krpan in druščina postani član

Naslov teme: računovodje kličemo na pomoč

180  07.01.2021 - 12:16h / Ostalo / Avtor: Karolina1 / 2971 / 33

Menim, da je čas ,da se tudi mi računovodje začnemo oglašati, ker toliko dela , ko pa je nam nakopano v teh časih, ni nobenu ( izjema zdravstveni delavci). z vsem spoštovanjem do zdravstevnih delavcev, ampak oni imajo poleg plače še 65 % dodatka.

Poleg obilice dela, nove zakonodaje, nimamo posluha od vodilnih ,od naročnikov,ko jim želimo dodatno delo zaračunati, tako da menim,  da je čas da začnemo biti glasni. Samo nalagajo nam delo, nihče ne vpraša : ali zmoremo?
Kje ste :  Zveza računovodij,VLADA, Simič, Obrtne zbornice, ministrstva ,zbornica računovodij, GZS itd. - PROSIM OPAZITE NAS in nam pomagajte!

Razumite nas, da nimamo čas za redno delo, tekoče delo, ker se stalno ukvarjamo z novo zakonodajo, nismo ROBOTI.

Rabimo podaljšanje rokov, stalno pomoč pri odgovorih, jasno napisano zakonodajo, dodatke za delo v času covida, da si lahko privoščimo  dodatno pomoč za knjiženje rednega dela itd.


lp







 

TIBA - 07.01.2021 - 12:25

Uuu vas je danes nekaj razjezilo. Niste edini. Ampak, ko Noe klice svoje zivalce na barko manjkajo ovce. Te smo tu, v Sloveniji. Delale bomo dalje, vse pozrle. Noe ne rabi nas, sibkih clenov, ovce ne znamo stopiti skupaj.
Jutri bo nov dan, jezili se boste dalje..delali pa tudi..za enak denar, morda celo se manj.

H - 07.01.2021 - 13:23

Krivi ste si v pretežni meri sami. Res je da se zakonodaja lahko spreminja. Če ne zmorete opraviti svojih storitev v okviru razpoložljivega delovnega časa potem imate najmanj  problem z razpoložljivim kadrom. Ali ne morete zaračunati opravljenih storitev? Morda je problem tudi v sklenjenih ali tudi nesklenjenih pgodbah. Ne pustite se izsiljevati svojim  naročnikom. Tisti servisi,  ki imajo jasno postavljene pogoje opravljanja storitev nimajo težav z naročniki. Če vaš naročnik meni, da vas ne rabi bo pač šel drugam in enako morate tudi vi presojati vsak posamezni primer. Na vas pa je tudi  da prevzametenase  le toliko dela kot ste ga sposobni opraviti v razumnem času.

x - 07.01.2021 - 13:50

Kriv si je vsak sam. V vsaki drugi dejavnosti je pravilo, da če se več dela, se mora povečat znesek računa, ki ga plača stranka.

Ker tega ne delamo, vsak mali uradnik na oblasti misli, da lahko brez posledic in brez protesta spreminja zakonodajo in pravila po mili volji iz danes na jutri.

Zvit - 07.01.2021 - 14:07

Mnenja sem, da če se glasno problematiko ne pove, si ljudje (vlada in ostali uradniki) niti ne predstavljajo, kako npr. računovodje delajo. Poleg računovodij so tukaj tudi programerji in podobni. Bomo napislai kakšno pismo vladnemu kabinetu? 
Še komentar na zgornja dva odgovora. Pri nas sicer neko malenkost fakturiramo za ta dodatna dela, vendar podjetjem in s.p.-jem, ki so po odloku zaprti nimamo srca fakturirat vse dejanske ure, ki smo jih porabili za vse  izračune, oddaje vlog, dopolnjevanje vlog itd. itd. Na konec koncu je tudi nam v interesu, da te stranke preživijo.

Matej - 07.01.2021 - 14:07

Mene delo ne moti, mene moti to, da je preveč sprememb na enkrat in moreš bit ful pazljiv, da ne zamudiš kakšnih rokov. ko bo tega konec potem pa še bilance. Upam, da bodo vsaj to premaknili. 

