krpan in druščina postani član

Naslov teme: Vzdrževani družinski član - vprasanja

158  06.01.2021 - 17:27h / Dohodnina / Avtor: MojaMalenkost / 684 / 4

Pozdravljeni,

Kot vemo, se davčnim zavezancem za dohodnino davčna osnova lahko zmanjša za posebno olajšavo za vzdrževanje družinskih članov. 

Žena ni državljanka SLO, ima pa dovoljenje za prebivanje. Živiva skupaj. Trenutno ni zaposlena, ni pa na zavodu. Nima niti bančnega računa v SLO, ima pa davčno številko in EMŠO. 

Imam 3 vprašanja na to temo :

1.) Ali jo lahko brez problema prijavim kot olajšavo za dohodnino, da dobim torej višjo neto plačo? So kakšni zadržki?

2.) Ali DURS/FURS preverja njeno stanje samo na tekočem računu v SLO (ga nima), ali jo bodo zaprosili za info glede morebitnih računov v tujini, glede na to, da ni državljanka SLO?

3.) Če jo uveljavim kot davčno olajšavo in potem npr. v drugi polovici leta dobi neko zaposlitev oz. priliv na račun, ali je potrebno karkoli javiti komu, ali se bo novo stanje obračunalo naslednje leto?

Hvala!

Moni - 07.01.2021 - 07:57

Januarja oddaš vlogo na FURS za leto nazaj in če si upravičen, ti jo upoštevajo, če pa ne, je pa ne. Najbolje da odkljukaš spodaj "do polne vrednosti olajšave" in ti bodo upoštevali, če je frej.

Eva - 07.01.2021 - 08:17


Ženo lahko uveljavljaš, če izpolnjuje pogoje. Delodajalcu dostaviš obrazec, ki ga dobiš na spletni strani FURS.
Državljanstvo za olajšavo ni pomembno.
Bolj pomembno je rezidentsvo. Mislim, da ni problema, če je rezident. Če pa ni rezident, je pogojev malo več.
Malo starejši članek o pridobitvi rezidentskega statusa: https://www.findinfo.si/medijsko-sredisce/v-srediscu/134082
Pa še en članek o VDČ, če ni rezident: https://www.racunovodja.com/clanki.asp?clanek=5704

Račune v tujiini mora žena prijaviti FURSU. Če računa ne bo prijavila in ga bo FURS sam našel (ker iz določenih držav dobi podatke avtomatično), ženo lahko doleti kazen.

Če bo žena sredi leta dobila službo, jo boš pri delodajalcu odjavil, da ne boš konec leta plačal preveč dohodnine.

Preberi pojasnila FURS: https://www.fu.gov.si/zivljenjski_dogodki_prebivalci/vzdrzevani_druzinski_clani/
C - zakonec ali zunajzakonski partner, ki ni zaposlen in ne opravlja dejavnosti, če nima lastnih dohodkov za preživljanje ali so ti manjši od višine posebne olajšave za vsakega drugega vzdrževanega družinskega člana, in razvezani zakonec zavezanca, če mu je s sodbo oziroma dogovorom, sklenjenim po predpisih o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, priznana pravica do preživnine, ki jo plačuje zavezanec. Za zakonca velja oseba, ki živi z zavezancem v zakonski zvezi. Za zakonca velja tudi zunajzakonski partner, če živi z zavezancem najmanj eno leto v življenjski skupnosti, ki je po predpisih o zakonski zvezi in družinskih razmerjih v pravnih posledicah i
zenačena z zakonsko zvezo.

 

MojaMalenkost - 07.01.2021 - 17:15

Hvala za izčrpen odgovor Eva!

Samo še dodatno vprašanje oziroma vprašanje glede dela: "Račune v tujiini mora žena prijaviti FURSU. Če računa ne bo prijavila in ga bo FURS sam našel (ker iz določenih držav dobi podatke avtomatično), ženo lahko doleti kazen."

1.) saj ona že plačuje dohodnino za tuj račun (v tuji državi). 
2.) če ga prijavi FURSu, a je ne bo potem obdavčil še FURS? Sicer nima veliko prometa, dela pa občasno nekaj malega na remote za tuje firme na tujem računu, ampak ne bi rad, da jo potem dvojno obdavčijo, pa še izgubim možnost za uveljavljanje olajšave za vzdrževanje druž. člana 

Hvala in LP!

Eva - 08.01.2021 - 08:58

O načinu obdavčitve pri delu za tujega delodajalca si preberi tale članek:
https://www.zvezarfr.si/zakonodaja/uradna-pojasnila/obveznost-placila-davkov-v-sloveniji-od-dohodkov-iz-zaposlitve-v-tujini
Po moji logiki se ženini prejemki obdavčijo tudi v Slovenij, s tem, da se odšteje že plačan davek v tujini. Je pa res, da se ženini prejemki odštejejo tudi od tvoje olajšave.

Mislim pa, da bi bilo najbolje, če pokličeš na FURS in jim po domače razložiš dilemo. Mislim, da ti bo davčni svetovalec po telefonu najbolje povedal vse, kar te zanima. Nič te ne stane :)