krpan in druščina postani član

Naslov teme: Plačani prispevki Ministrstva za kulturo

960  02.02.2021 - 19:16h / Dohodnina / Avtor: j.. / 318 / 4

Ali se plačani prispevki Ministrstva za kulturo samostojnemu kulturnemu delavcu, izvzamejo iz prihodkov 2.6 davčnega obrazca, če so bili knjiženi v prihodke?
 

verreja - 02.02.2021 - 21:20

Pri normirancu da, pri "dejanskem" pa so tako  v stroških in prihodkih, da se ne izvzemajo pod 2.6. Lp
 

sannija - 02.02.2021 - 21:34

Mislim, da se po novem tolmačenju tudi pri normirancu ne izvzemajo pod 2.6.
 

M.a.r.i.a. - 02.02.2021 - 23:24

20.člen ZDoh-2  NPB24 9.točka
....se dohodnine ne plača od obveznih prispevkov za socialno varnost, ki jih za posamezne zavarovance v skladu s posebnimi 
predpisi plačuje Slovenija ali samoupravna lokalna skupnost, pod pogojem, da Slovenija ali lokalna skupnost ne nastopa kot
njihov delodajalec.
Na osnovi tega sem jaz izvzemala pri normirancu v 2.6 oproščene prispevke za 1.vpis v register (pojasnilo durs 4212-154/2014-2)
enako mislim da bi se lahko uporabilo tudi za samostojnega kulturnega delavca, če seveda ne bi bilo novega tolmačenja, ki
se opira na isti točko istega člena istega zakona...le da  ima v nadaljevanju drugačno razlago.
Bom jutri poslala Fursu njihovo tomačenje 2014 in tolmačenje 40.a in vprašala, kaj se je spremenilo, da je nastalo novo tolmačenje  zakon pa ostal enak ostal enak:)

j.. - 03.02.2021 - 07:25

Hvala za razmišljanja, tudi jaz sem do sedaj izvzela, sedaj so spremenili brošuro o dohodku iz dejavnosti 8.izdaja januar 2021, po prebranem očitno ne velja tudi njihovo tolmačenje iz leta 2014.
5. Davčna obravnava oproščenih prispevkov za socialno varnost
 
V skladu z 9. točko 20. člena ZDoh-2 se dohodnine ne plača od obveznih prispevkov za socialno varnost, ki jih za posamezne zavarovance v skladu s posebnimi predpisi plačuje Slovenija ali samoupravna lokalna skupnost, pod pogojem, da Slovenija oziroma samoupravna lokalna skupnost ne nastopa kot njihov delodajalec. Navedena oprostitev velja za vse zavarovance ne glede na podlago zavarovanja ter ne glede na način ugotavljanja davčne osnove.
 
Za zavezance, ki so zavarovani kot samozaposlene osebe, se oprostitev iz 9. točke 20. člena ZDoh-2 realizira preko določitve davčne osnove, ki je dobiček, ki se ugotovi kot razlika med dejanskimi prihodki in dejanskimi ali normiranimi odhodki, doseženimi v zvezi z opravljanjem dejavnosti. Upoštevaje veljavne davčne predpise in s tem Slovenske računovodske standarde se prihodki davčno pripoznajo v višini oprostitve po 145. členu ZPIZ-2 ter odhodki v višini celotnih obračunanih prispevkov (tako tistega dela, ki ga pokriva Republika Slovenija, kot tistega dela, ki ga krije zavarovanec sam), kar v učinku predstavlja realizacijo oprostitve po 9. točki 20. člena ZDoh-2. Enako velja tudi za primer, ko se je zavezanec odločil za ugotavljanje davčne osnove z upoštevanjem normiranih odhodkov. Tudi v tem primeru mora zavezanec upoštevati enaka pravila glede pripoznavanja prihodkov. Glede odhodkov pa se je zavezanec odločil za pavšalno določanje oziroma pripoznavanje vseh odhodkov ne glede na dejansko vrsto in višino obračunanih odhodkov, vključno z obračunanimi prispevki za socialno varnost. V sistemu normiranih odhodkov se torej šteje, da so bili zavezancu pripoznani vsi dejansko obračunani odhodki v zvezi z opravljanjem dejavnosti, saj zavezanec dejansko obračunanih odhodkov ne izkazuje.
 
Prispevki se torej ne izvzemajo iz davčnega obračuna, ampak se oprostitev realizira preko pripoznave prihodkov in odhodkov v poslovnih knjigah. Stališče je že potrebno upoštevati pri oddaji davčnega obračuna za leto 2020.