krpan in druščina postani član

Naslov teme: dodatek za delo v rizičnih razmerah in dohodnina

722  26.01.2021 - 14:02h / Dohodnina / Avtor: Nera / 657 / 7

Pozdravljeni,
za tiste delavce, ki so dobili 65% dodatka za delo v rizičnih/tveganih razmerah (najpogosteje zdravstveni delavci) velja, da bodo praviloma vsi dobili vrnjeno dohodnino za leto 2020. Razmišljam pravilno? (ob predpostavki, da je bila pravilno izračunana in brez naknadnega uveljavljanja vzdrzevanih članov itd.)

poldaa - 26.01.2021 - 14:31

kako pa je lahko dohodnina napačno izračuna?
ja seveda to dohodnino, ki je bila ob teh izplačilih dobijo nazaj

vika - 26.01.2021 - 17:21

Ne dobijo vrnjene celotne dohodnine. Le del dohodka, ki je bil izplačan za delo v rizičnih razmerah se izvzame iz osnove za obdavčitev in ta del dobijo vrnjen, ali pa tudi ne, odvisno celotne osnove za obdavčitev in vplačane akontacije. 

"poldaa" dohodnina je vedno napačno izračunana, če jo je treba doplačat :) 
Sicer je pa odvisna od seštevka letne osnove vseh obdavčljivih dohodkov, ter olajšav, zaradi česar pride do doplačil ali vračil.

Nera - 27.01.2021 - 08:33

Hehe, tako ja, ste me razumeli kaj sem mislila s ''pravilno obračunano dohodnino'' :)
Ta del dohodnino, ki je bil obračunan od dodatka dobijo vrnjen ja. Se pravi, ko bom izračunavala informativno dohodnino, bom od bruta odštela to bruto osnovo, ki so jo prejeli od dodatka :)

Barca - 26.01.2021 - 21:08

Ne najpogosteje, ampak samo tisti, ki delajo v zdravstvu, sociali..., npr.v knjižnicah, upravnih enotah, kjer so delali s strankami, je to navaden dodatek z vsemi davki in prispevki.

Mihaela - 26.01.2021 - 21:22

meni pa ni prav da dobijo teh 65%.
to je njihova sluzba!

x - 26.01.2021 - 22:27

Zakaj ne bi dobili tega dodatke za opravljeno delo v rizicnih oz.tveganih razmerah? Za ta dodatek so doloceni kriteriji, tako da ne dobijo vsi kar za cel mesec 65% vecjo placo, ampak samo za cas ko opravlja delo v taksnih razmerah pa se to pod dolocenimi kriteriji. Zdravstveni delavci so precej obremenjeni in utrujeni, tudi vse računovodje v Sloveniji in še marsikdo. Tudi tisti, ki so doma in so izgubili službe, tudi ti ljudje so utrujeni od skrbi...in še marsikdo. 

Kot ste rekla ga. Mihaela, res je njihova sluzba, me pa zanima ga. Mihaela kako bi vi odreagirali na svoj komentar, ce bi bila VI ga. Mihaela npr.medicinska sestra s tremi otroci in prihajala domov samo spat. Mislim, da bi vam dodatek 65% prav prišel, in prva bi bila v vrsti pred "sodnikom" , ce ga ne bi prejela. 

​​​​​​Tudi za nas računovodje bo mogoče kaj država dala, mogoce nam bo podarila malo več časa za oddajo bilanc. :)) 

Ne bodimo neprivoščljivi do tistih, ki kaj dobijo. Nikoli ne bo za vse prav in pošteno. Žal. 

Mihaela - 27.01.2021 - 07:10

Spostovana x.
tudi jaz hodim domov samo spat,kar z razliko z nekaterimi zdravstveni delavci ni primwrjave. Niaem nevoščljiva,samo naj bo pravično za vse.