krpan in druščina postani član

Naslov teme: prodaja medeninastih odpadkov......na pomoč!!

930  02.02.2021 - 06:37h / Ostalo / Avtor: odpadki / 529 / 4

Ali moramo ob prodaji medeninastih odpadkov obračunati DDV pi 76.členu ZDDV?
Kako naj poknjižim prodajo, če odpadkov nismo vsako leto sproti evidentirali v glavni knjigi, tako kot je nastajal, ampak imamo samo presežke zalog medenine na R-3?

j - 02.02.2021 - 09:11

Popis?
Razlog za presežke zalog?
Kako ste lahko nekaj prodali če niste imeli zalog?
Torej ste imeli neurejeno evidenco zalog!
Če nečesa niste imeli evidentiranega v zalogah in ste to uspeli prodati potem bi se morali vprašati od kod so te zaloge?
Popisati bi morali celotno zalogo in knjižiti ugotovljene viške in manjke. Če zalog nimate urejenih, dejavnost ki jo opravljate je znak da se nekaj dogaja v vašem podjetju (izkoriščanje kaosa pri evidentiranju v korist posameznkov).

odpadki - 02.02.2021 - 09:56

Gre za majhnwga S.P., ki ima neurejeno evidenco, kot ugotavljate. Kako vendarle to rešiti, da bo prav (saj bo v kratkem zapel S.P. ker gre v pokoj)?

Maša - 03.02.2021 - 07:03

Prodaja odpadnega materiala - medenina npr. Surovini ali Dinosu je obr.dav.obv.76.a člen.

Prodaja materiala iz skladišča iz zaloge R 3 pa je 22%.

PIKA2 - 04.02.2021 - 12:18

Razumem, zakaj imate  presežek zalog na R-3. Predvidevam, da ste pri proizvodnji imeli neke odpadke, ki so že predvideni  in nastajajo v vsakem primeru.  Obračun porabe torej ni bil narejen, kakor bi moral biti. Te odpadke je zavezanec  imel, vendar jih ni knjigovodsko uredil.  Torej, napaka je bila samo v tem, da niste opravljali preknjižb iz redne zalogo na neko nekurantno oz. konto odpadnega materiala, če  zaloge vodite bolj natančno. Ni nujno, da se odpad prodaja vsako leto. Mogoče ga je premalo in stroški  logistike so  večji, kot  bi bil  dobiček iz prodaje le-tega.
Odpadke morate prodati  družbi, ki se ukvarja z odkupom barvnih kovin.  Dobili boste tehtalni list in prevzemnico  z njihovo odkupno ceno. Sestavili boste račun v skladu z 76a.členom.  Zalogo pa nato razknjižite za  po nabavni ceni. 
Upam,da sem pomagala.