krpan in druščina postani član

Naslov teme: Mnenje MF o kriznem dodatku za december 2020

259  11.01.2021 - 08:15h / Drugi davki in takse / Avtor: Opa Zovalec / 1341 / 14

Ali so na MF pismeni, ali ne znajo brati lastnih zakonov?

Meni je 1. odstavek 85. člena ZIUPOPDVE povsem jasen, saj pravi:

Vsakemu zaposlenemu, ki dela in čigar zadnja izplačana mesečna plača
ni presegla dvakratnika minimalne plače, delodajalec izplača ob plači za mesec
december 2020 krizni dodatek v višini 200 eurov, ki je oproščen plačila vseh davkov in
prispevkov.


Decembra izplačana mesečna plača je zame plača za november, v kateri pa ni dodatka za poslovno uspešnost!

Res je, da je dodatek za poslovno uspešnost del plače, vendar zakon ne govori o plači nasploh, ampak konkretno navaja "zadnjo izplačano MESEČNO plačo", kar pa dodatek za poslovno uspešnost (ne glede s katerim aktom je določen) po svoji naravi ni, saj se poslovna uspešnost ugotavlja na letnem nivoju. In nehajmo že razpredati o tem, kaj spada v plačo (minulo delo indrugi dodatki, dodatek za uspešnost oz. stimulacija itd...).

KATRA - 11.01.2021 - 08:25

Odgovor 4.1 na Furs strani (PKP 7) in tudi razgovor s svetovalko na klicnem centru FURS-a:
Rečeno mi je bilo, da se poslovna uspešnost, če je bila izplačana v decembru 2020, všteva  in  zato do kriznega dodatka niso upravičeni..

Joc - 11.01.2021 - 08:33

Se strinjam z nestrinjanjem Opa Zovalca.
Se čudim tudi mnogim odgovorom ob pojasnilom na pogostih vprašanjih povezanih s PKP-ji.

Ali se dejansko ve katera oseba oziroma kdo piše ta pojasnila, ali so zgolj nekoga zaprli v pisarno z namenom - odgovarjaj na vprašanja davkoplačevalcev po lastni presoji?

Sicer pojasnila pogostih vprašanj za FURS niso pravno zavezujoča, ampak vsak inšpektor ipd. se bo obračal tudi po pojasnilih, ki bodo postali "inšpekcijska praksa" ne zgolj po zakonu.

KATRA - 11.01.2021 - 08:46

In kaj to pomeni oz. kako boste delali v praksi??

spela - 11.01.2021 - 09:03

Sramota za državo!  Ne morejo sprejet  predpisa, ki bi jasno določal kako in kaj!  Državne inštitucije po svoje razlagajo predpise, obrazci bodo na voljo  enkrat do konca januarja ali pa bo tudi kasneje.   g. Simič, kaj je z debirokratizacijo postopkov?  Kaj bomo izplačali?

lan - 11.01.2021 - 09:43

kopirano iz fb: 
Skupina Simič Partnerji 
Spoštovani!
Upal sem, da mi tega ne bo potrebno zapisati, toda zadeve gredo predaleč. V PKP 7 je določeno, da se vsem zaposlenim, ki so prejeli novembrsko bruto plačo v nižjem znesku, kot znašata dve minimalni bruto plači, prejmejo pri decembrski plači krizni dodatek v znesku 200,00 EUR. Ta znesek delodajalcu povrne država. Še enkrat poudarjam, gre za krizni dodatek. Upam, da več ali manj vsi vemo, kaj pomeni beseda kriza. Gre za nekaj hudega, slabega, padec gospodarske rasti, ni sredstev za izplačilo plač, delavci nimajo dela in še bi lahko naštevali. Zato se je država odločila, da pomaga tem zaposlenim.
V zadnji dneh so me zasula vprašanja, ali se lahko krizni dodatek izplača tistim, ki so prejeli poslovno uspešnost oziroma božičnico. Predvidevam, da so v prvi polovici leta prejeli tudi regres za letni dopust. Nato sledi vprašanje, zakaj se v novembru ne upošteva 1/12 poslovne uspešnosti ali božičnice. Vse to samo zato, da bi lahko poleg poslovne uspešnosti oziroma božičnice, prejeli še krizni dodatek.
Dragi moji, če vam lahko tako rečem, krizni dodatek je namenjen tistim, ki so v krizi, ki potrebujejo denar za preživetje, ne pa tistim, ki prejmejo poslovno uspešnost oziroma božičnico. Prosim vas. Vse ima svoje meje.
Pozdrav.
Ivan Simič

marjeta - 11.01.2021 - 14:09

O gospod Simič.....  Bilo bi več kot odlično, če bi pri nas še kje drugje veljala ZKP (zdrava kmečka pamet), pa žal ne. Država ima očitno drugačno pamet, kot mi ostali. Sicer pa, če dobesedno pomislim in prevedem "kmečka", državni aparat to 100% ni.
 