Molika - 07.01.2021 - 14:36

mene moti da porabimo zelo veliko časa za nerazumljive zakone. Tega časa nihce ne placa in vedno smo na udari..uh kok je drago racunovodstvo.

Lara - 07.01.2021 - 14:51

Očitno nekateri ne poznate problematike. Nekateri.  Računovodje smo dobili sedaj dodatne naloge in zadolžitve, ki jih v "normalnih " razmerah nimamo. In ker imam vsaj jaz osebno zaposlen kader, za "normalne" razmere in ne na "zalogo", je trenutni obseg dela zelo povečan. In če imaš med svojimi strankami, veliko takšnih, kateri  koristijo popolnoma vse ukrepe, potem je obseg dela ponekod lahko povečan tudi za 40% ali pa še več. Da o času porabljenem za preučevanje zakonodaje, kontrole in iskanje odgvorov niti ne omenjam. Pa nisem od včeraj v računovodstvu. In tudi ne med počasnimi.  In če hočeš svoje delo naredit KVALITETNO ( ne samo zmetat noter) potem je to zelo velik povečan obseg dela. In kot je napisala predhodnica, nekaterim res ne moreš računat vsake  oddaje vloge, ker so tudi takšni, ki nimajo niti za plačilo položnic kljub vsem naštetim ukrepom.  In če je sedaj sprejet v tem času PKP 7 potem je s tem vse povedano.  In ja, strank imam toliko kolikor dela lahko opravim v razumnem času. In današnji čas ni  slučajno ni  "razumen čas". Vsaj ne zame. 
 

marjeta - 07.01.2021 - 15:13

Servisi se med seboj razlikujemo. Nekateri imate bogate stranke in ste iz LJ, nekateri smo iz drugih krajev. Naše stranke so mali podjetniki, ki komaj preživijo, kot je že bilo povedano. Računovodske srvise vidim, žal, kot podaljšek države, vsak dan bolj. Zakaj bi morali vso težo nove nerazumne zakonodaje nositi računovodski servisi, na ramenih in na račun svojih zaposlenih. IZREDNE razmere imamao in tu se bi pričakovalo, da se za nas potegne naša zbornica. Pa se žal ne.
Poglejte Štruklja, kako odlično opravlja svoje delo. 
Nekdo pred mano je dobro predlagal, da bi morali dobiti dodatke, da lahko plačamo dodaten kader za delo.
In če kdaj, zdaj bi nam lahko to uspelo.
Če se računovodje odločimo in 14 dni nič ne delamo....
Nobenih obračunov plač, nič DDV-jev, nič najemnin nič akontacij nič ..... nič ....
Pa da vidimo, kako si bodo izplačali plače. Tudi tisti iz javnih, državnih služb.
 

Bojana - 07.01.2021 - 22:46

Ko že omenjate Štruklja - ne prej ne zdaj za računovodje (in ostale iz skupine J) ni naredil nič.
Res, da se nas ti PKP ukrepi ne tičejo toliko, ker izpademo velikokje ven, ampak vseeno jih moramo preučiti, da lahko zagovarjam to, kar smo naredili.
Ne mislite, da nismo bili ta teden, ko so bile plače, na poštenem udaru, zakaj nismo dali 200€ kriznega dodatka. Jaz osebno sem vsakemu ob plačilni listi dala sprintan člen zakona in opredelitev, kdo so posredni in neposredni uporabniki proračuna in morala vsakemu pojasniti, da ne gre, ne smem...
Pa sama delam vse računovodske, kadrovske in pravne zadeve v našem zavodu, zaposlenih nas je 20, moje delovno mesto je opredeljeno za VI.stopnjo in s prek 25 leti delovne dobe in napredovanji bi glede na višino moje plače tak dodatek pripadal tudi meni. Ne dosezem povprečne plače.

