krpan in druščina postani član

Naslov teme: samostojni kulturni umetnik-prispevke plačuje država-davčni obračun

1094  06.02.2021 - 08:47h / Dohodnina / Avtor: mila / 381 / 4

Prosim za pomoč, sem zmedena .Kako je s prispevki, ki jih plačuje ministrstvo za kulturo, sodijo  med prihodke, do sedaj jih nisem upoštevala pri prihodkih ali to velja samo za čas covida?

lp

Metka - 06.02.2021 - 10:02

Poglejte temo 1083

sandi - 06.02.2021 - 19:52

Samostojni kultirni delavec to je poseben status , je pa normirec, ni pa s.p.
To pomeni, da so prispevki, ki jih plača država zaradi pridobljenega statusa, obdavčeni?


lp
 

neva - 06.02.2021 - 20:08

Ali bosta temeljni dohodek in oprostitev plačila prispevkov oproščena plačila dohodnine?
 
ODGOVOR: Samostojni podjetnik temeljni dohodek, ki ga je vpisal kot prihodek v evidenco knjigovodskih listin, izvzame iz davčne osnove v obračunu dohodnine od dohodka iz dejavnosti (35/6 ZIUZEOP). Zato znesek temeljnega dohodka vpiše v zaporedno številko 2.8 – Izvzem prihodkov iz naslova prejete pomoči po interventnem zakonu – ZIUZEOP.
Po mnenju Zveze RFR pa stori enako tudi za znesek oproščenih prispevkov, ki jih mora ravno tako izkazati kot prihodek v evidenco knjigovodskih listin. Podlaga za ta izvzem je 20/-/9 ZDoh-2, po katerem so obvezni prispevki za socialno varnost, ki jih za posamezne zavarovance v skladu s posebnimi predpisi plačuje Slovenija (upoštevajoč, da ta izplačila niso od Slovenije kot delodajalca), oproščeni plačila dohodnine.
Pri tem pa je treba omeniti, da je davčni organ podal drugačno stališče, po katerem samostojni podjetnik ne bi smel izvzeti prihodkov iz naslova plačila oproščenih prispevkov iz davčne osnove (Pogosta vprašanja in odgovori oukrepih na davčnem področju za blažitev posledic koronavirusa, odgovor št. 40.a). Zveza RFR še meni, da bi takšna davčna obravnava pri podjetniku normirancu privedla do njegovega slabšega davčnega položaja (neenakosti) v primerjavi s podjetnikom, ki ugotavlja davčno osnovo z dejanskimi prihodki in odhodki, kljub temu, da obstaja zakonska določba o oprostitvi plačila dohodnine (20/-/9 ZDoh-2), iz katere pa ne izhaja, da bi lahko prišlo do razlikovanja pri davčni obravnavi tega dohodka glede na na način ugotavljanja davčne osnove pri dohodku iz dejavnosti.
dr. Mateja Drobež Tomšič STROKA  IKS 12  2020

lp

j.. - 07.02.2021 - 08:57

Zdaj je tudi dr. Mateja drobež Tomšič spremenila svoje mnenje.