krpan in druščina postani član

Naslov teme: Uvoz blaga - naknadni dobropis

362  14.01.2021 - 07:39h / DDV / Avtor: Cenka / 572 / 1

Za uvoze blaga od dobavitelja iz tretje države smo prejeli letni dobropis za superrabat. Na Superdavkih sem našla ta primer, vendar imam še dodatno vprašanja -
a) kakršne koli revizije carinskih postopkov nam ni potrebno delati?
b) na e-davkih v seznamu carinskih deklaracij tega dobropisa ne bo, ali je to v redu, moram priložiti kaj k DDV-O ? 

Primer iz Superdavkov:
NAKNADNO PREJETI DOBROPIS ZA UVOZ BLAGA IZ SRBIJE V SLOVENIJO – Pri uvozu blaga je DDV obračunal uvoznik blaga sam
 Opis primera
SI je uvozil blago iz Srbije v Slovenijo (v Unijo), vrednost uvoženega blaga je znašala 1.000,00 EUR. DDV za uvoženo blago je obračunal uvoznik sam.
Za navedeno transakcijo se je obračunal DDV po splošni stopnji DDV 22%.
 SI je od dobavitelja iz Srbije prejel naknadni dobropis za predhodno dobavljeno blago. Vrednost dobropisa znaša 150,00 EUR.
 Vpis v obrazec DDV-O pri uvozu blaga:
·      v polje 31 se vpiše vrednost1.000,00 EUR
·      v polje 26 se vpiše vrednost220,00 EUR
·      v polje 41 se vpiše vrednost220,00 EUR
 Vpis v obrazec DDV-O pri naknadno prejetem dobropisu:
·      v polje 31 se vpiše vrednost150,00 EUR (negativni predznak)
·      v polje 26 se vpiše vrednost33,00 EUR (negativni predznak)
·      v polje 41 se vpiše vrednost33,00 EUR (negativni predznak)
 Opombe (dodatni komentarji, informacije, opozorila …)
Kraj uvoza blaga se določi na podlagi prvega odstavka 31. člena ZDDV-1. Kraj uvoza blaga je v Sloveniji. SI se šteje za plačnika DDV od uvoza blaga na podlagi 6. točke prvega odstavka 76. člena ZDDV-1, pri čemer so bili izpolnjeni pogoji iz šestega odstavka 77. člena ZDDV-1. SI ima pravico do odbitka DDV (v celoti).

Cenka - 14.01.2021 - 07:53

Še razlaga z druge strani:
Naknadne popravke davčne obveznosti pri uvozu blaga, kadar se DDV plačuje, kot da bi bil uvozna dajatev, in popravke vrednosti izvozne dobave ureja 158. člen P-ZDDV-1. Če davčni organ izve oziroma ugotovi, da je bil DDV ob uvozu obračunan v manjšem ali večjem znesku, kot je zakonsko dolgovani znesek DDV, odloča o naknadnem obračunu oziroma vračilu ali odpustu preveč plačanega oziroma obračunanega DDV v skladu s carinskimi predpisi. Vračilo DDV na podlagi odločbe davčnega organa o povrnitvi preveč plačanega DDV se opravi z izplačilom ustreznega zneska le v delu, v katerem prejemnik blaga, ki je plačal znesek DDV, ki ni bil zakonsko dolgovan, ni uveljavil odbitka DDV. Če je bil DDV od uvoza že upoštevan kot odbitek DDV, davčni organ v skladu s carinskimi predpisi vrne oziroma odpusti plačilo DDV le, če zavezanec dokaže, da je odbitek DDV zmanjšal za znesek DDV, ki naj bi ga carinski organ vrnil oziroma katerega plačilo naj bi odpustil. Davčna osnova in obračunani DDV se torej pri uvozu oziroma izvozu blaga popravljata le na podlagi listin, ki jih izda davčni organ, in nikoli na podlagi dobropisov, bremepisov ali drugih podobnih komercialnih listin, ki si jih med sabo izmenjujejo davčni zavezanci.
Če je zavezanec izvozil določeno blago, pozneje pa je bila izvozna carinska deklaracija razveljavljena ali je bilo blago vrnjeno in ob uvozu oproščeno plačila uvoznih dajatev in DDV, mora davčni zavezanec o tem nemudoma obvestiti davčni organ in ustrezno popraviti vrednost izvozne dobave.  DURSOVO POJASNILO 4230-207/2007-2
Tudi popravek davčne osnove in obveznosti za DDV pri uvozu po sistemu samoobdavčitve davčni zavezanec opravi samo na podlagi Fursove odločbe, če je zaradi spremenjenih okoliščin, kot so navedene v 158. členu P-ZDDV-1, ta sploh izdana. Prejetih dobropisov za naknadno odobreni popust v obrazec DDV-O torej ne vpisuje.