jakica - 07.01.2021 - 23:35

Spoštovana Bojana
v računovodskem servisu imam cca 30 firm in samostojnih podjetnikov. Samo na eni firmi je zaposlenih 15 oseb, na drugi 12....eni so na čakanju, drugi v karanteni, tretji so doma zaradi višje sile, na bolniški, skrajšan delovni čas.. . .   polovični delovni čas... s.p. imajo temeljni dohodek, moja delovna doba je 30 let, napredovanja pri nas ni, je pa norma in tudi nagrada za preseganje norme. Moja plača niti blizu ni povprečni plači, žal. Bi nam lahko dali 2x krd.

špelcad - 07.01.2021 - 15:24

Težo nerazumne zakonodaje moramo mi nositi..In to ni prav. Da to dokažem si poglejte objave  na tem forumu v letu 2021.
70% je krizni dodatek. Kaj vam to pove? da je zakonodaja nerazumljivo napisana in mi porabimo nemalo časa da raziščemo kaj je prav in kaj ne.
No primer: 20 urni delovnik plača 1500 eur,.Priprada krizni?
Sam bog ve. V PKP7 piše, katera zadnja plača znaša do 1881 eur- NE PIŠE ZA POLNI DELOVNI ČAS.

lep dan

 

Joc. - 07.01.2021 - 21:50

Se strinjam z groznim obdobjem in upam, da se čimprej zadeve uskladijo

Se oproščam ampak tukaj ste ga pa pihnili mimo - mogoče je pa le dobro potrebno prebrati sprejeti zakon... Preberite prosim 3 točko

(krizni dodatek) 
(1) Vsakemu zaposlenemu, ki dela in čigar zadnja izplačana mesečna plača ni presegla dvakratnika minimalne plače, delodajalec izplača ob plači za mesec december 2020 krizni dodatek v višini 200 eurov, ki je oproščen plačila vseh davkov in prispevkov.
(2) Če delavec ne dela cel mesec december, je upravičen do sorazmernega dela dodatka iz prejšnjega odstavka. Delavcu pripada dodatek za prazničen in drug dela prost dan, določen z zakonom, če bi na ta dan dejansko delal, dodatek pa mu ne pripada za druge oblike odsotnosti z dela.
(3) Če ima delavec sklenjeno pogodbo o zaposlitvi s krajšim delovnim časom, ima pravico do dodatka iz prvega odstavka tega člena sorazmerno delovnemu času, za katerega je sklenil pogodbo o zaposlitvi, razen v primerih, ko delavec dela krajši delovni čas v posebnih primerih v skladu z zakonom, ki ureja delovna razmerja.
(4) Zaposleni pri neposrednih in posrednih uporabnikih proračuna Republike Slovenije in občinskih proračunov ter tujih diplomatskih predstavništvih in konzulatih, mednarodnih organizacijah, predstavništvih mednarodnih organizacij ter institucijah, organih in agencijah Evropske unije v Republiki Sloveniji, niso upravičeni do dodatka iz prvega odstavka tega člena.
(5) Sredstva za izplačilo kriznega dodatka se zagotavljajo v proračunu Republike Slovenije oziroma iz sredstev, pridobljenih iz proračuna Evropske unije.
(6) Za povračilo izplačanega dodatka zaposlenemu iz prvega odstavka tega člena delodajalec preko informacijskega sistema FURS predloži izjavo, s katero izjavlja, da je zaposlenemu izplačal dodatek iz prvega odstavka tega člena. Upravičenec predloži izjavo preko informacijskega sistema FURS v elektronski obliki najpozneje do konca februarja 2021. FURS izplača povračilo kriznega dodatka najpozneje do 20. marca 2021.
(7) Nadzor nad izvajanjem prvega do tretjega odstavka tega člena izvaja Inšpektorat Republike Slovenije za delo v skladu s predpisi, ki urejajo inšpekcijski nadzor. Nadzor v zvezi z uveljavljanjem pravice delodajalca do povračila izplačanega kriznega dodatka po prejšnjem odstavku izvaja FURS, ki za postopek nadzora smiselno uporabi zakon, ki ureja davčni postopek.

