krpan in druščina postani član

Naslov teme: Mali davčni zavezanec in izvajanje storitve v tujini

206  08.01.2021 - 09:59h / DDV / Avtor: Borec / 430 / 7

Pozdravljeni,   

Albansko podjetje, ki je davčni  zavezanec je bilo podizvajalec slovenskemu malemu davčnemu zavezancu, kraj opravljene storitve je v nemčiji za nemškega naročnika s katerim ima slovenski mali davčni zavezanec sklenjeno pogodbo, v nemčiji je tudi registriran za DDV . Zanima me kako je z obdavčitvijo v tem primeru, kdo in kako izkaže davčno obveznost?  V kolikor mali davčni zavezanec sam opravlja storitve je kraj obdavčitve kraj v katerem  nepremičnina leži v tem primeru se mu ni potrebno registrirati za atipičnega davčnega zavezanca, nevem pa kako gre ko je vključen še drugi člen, torej v tem primeru albansko podjetje? Če ima kdo izkušnje s takim primerom bom zelo vesela vsakega odgovora.

Uredništvo - 08.01.2021 - 10:24

Vse storitve v povezavi z nepremičninami (tudi če jih opravlja podizvajalec) so opravljene tam, kjer nepremičnina leži - 27. člen ZDDV-1. Seveda mora albansko podjetje poznati zakonske obveznosti v Nemčiji, kjer opravlja storitev - tudi s področja DDV - in v kolikor bo albansko podjetje zaračunalo slovenskemu malemu davčnemu zavezancu storitev na nepremičnini v Nemčiji, mora albansko podjetje izpolniti davčne obveznosti v Nemčiji.
Prav tako se mora tudi slovenski mali davčni zavezanec pozanimati, kakšne so njegove obveznosti v Nemčiji - lahko da je plačnik za DDV prejemnik storitev (nemški davčni zavezanec?), ki ima sedež dejavnosti v Nemčiji in je identificiran za namene DDV v Nemčiji (v kolikor nemški zakon s področja DDV pri teh transakcijah opredeljuje "obrnjeno davčno obveznost"). Sami pa nemškega zakona ne poznamo.

PS: zapeljite na "super davčno avtocesto" - za nove člane tudi praktično darilo - do konca januarja 2021:
http://www.superdavki.com/account/register/subscribe


 

borec - 08.01.2021 - 11:03

Spoštovani, 

Iskreno hvala za tako ažuren odgovor, kadar storitve opravlja mali davčni zavezanec v nemčiji je plačnik DDV naročnik storitev kot že rečeno pa nevem kako je v primeru ko se priključi še en člen? Kako gre vrstni red potem 
PS. Vsekakor zapeljem na avtocesto :-) 

Uredništvo - 08.01.2021 - 11:38

vsaka transakcija se obranvava posebej. Ne razmišljat v smeri kot velja za dobave blaga (tristranske posle).
Slovenski mali davčni zavezanec opravi storitev nemškemu davčnemu zavezancu, albanski davčni zavezanec pa opravi storitev malemu davčnemu zavezancu (kot podizvajalec glavnega izvajalca, ki izstavi račun za svoje storitve malemu davčnemu zavezancu), posledično se vsaka transakcija obravnava kot samostojna transakcija.

Jarec - 08.01.2021 - 11:49

Ali res drži, kaj pišete?

Sicer izpostavljate, da
"nemškega zakona ne poznamo."
hkrati pa zapišete
"mora albansko podjetje izpolniti davčne obveznosti v Nemčiji."

Kolikor vem, imajo nemci poenostavitev in obrnjenega davčna obveznost velja tudi do podizvajalca (primer: DE z davčno števiko za DDV + SLO izvajalec brez nemške davčnega številke za DDV + SLO podizvajalec brez nemške davčnega številke za DDV).

Uredništvo - 08.01.2021 - 12:31

tuje države imajo načeloma poenostavitev (obrnjeno davčno obveznost), kadar je storitev opravljena davčnemu zavezancu, ki ima sedež in je identificiran za namend DDV v njihovi državi, storitev pa opravi zavezanec, ki nima sedeža na njihovem ozemlju. V tem primeru pa smo pisali, da albansko podjetje ne zaračuna storitev nemškemu ID zavezancu, temveč malemu davčnemu zavezancu, ki ni niti identificiran za namene DDV niti nima sedeža v Nemčiji.

Če je mali davčni zavezanec identificiran za namene DDV v Nemčiji, pa je treba pogledati nemški zakon - ali v tem primeru velja poenostavitev, itd.

Jarec - 08.01.2021 - 13:09

Tako je in po mojem vedenju imajo nemci poenostavitev tudi do podizvajalca.

Če hočete:
DE naročnik z DDV številko + SI izvajalec brez nemške DDV številke (lahko ima slovensko ali pa je SI mali) + AL brez nemške DDV številke

borec - 09.01.2021 - 12:52

Spoštovani, 

Slovenski mali davčni zavezanec je v nemčiji identificiran za DDV  v bistvu je to tudi pogoj, da opravlja storitve v nemčiji. Še vedno ne razumem na koga se " priklopi" Albanec. Tudi jaz razmišljam v smeri, kot pravite vi, da se vsaka transakcija upošteva kot samostoja, ker če bi bilo drugače potem storitev ki jo opravi albanec do  slovenca  ni  nikjer obdavčen, kar bi bilo sicer super :-) ne pa tudi prav.