krpan in druščina postani član

Naslov teme: hitro testiranje v službi - odklonitev s strani delavca

859  29.01.2021 - 14:11h / Ostalo / Avtor: kovinar / 532 / 3

Pozdravljeni. V službi (proizvodnja in ne moremo organizirati dela od doma) bomo organizirali hitro testiranje na kovid test. Nekateri delavci ga že vnaprej zavračajo. Ali obstaja kaka zakonska podlaga, da je delavca, ki odkloni testiranje odstranimo z delovnega mesta oz. zakon, ki predvideva, da se morajo testirati vsi. Hvala za odgovor.

Barca - 29.01.2021 - 14:33

Mogoče tole
45. člen ZDR-1
(varne delovne razmere)
(1) Delodajalec mora zagotavljati pogoje za varnost in zdravje delavcev v skladu s posebnimi predpisi o varnosti in zdravju pri delu.
(2) Delodajalec mora strokovnega delavca oziroma strokovno službo, ki opravlja strokovne naloge na področju varnosti in zdravja pri delu, obvestiti o zaposlitvi delavcev za določen čas oziroma začetku opravljanja začasnega dela delavcev, zaposlenih pri delodajalcu, ki opravlja dejavnost zagotavljanja dela delavcev drugemu uporabniku.

Mnenje min.za delo pa  https://zssszaupnikvzd.si/wp-content/uploads/2021/01/Testiranje-delavcev-na-COVID-19-in-cepljenje.pdf

g. - 29.01.2021 - 14:46

Zdaj morate samo še najti vzročno povezavo med netestiranjem in nevarnostjo za zdravje.

j - 29.01.2021 - 17:01

Moje mnenje je: ker mora delodajalec: Delodajalec mora zagotavljati pogoje za varnost in zdravje delavcev v skladu s posebnimi predpisi o varnosti in zdravju pri delu., ne vidim razloga zakaj ne bi takšnega delavca oddaljil od drugih delavcev, ki jim mora zagotoviti varnost in zdravje pri delu. Pa čeprav to pomeni prekinitev delovnega razmerja. Tukaj ne bi smelo biti nikakršnih ovir. Saj je to enako kot če delavec ne bi želel nostiti zaščitne obleke in bi s tem povzročal nevarnost sebi in tudi drugim zaposlenim.