petrina - 07.01.2021 - 15:42

tole bi bilo treba objavit kje tam, kjer bi videl še kdo drug, ne samo mi računovodje ...

lev - 07.01.2021 - 18:24

Vsaj roke za bilance naj prestavijo. Ukvarjamo se še samo s PKP na potenco. Čez krizni dodatek smo že spomladi šli. A je
za teh 200,00 € potrebno spet odkriti toplo vodo. Niti rek ne ostaja enak, ampak je potrebno komplicirat s spremembami.
Res imajo nas dobesedno za delovne živali. Podjetniku, ki mu že itak gre slabo, ne moreš dodatno zaračunat. Še več.
Ravno pri teh je potrebno več angažiranosti. Pojasnila se spreminjajo, nič več ni sigurno. Ali si upate dati roko v ogenj, da 
se nekaj prav dela. Minister bo predpisal sorazmernost pri izračunu upada prihodkov 2019 na 2020. Potem, ko smo že celo leto
razlglašali pogoje za vračilo prejetih sredstev, zdaj ko je konec leta, spet ni znano, kakšni bodo. ZBUDITE SE RAČUNOVODJE.
A ste čisto slepi in pasivni? Nekateri pa še z dvigom cen in premalo kadra in kaj še....
Tisti, ki smo že dolgo v računovodstvu, lahko potrdimo, da takšne zbrke pa še ne.

Mitja 1 - 07.01.2021 - 18:32

Mojih 30% strank je na robu prezivetja,pa najvec dela imam z njimi.kako naj jim še jaz dvignem ceno.nimam srca

dasa - 07.01.2021 - 18:56

in kaj bomo: spet nič: gurali dalje

jakica - 07.01.2021 - 19:05

Petrina ima prav. Tule se slišimo samo mi, ki že te zadeve poznamo in smo apatični in brezvoljni.
Bravo krizni dodatek 200 € . . . potem pa se začne. Več vprašanj, kot odgovorov. Pa samo 200 € kriznega dodatka je. Nič prispevkov, nič dodhodnine . . .  saj ne morem verjeti. Se sprašujem, kaj je narobe z mano? Saj je samo 200 € KRD. Kaj kompliciraš? Pa samo ta mesec. NI. NI samo 200 € KRD. Je pa mnogo vprašanj, kaj pa če ... kaj pa ko... kaj pa če... Plače čakajo na izplačilo, na Fursu - telefonska pomoč - imajo čakalno vrsto 35 minut, ko jih prikličeš, ne vedo odgovora. Bodo imeli jutri sestanek na to temo....

Majda - 07.01.2021 - 19:21

Totalna zmeda s spremembami na 7 dni, ne samo s PKP ji. Samo stražimo, kdaj lahko kdo dela in kako je treba kam kakšno vlogo oddati od danes na jutri. To ni več normalno. Postavljajo roke za vloge 3 dni in 8 dni..kar za račun.servise, ki imamo manjše SP eje in delajo v glavnem, da se preživijo skupaj z zaposlenimi dobesedno označujem za absurd države.Niso rešili še vlog za 3 mesece nazaj, denar se čaka, stranke preverjajo zakaj niso dobile, ker so brez sredstev.Plače pa morajo izplačati.In sedaj jim bodo še zvišali vse obveznosti z dvigom minimalca, ko sploh ne poslujejo. In to vsakemu zdaj mi razlagamo..kako in kaj..namesto rednega dela in priprav na zaključke posl.knjig 2020.Res je energija nam je pošla.In kdo tukaj piše, da naj pač takšne stranke odslovimo mu povem to, da so te stranke pred temu ukrepi čisto normalno delale, le milijonskih zalog nimajo.Žal je veliko takšnih. Tem ne moremo računati več ampak jim damo še popuste.
Tukaj je država zamočila, ker traja, da prej propadeš preden dobiš delno povrnjeno kaj od nje. Edino za barabe pa imajo , da plačajo mačka v žaklju v naprej.

