krpan in druščina postani član

Naslov teme: odbitni delež - nepremičnine

465  18.01.2021 - 07:54h / DDV / Avtor: kaja / 370 / 1

Podjetje se ukvarja z oddajo poslovnih prostorov. V letošnjem letu se je pojavila stranka, ki ni DDV zavezanec. Zanima nas ali se lahko izognemo obračunavanju odbitnega deleža?
Nepremičnina ima več poslovnih prostorov vse oddajamo po 45. členu davčnim zavezancem. Poslovni prostor, ki bi ga oddali ima odštevalni števec za stroške. Tu bi lahko izločili stroške in si od dotičnega prostora nebi odbijali DDV-ja. Ločena evidenca je možna. Vprašanje in težava se pojavi pri skupnih stroških. Zamislili smo si, da bi stroške, po ključu razdelili (vodili evidenco) in bi dobili delež koliko DDV-ja si ne smemo upoštevati. Vprašanje se pojavi tudi (dilema) kaj je z vlaganji, saj se stavba kar naprej vzdržuje (fasada, kurilnica, parkirišče...). Ali moramo tudi te stroške potem deliti po ključu in si ne smemo odbijati DDV-ja? Ali si moramo poračunati DDV tudi od preteklih vlaganj?
Lepo prosim za pomoč.
Hvala

Nives L. - 23.01.2021 - 10:17

Skupne stroške in vsa vlaganja ste dolžni  po delnem ključu (površina pisarne/celotna površina za stavbo) obračunavati in poračunati. Tudi če imate pisarno, ki služi oddaji v najem, nekaj časa neoddano, velja isto pravilo, saj je pisarna namenjena oproščeni dejavnosti.