krpan in druščina postani član

Naslov teme: davčni obračun

958  02.02.2021 - 18:09h / Dohodnina / Avtor: Gala / 904 / 4

Lani maja sem oddala davčni obračun, sem pozabila navesti oproščene prispevke pod rubriko 2.6.  Preprosto nisem vedela, tudi na računovodskih predavanjih so bili zelo skopi z informacijami...Sem pa normiranka, tako da nekega hudega izpolnjevanja pri davčnem obračunu ni..
S Fursa me niso kontaktirali, da je kakšna napaka ( naj bi te poklicali, če kaj ne bi štimalo?? ) Dokument je bil vložen (uspešno). Ali je smiselno, da obvestim Furs in popravim to napako? Na znesek akontacije, ki jo plačujem pa tako vplivajo prihodki oz. izdani računi...
Ne želim pa imeti kakih problemov z inšpekcijo, če bi jo kdaj imela..

Brigitte - 02.02.2021 - 18:50

Zato, ker ste prikazali višje prihodke, kot ste jih imeli in zaradi tega plačali več davka, vas verjetno ne bo noben ''kaznoval''. Niste oškodovali države, ampak sami sebe. 
Akontacijo dohodnine pa plačujete ravno iz tega naslova. 
Mogoče smiselno v bodoče zaupat izdelavo davčnih obračunov racunovodji? 

Anka - 02.02.2021 - 19:34

Kakor sem razumela najnovejše obvestilo fursa  , sedaj se pri normirancih ne izloča več prispevkov, ki so oproščeni plačila (kot npr. PIZ za prvi sp, PIZ za invalida nad kvoto itd...) ....
menda je bila sodba sodišča, ki pravi, da se tega ne sme vpisovati v 2.6 in posledično plačuješ od teh oproščenih prispevkov  4% davek
No, upam, da sem narobe razumela to pojasnilo fursa ....https://www.gov.si/novice/2021-02-01-pomoc-prejeta-na-podlagi-interventnih-ukrepov-in-njihova-obravnava-v-davcnem-obracunu-ddpo-in-dohdej/?fbclid=IwAR0h9jYBYRBqrOOxoecIHxNsahquxQeNKIA6y_qGe2galJYEimqgDw3uyFw


3. Oproščeni prispevki za socialno varnost
V skladu z 9. točko 20. člena ZDoh-2 se dohodnine ne plača od obveznih prispevkov, ki se po 38. členu ZIUZEOP pri samozaposlenih osebah oprostijo plačila. Za zavezance, ki so zavarovani kot samozaposlene osebe, se oprostitev realizira preko določitve davčne osnove, ki je dobiček, ki se ugotovi kot razlika med dejanskimi prihodki in dejanskimi ali normiranimi odhodki, doseženimi v zvezi z opravljanjem dejavnosti. Upoštevaje veljavne davčne predpise in s tem računovodske standarde, se pripoznajo prihodki v višini oproščenih prispevkov in odhodki v višini celotnih obračunanih prispevkov, kar v učinku predstavlja realizaciji oprostitve. Enaka pravila za upoštevanje prihodkov veljajo tudi v primeru, kadar zavezanci ugotavljajo davčno osnovo z upoštevanjem normiranih odhodkov. Glede odhodkov pa se pri zavezancu, ki ugotavlja davčno osnovo z upoštevanjem normiranih odhodkov, šteje, da se je zavezanec odločil za pavšalno določanje oziroma pripoznavanje vseh odhodkov, ne glede na dejansko vrsto in višino obračunanih odhodkov, vključno z obračunanimi prispevki za socialno varnost. V sistemu normiranih odhodkov se torej šteje, da so bili zavezancu pripoznani vsi dejansko obračunani odhodki v zvezi z opravljanjem dejavnosti, saj zavezanec dejansko obračunanih odhodkov ne izkazuje.
Navedeno pomeni, da se oproščeni prispevki iz davčnega obračuna akontacije dohodnine in dohodnine od dohodka iz dejavnosti ne izvzemajo, saj se oprostitev realizira preko pripoznave prihodkov in odhodkov.


Enako velja tudi za ostale prispevke, ki so v skladu z 9. točko 20. člena ZDoh-2 oproščeni plačila dohodnine.

 

Gala - 02.02.2021 - 20:16

Prihodki so v dokumentu pravilno prikazani (torej sešteti vsi izdani računi za prodajo), in na podlagi tega je bila tudi akontacija pravilno izračunana. Prispevki ter subvencioniranje nimajo pri akontaciji nobenega vpliva, ti se upoštevajo samo pri izračunu zavarovalne osnove.
Sem normiran s.p., pri navadnih s.p.-jih pa mislim da se prispevki vključijo zraven. 

Ne vem torej ali je pomembno da napako odpravim ali ne, ker ne vpliva na nič? Prispevke imam tako minimalne zaenkrat.. 
 

Sp - 22.02.2021 - 15:29

To tudi mene zanima, saj dobivam različne informacije?

Na Furs-u so mi sicer odgovorili, da se (vprašanje se je nanašalo na normirance) tako oproščeni spomladanski prispevki, kot tudi tisti zaradi prvega vpisa v PRS vključijo v prihodke (pod zap. št. 1) in NE izvzamejo nikjer.

Večinoma pa berem na internetu, da se oproščeni prispevki na podlagi prvega vpisa v register izvzamejo iz obračuna.