Liza - 07.01.2021 - 21:12

Hvala za zapisano, sem že mislila, da me EMŠO  j...e, ker se mi že meša od vseh različnih pogojev in rokov.

jaka - 07.01.2021 - 21:54

Prav je, da govorimo - pišemo o tem. Veliko nas je podvomilo vase, nič ni narobe z nami, samo ukrepati moramo. Drugače bo šla zadeva še dlje. Ne gre samo za nas, gre tudi za naše stranke, nekaj narobe vneseš v obrazec, pa si ob sredstva, zamudiš 1 dan, pa si zopet ob sredstva. Zavod pa si vzame 60 dni časa, da odgovori, ali s pogodbo ali z zavrnitvijo. Kaj naj po 60 dnevih, če lahko smo za 8 dni nazaj rešuješ. Mislim, da je to nevzdržno. 

Lusna - 07.01.2021 - 22:05

in kaj bomo?

tancka - 08.01.2021 - 09:06

Kaj bomo! Staknili bomo glave in v nekaj točkah povzeli vso to zmedo, ki je bila opisana v teh sestavkih. Sledili bodo predlogi, kako naj bi bilo prav v tem času in odločitev, kaj bomo naredili, če do tega ne bo prišlo. Vse to naj roma na združenje računovodskih servisov in od tam naprej naj se začne valiti kamen.... 

Zvit - 08.01.2021 - 12:40

Ste včlanjeni v združenje (zbornica) računovodskih servisov? (mi nismo - še). A se sploh splača? Mislite, da nas bo tam kdo zastopal?

tancka - 08.01.2021 - 15:25

Sej ni fora v tem. Fora je v tem, kaj lahko narediš iz te situacije, ki je zdaj. Vsi ugotavljamo, da nekaj močno ne štima, tako z vidika zmešane zakonodaje v zadnjem letu, ki se pozna na našem delu, kot na že dolgotrajno razvrednotenje računovodskega dela. Alora. Od ugotovitve v akcijo naprej. Tale forum bere veliko računovodij. Pa naj nekaj njih zbere najbolj pomembne točke, ki se jih potem obdela in se jih pošlje za združenje. Saj sploh ni pomembno ali si član al ne. če jim je v interesu bodo pomigali in potem bo lahko več članov :) 

Joc. - 07.01.2021 - 22:20

Se strinjam z absurdnim stanjem in delovanjem vladajočih. Razumem, da sta morda prva dva zakona res bila pisana v ekstremnih razmerah in sta bila "skropucalo"....ampak vsi ostali žal niso nič boljši, kvečjemu slabši.

Večkrat se vprašamo o stanju v računovodski stroki.
Žal že samo to, da je bila zadnja računovodska tarifa sprejeta (žal ne tudi "uveljavljena") v letu 2009, nam pove mnogo o ravnanju naših "krovnih inštitucij", zveze, zbornic, sekcij, inštitutov, države ipd. kot, da jih ne bi bilo. Ampak še vedno smo tam, ko je potrebno plačati članarino in, ko je potrebno plačati kongres.
Smo res pripravljeni kaj spremeniti? Ko so v obrtni zbornici odpravili obvezno članstvo se je v vsebini marsikaj spremenilo na bolje - sedaj je potrebno malo pomigati za članstvo. Morda bi bilo kaj bolje tudi pri računovodskih "zvezah" in "zbornicah" če bi jim jasno pokazali, da bo potrebno pokazati nekaj vsebine.

Žal si kot zgleda sami nismo uspeli pomagati skozi pretekla leta poslovanja.
Morda nam je letos posredno "narava" pokazala, da bo potrebno nekaj narediti. 

Sedaj res morda ni čas za rešitev problemov, pa bo res, ko se vse skupaj konča kaj drugače?

