krpan in druščina postani član

Naslov teme: Kulturni delavci in njihovi prispevki v davčni napovedi

1038  04.02.2021 - 16:57h / Dohodnina / Avtor: Metka / 306 / 3

Morda kdo na forumu dela obračune za samostojne kulturne delavce obdavčene po normiranih stroških. Ker je veliko tem glede obračunanih, plačanih in oproščenih prispevkov in se oproščeni (v aprilu in maju) zaradi virusa prištevajo k prihodkom pri ne-kulturnikih.

Samostojnim kulturnim delavcem plačuje prispevke država in če je obdavčen po normiranih stroških ?? bi morali ob koncu leta pri davčni napovedi k izdanim računom prišteti še vse prispevke in od vsote (računi + prispevki) potem izračunavati normirane stroške in dohodnino? Je res tako (ne glede na virus)? 

 

j.. - 04.02.2021 - 17:13

Sem že pisala o tem, do sedaj sem vse plačane prispevke MK prištela prihodkom in jih izločila v 2.6., ker so tako tudi pojasnjevali. Odkar pa so spremenili Brošuro o dohodku iz dejavnosti, pa naj bi te prispevke samo prišteli k prihodkom in jih v davčni napovedi ne izvzemali, kar pomeni 4% davka. Sem poklicala še na MK zaradi cenzusa, pa mi je rekla gospa, da se iz cenzusa ti prispevki izvzamejo. V kolikor to ne bi storili avtomatično že na Fursu, naj v začetku junija pokličem in bodo kulturniki pisali izjave.... 

Metka - 04.02.2021 - 17:22

Hvala
A v tej vrstici ?
2.6 Izvzem prihodkov zaradi predhodno nepriznanih odhodkov
ne vem če pše sem.

j.. - 05.02.2021 - 09:28

Glede pojasnil, ki so sedaj na voljo, bom jaz z izvzemom počakala, da se izjasnijo (če se bodo), drugače pa se nagibam k temu, da jih bom izvzela in ja v 2.6., tako kot do sedaj.