Bojč - 11.01.2021 - 11:14

Iz zapisa g. Simiča sledi, da se celotno izplačilo bošičnice prišteje novembarski plači. A le razumem jaz to pravilno?

lan - 11.01.2021 - 11:35

tako je,  napisano je tudi v odgovorih Fursa

NTS - 11.01.2021 - 12:23

A tisti, ki si bo pa izplačal poslovno uspešnost v januarju, pa ne pade v to? Mu krizni dodatek vseeno pripada. Diskriminatorno do konca. Kam nas pelje ta država?!?!?

Liza - 11.01.2021 - 16:30

Zakaj pa tega, kar Simič trdi, ne napišejo v zakon, da ne bi bilo dilem? Kaj je to res tako težko? Ker mi bomo pojasnjevali delavcem, zakaj kriznega ne dobijo, ne bo tega Simič počel!

Anka - 12.01.2021 - 07:36

OK, ocitno sem jaz zmesana. Zame ze sama beseda krizni dodatek pomeni dodatek, ki ga dobimo tisti, KI DELAMO, zato ker v temu slabemu (krizi) delamo, pa pac nimamo nekih superiornih plac. Pa tukaj nima veze, ali moj delodajalec ima ali nima problema z likvidnostjo, ker ce ga ima, je ful lepo od drzave, ds bo zdaj moral zaloziti se za to, dobil nakazano pa naknadno enkrat do... Vse je cisto brez vsake logike...

Ksenija - 12.01.2021 - 08:05

Tudi v javnem sektorju so hišniki, čistilke, perice, tajnice, kuharice v DSO, bolnicah,.. ki sploh niso upravičeni do kriznega dodatka. Čeprav je bilo zapisano da dobijo dodatek vsi  zaposleni ki so delali. Vedno je nekje dodano:  RAZEN ..
Pa še to, v javnem sektrorju ni božičnic, poslovne uspešnosti. Samo plača. In vsi zgoraj našteti spadajo v rubriko "Razlika do minimalne plače."
Moram reči, da je to zavajanje ljudi, saj so pričakovali dodatek, izkaže pa se da jim ne pripada. Žalostno.

jaka - 12.01.2021 - 10:39

Če je meja 1880 € bt premalo za preživetje in potrebuje krizni dodatek, potem je pa več kot polovica zaposlenih ogroženih ( povprečna plača RS 1820 € ). Nekateri bodo res imeli za pomoč, nekateri pa ... malo za smučanje, če so v "pravi" regiji in "če bo smučišče tisti dan slučajno lahko obratovalo". Če bi radi pomagali "najnižjim" je meja previsoka.
Tisti, ki so pisali zakon, vidi se, da s prakso in realnostjo nikoli niso imeli stika, dodatka zagotovo ne bodo dobili, zato se niti ne zavedajo koliko zmede so povzročili. Vsak, ki obračunava plače, če bi ga kdo vprašal, bi dodal samo nekaj besed in vse bi bilo vsem takoj jasno in izognili bi se tisočim vprašanj in dvomov.
Da ne govorim o nepoštenih izplačilih, npr. enako delo, različno minulo delo, eden dobi, drugi ne, nekateri bodo nagrajeni, ker so bili v novembru, mogoče prvič v par letih, par dni v bolniški, nekateri prikrajšani, ker so imeli v novembru kakšno naduro, mogoče spet prvič po doilgem času ravno zaradi krize, .... , nepremišljeno, nedorečeno, skratka - nepošteno.

B - 12.01.2021 - 11:20

Krizni dodatek ni dodatek za pomoč temveč plačilo glasov za SDS, sicer nebi bilo toliko vpračanj tudi za g. Simiča, ki vemo kam pripada. Pa še to, Iz obrazlage, da prejmejo delavcii dodatek"pri decemberski plačo" je razumeti, da je ta dodatek izplačan v januarju 2021, to je decemberska plača, ki ne gre več v dohodninsko osnovo za leto 2020. Pa pojasnite tak zapis in dilemo.