krpan in druščina postani član

Naslov teme: Oproščeni prispevki PIZ

1130  08.02.2021 - 14:15h / Ostalo / Avtor: Iza / 627 / 2

Iščem po spletu kako poknjižiti oproščene  prispevke  PIZ za tiste, ki so v marcu,aprilu in maju delali. Toda ob branju nekih splošnih odgovorov ,se mi je pojavilo še drugo vprašanje.
Jaz sem tem delavcem izplačala toliko večji neto ,kot so znašali njihovi -delojemalčevi prispevki za PIZ ,ki jih ni bilo potrebno odvesti. Ali je to sploh pravilno?

ani - 08.02.2021 - 16:04

Skoraj ob letu osorej knjižite to? Kako vam je pa tak obračun uspelo na eDavkih oddati? Kontrolnih podatkov za dohodnino tudi ne preverjate?
Oproščenost plačila prispeveka PIZ (ne pa tudi obračuna!) je prihodek izključno izplačevalca. Plačo se knjiži kot ponavadi, obveznost iz naslova PIZ (ker ni bilo odliva sredstev) se zapira v dobro 768. Preveč izplačani neto poknjižite na terjatve do delavcev, saj ga bodo morali vrniti. Delavci so za delo v času krize prejeli krizni dodatek.

Iza - 08.02.2021 - 17:09

ani, hvala za odgovor.  Ste me kar oreng okregala. Bom naredila  terjatev za preveč  izplačan neto. Poknjiženo sem  imela  tako, kot sem dejansko  tudi izplačala. Sedaj ko razčiščujem za pripravo bilance , sem hotela doknjižiti  še  prispevke, ki jih je krila država..
Kontrolne podatke sem tudi preverila in so OK.  Za mesece, kjer je država krila prispevke so očitno vzeli obračunane  glede na bruto
plačo. Hvala, še enkrat.