- Bomo dvignili dodano vrednost naših storitev? Ali bomo poslušali, da smo samo "stroj" za servisiranje države, brez dodane vrednosti?
- Bomo dali jasno vedeti katera izobraževanja so o.k. in se na njih kaj naučimo, katera so bolj "mlatenje prazne slame"?
- Bomo rekli krovnim organizacijam nasvidenje, žal nimamo vaše podpore?
- Bomo dali politiki vedeti, da morda res nismo tako opazni. Ampak če mi rečemo "malo bo za počakat", kot marsikakšen uradnik v teh  časih, potem tudi ne bo oddanih REKov, ne bo plačanih davkov, ne bo polne vreče za njihove plače in njihove dodatke za pripravljenost in delo v "kriznih razmerah".
- Bomo znali pravilno ovrednotiti naše storitve in bomo zmogli tudi kdaj reči NE, za tak denar pa žal ne moremo ponuditi naših storitev? - Bomo znali ovrednotiti naše storitve kot npr. IT panoga, pravniki, notarji, zobozdravniki, tudi avtomehaniki, parketarji, vodovodarji, električarji so iskani, se čaka nanje, znajo postaviti ceno in jo plačamo.
- Bomo znali postaviti pogoje za opravljanje dejavnosti, mogoče licence za opravljanje dejavnosti, bomo znali predstaviti kako naj podjetniki ločijo zrnje od plev, kako izbrati in tudi plačati strokovnost (izmed če se ne motim med 4.500 računovodji v Sloveniji)?

Bomo? Ali bomo takoj, ko se stanje umiri pozabili na vse skupaj, če bomo še nadaljevali z opravljanjem tovrstne dejavnosti?

Ta trenutek v kriznih razmerah mora res ni čas za izpolnitev vsega, ampak ob izboru novih strank smo konec koncev mi tisti, ki tudi lahko rečemo NE žal ne bo šlo, če bomo znai ceniti sebe in bomo naredili red vsak pri sebi, bo tudi v sami stroki veliko boljši "nivo", boljše razmere, boljše cene in tudi stranke, ki bodo znale ceniti naše delo nas bodo našle.

Ana - 08.01.2021 - 10:03

Vse se strinjam, morda je zdaj čas, da stranke spregledajo in vidijo, da nas rabijo.......saj v normalnih časih vse same uredijo in smo nebodiga treba, ki še samo pojemo "to ne, to ni prav"...če si pa sam dela ali nekdo, ki se mu približno sanja na črno, pa gre vse lepo noter in nič, kar počne tudi večina servisov, da imajo stranke, ker nekatere stranke jasno povedo "k vam ne gremo, ker ste prenatančni in prestrogi" No in smo tu in se prikaže še programer, ki reče: "vnesete račune in imate vse, bilanco naredi program" Zdaj se pa še čudite, da ne dosegamo cen, zdaj pa res ni čas za cene, ker stranke nekatere životarijo z nami na čelo z raliko, da nimajo dela, ki ga imamo pa mi preveč.Boljše stanje servisov bi morali kovati v normalnih časih.....smo se pa drug drugega s cenami pojedli.

Liza - 08.01.2021 - 15:32

nobeden ne bo spregledal, če ne bomo sami zaropotali ...

zsjrac - 13.01.2021 - 10:09

Nobena od strank ne bo spregledala, ker si računovodje sami skačemo z nizkimi cenami. To traja že vsa leta, ko so stranke želele znižati ceno na račun drugega računovodskega servisa, ki bi jim delal za nižjo ceno ali še celo na črno, drug računovodski servis pa si je s tem pridobval stranke, pa tudi enormni obseg dela, ki pa je bil opravljen, kot je bil. Če ne drugače, je sedaj še to tudi dodaten prevelik obseg v takem računovodskem servisu za sledenje novostim. Poleg nizkih cen pa se strankam, ki se nam smilijo,  dela še naprej zastonj, ker tudi plačilo običajno zamuja ali pa ga sploh ni. To je običajno pri takih strankah, ki delajo na keš, tudi mimo računov.

