računovodskih storitev plačati, niti ni izvalec tega dolžan.
Vsekakor sodelovanje med obema od tu naprej več ni enako. Vprašanje je tudi, ali lahko ali je sploh potrebno, da dajemo v tem primeru taki stranki z naše strani kakšne ugodnosti. To sedaj od nas pričakujejo.  To je meni hujše  - to izsiljevanje. 

speltna - 13.02.2021 - 16:06

amamam, ste lahko malo bolj konkretni o vsebini prvega dela vašega pisanja? To 1000 in nato 800 eur.

Ker, imela sem opravka s stranko, ki je pričakovala, da bo dodatno odmerjen davek krila moja zavarovalna polica. In seveda tega zavarovalna polica ni krila, mi je pa stranka nemalo stroškov povzročila. In velik cmok v grlu.

Jakla - 14.02.2021 - 13:12

Samo potrdim, kar je bilo že zgoraj napisano...stranka je prejela kazen za neplačilo davka, ki naj bi ga mi kot računovodski servis malomarno spregledali (naj bi to krilo zavarovanje) in mi je zavarovalni agent že vse uredil, da naj bi zavarovalnica povrnila škodo v višini kazni odgovorne osebe. So pri zavarovalnici (Adriatic) najeli pet pravnikov in davčnih svetovalcev, ki so ugotovili, da stranka mora plačati državi,  kar je njenega in da zavarovalnica ne more kriti te odgovornosti. 
Smo plačali vse brez upiranja in seveda tiste zneske, ki gredo sicer za zavarovanje spravili na varno in vsaj vemo, kdo (MI) nam bo pokril škodo, ki jo hote, nehote, iz malomarnosti, preobremenjenosti, neobveščenosti, ali kar tako,  ker smo SAMO ljudje, naredimo v svoji karieri.  Zavarovalnica pa še naprej ustvarja uspešne produkte, ki nimajo izplačil... In seveda verjamem, da so takrat plačali več za davčne svetovalce, kot bi jih za povrnitev škode računovodskemu servisu!!!! ALELUJA!!!!  
Še to: zavarovalni agent je bil skoraj bolj razočaran kot mi, ker je tako slepo verjel produktu, ki ga je tržil!!!

amamam - 14.02.2021 - 13:53

odgovor speltna 
Stranka je imela nekaj v tujini za plačati 1.000,00 - neka globa ali nekaj takega je bilo. Niti ne vem točno. Najbolj absurdno je bilo to, da je ta stranka v tujini to delala prvič in zadnjič, ker je po vsem tem zaprla dejavnost (s.p.)
ker imamo v zavarovalni polici odbitno franšizo smo sami morali pokriti cca 200,00 ostalo razliko pa je dobila stranka. Bi bilo dovolj razumljivo. ? je pa res, da smo se do zadnjega pri nas upirali, da bi iz police stranka to koristila, ker je na njeni strani nastala opustitev dolžnih aktivnosti. 

davek v nobenem primeru ne bo krila zavarovalnica. DAvek si mora vsaka stranka sama pokriti.  Ta davek bi ona morala plačati, prej ali slej. Tak  se vsaj mi učimo in mislim, da tudi stanovski kolegi na enak način delajo/mo/te. 
Problem potem nastane v zaupanju med nami in stranko. Običajno se tudi sodelovanja prekinejo. Tudi je po psihološki strani boljše za enega in drugega. 

Tajča - 14.02.2021 - 16:33

Meni je agent najprej dejal: Zamud  ne krijemo.

ikra - 24.02.2021 - 09:37

kot izgleda nas je več takšnih, ki imamo negativne izkušnje z zavarovalnico, v čem je potem sploh še smisel plačila zavarovalnih premij?