krpan in druščina postani član

Naslov teme: vpis neplačanih prispevkov (covid) v davčni obračun zavezanca

853  29.01.2021 - 12:18h / Dohodnina / Avtor: Adrijana K. / 839 / 6

V davčni obračun normiranca vpišemo poleg prometa v zaporedno 1  tudi     neplačane (covid) prispevke.
In jih nikjer ne izvzamemo.
Ali ni to skregano z logiko?
---
Ko s.p. normiranec za prvi dve leti vpiše poleg pormeta tudi znižani del za PIz, ga potem tudi izvzame v 2,6.
Zakaj torej ne bi tudi v tem primeru ne bi   teh   prispevkov covid-neplačanih izvzeli ?
 

Tara 1 - 29.01.2021 - 12:57

POJASNILA DURS

40a. //Kako se davčno obravnavajo prispevki samozaposlenih oseb, ki so oproščeni plačila po 38. členom ZIUZEOP?
V skladu z 9. točko 20. člena ZDoh-2 se dohodnine ne plača od obveznih prispevkov, ki se po 38. členu ZIUZEOP pri samozaposlenih osebah oprostijo plačila. Za zavezance, ki si zavarovani kot samozaposlene osebe, se oprostitev realizira preko določitve davčne osnove, ki je dobiček, ki se ugotovi kot razlika med dejanskimi prihodki in dejanskimi ali normiranimi odhodki, doseženimi v zvezi z opravljanjem dejavnosti. Upoštevaje veljavne davčne predpise in s tem računovodske standarde, se pripoznajo prihodki v višini oproščenih prispevkov in odhodki v višini celotnih obračunanih prispevkov, kar v učinku predstavlja realizaciji oprostitve. Enaka pravila za upoštevanje prihodkov veljajo tudi v primeru, ko zavezanci ugotavljajo davčno osnovo z upoštevanjem normiranih odhodkov. Glede odhodkov pa se pri zavezancu, ki ugotavlja davčno osnovo z upoštevanjem normiranih odhodkov, šteje, da se je zavezanec odločil za pavšalno določanje oziroma pripoznavanje vseh odhodkov, ne glede na dejansko vrsto in višino obračunanih odhodkov, vključno z obračunanimi prispevki za socialno varnost. V sistemu normiranih odhodkov se torej šteje, da so bili zavezancu pripoznani vsi dejansko obračunani odhodki v zvezi z opravljanjem dejavnosti, saj zavezanec dejansko obračunanih odhodkov ne izkazuje.

Tanja - 29.01.2021 - 13:22

Ali naj to pomeni, da tudi za  prispevke, ki so neplačani zaradi prvega in drugega leta začetka poslovna, ne bi smeli izvzemati  pod 2,8 ?
 

Tanja - 29.01.2021 - 13:22

Sem hotela napisati 2.6

Brigitte - 29.01.2021 - 17:00

Ne. 

Meta - 29.01.2021 - 21:19

Kako pa potem v davčnem obračunu pri normirancu prikakažem upad prometa za 10%, ker mi ravno ti prispevki povečajo prihodke in je upad  pod 10%. 
Mogoče kdo ve?
Hvala in lep večer

Meta

Tara 1 - 30.01.2021 - 06:41

Ne more se prikazati. Imamo enak problem. Pač ne bodo mogli iz DDD kontrolirati upad prometa. Ker za korono dodatek so jasna merila - upad prometa in nič drugega. Ali pa bodo iz kartic zavezanca ugotavljali, koliko prispevkov je bilo obračunanih (pa ne plačanih), pa bodo ročno odbijali zneske, pa bo dela vrh glave. 
Namesto da v v DDD dodali še eno vrstico za te prispevke,  pa bi bilo vse urejeno.

Sem pa dobila pojasnilo, zakaj morajo iti neplačani prispevki v 1. Ker so na obrazcu DDD vsi OBRAČUNANI prispevki, jih pa normiranec ni dejansko plačal (oproščen) in če jih ni v 1., potem obračun dohodnine ni pravi.

Pa razumi, kdor more.