Jo?i - 11.01.2021 - 09:45

Ne vem zakaj tako jamrate, vsak si je pri polni zavesti izbral delo, ki ga bo opravljal. Tudi v podjetjih so vzponi in padci, tako je tudi pri računovodskih servisih. Žal. Tudi trgovca ni nihče vprašal, ali bo delal samo zjutraj ali popoldne, pa še do nedavnega so jim obeseli še nedeljsko delo. Je pa res, da je v času epidemije nekega dela več (druge papirologija), je pa zato knjiženja malo manj, saj kar veliko s.p. ne dela.  Saj smo takšno vlado že imeli in so si zasprot izmišljevali predpise. 

marjeta - 11.01.2021 - 15:51

Jo?i , se ne strinjam

Vemo vsi, katero in kakšno delo opravljamo. Problem je v tem, da si država zmišljuje, podjetnike ne briga - kako, mi pa smo na robu zmogljivosti. Država bi nam morala dati dodatek za vsa skropucala, ki so nastala v letu 2020 in se nadaljujejo v 2021.
Vsi ostali, ali imajo boljše plačano delo, ali so doma, pa imajo plačo, samo računovodski delavci smo samoumevni in delamo do noči in potem pa še kakšno zakonodajo študiramo. Dovolj je tega.

marjeta - 11.01.2021 - 15:52

Za dober primer :
upokojenci imajo dodatek.

jakica - 12.01.2021 - 16:11

Pa se jim ni veliko spremenilo.
Pa da ne bo pomote, prav je, da dobijo.
Zbornica zbudi se.

vodja - 28.01.2021 - 11:39

Martin je že spomladi zapisal :
2.  Obvezna uvedba posebne pomoči vsem računovodskim servisom (ja, prav ste prebrali!)
 
Tako, kot so zdravniki in ostalo medicinsko osebje na prvi bojni v boju proti virusu za prebivalstvo, tako so računovodski servisi v prvi bojni vrsti za gospodarstvo. Trdno sem prepričan, da sta stres in obremenitve zdravnikov primerljive s stresom in obremenitvami računovodkinj in računovodij. Glede na to, da sem sam nekoč imel računovodski servis in sem (iskreno) sprejel odločitev, da raje grem na zavod za zaposlovanje kot pa da opravljam ta poklic še naprej (z vsem spoštovanjem do tega poklica), lahko utemeljeno trdim, da so ti subjekti v tem času celo pomembnejši od samega FURS-a! Če se le-ti »zrušijo« (finančno, mentalno, psihološko …), njihovi klienti ne bodo mogli plačati dajatev v proračun, pa čeprav bi to želeli (večina naročnikov računovodskih storitev niti ne ve, kaj je konto, kaj šele, kako izgleda obrazec DDV-O ali kako vstopiti na eDavke).
 
Računovodski servisi so v tem trenutku vez med pretežno malimi gospodarskimi subjekti - podjetniki (cca. 100.000 le-teh) in državo, so neke vrste zdravniki, medicinske sestre, reševalci in gasilci za pritekanje sveže infuzije (denarja) v državni proračun in za pritekanje ustrezne strokovne podpore gospodarstvu.
 
Dejstvo je, da računovodkinje in računovodje v tem času ne morejo na začasno čakanje na delo, da bodo imeli velik osip plačil s strani svojih naročnikov (v tem tempu bo cca. 30% malega gospodarstva »izginilo« - likvidacija, stečaj, nelikvidnost …), da so oni za svoje naročnike »vse« (računovodje, pravniki, strokovnjaki za delovna razmerja, »psihologi« …).
 
Zato menim, da bi morali računovodski servisi za vsakega zaposlenega + »nosilca dejavnosti«, kateri dela, prejeti dodatno nepovratno pomoč v višini vsaj polovice povprečne letne plače leta 2019, preračunane na mesec, za vsak mesec trajanja razglašene epidemije. Ta pomoč ne sme izključevati ostalih potencialnih ugodnosti, ki izhajajo iz zakonodaje.