krpan in druščina postani član

Naslov teme: izplačilo dobička in krizni dodatek

142  06.01.2021 - 12:51h / Ostalo / Avtor: neja / 538 / 4

Če izpačamo krizni dodatek delavcem za december ali se lahko potem, v letu 2021 izpalča dobiček vodstvu za leto 2020 .
Ali je direktor tudi opravičen do izplačila kriznega dodatka (je zaposlen v tej firmi)? 

Brigitte - 06.01.2021 - 14:06

Mešate hruške in jabolke. Krizni dodatek se mora izplačati delavcem, ki delajo. Delodajalci bodo na eDavke vložili vlogo in FURS jim bo te zneske refundiral. Do izplačila so upravičeni delavci, čigar zadnja izplačana mesečna plača ni presegla dvakratnika minimalne plače. 
Izplačilo dobička ne igra nobene vloge. 

Mery - 07.01.2021 - 09:47

Samo preverim - krizni dodatek se MORA izplačati delavcem, ki delajo ...
Od FURSa se pa dobi refundacijo samo za delavce čigar zadnja mesečna plača ni presegla dvakratnika minimalne plače, za ostale delavce pokrije stroške podjetje samo ??

Anka - 07.01.2021 - 11:03

Ne, krizni dodatek se mora izplacati samo delavcem s placo november pod znedkom 2x minimalna placa. Ce ima delavec placo novemver nad 2xmin. placa, je zadeva izkljucno stvar in striosek delodajalca in ne more biti neobdavcena, ampak se obruti in placa vse prispevke in dohodnino.
Torej neobdavcen in da se lahko zahteva z vlogo na Furs je samo tisti krizni dodatek, ki se zakonsko mora izplacati za delo v decembru tistim delavcem, katerih novemberska placa je bila pod 2xminimalno placo. Vse ostalo je 13.placa ali stimuacija ali kakor hocete temu reci, obdavceno z vsemi dajatvami in v celoti v strosek delodajalca.

Ankae - 07.01.2021 - 07:43

Vprasanje dejansko je na mestu. Zasebni delodajalec je obvezan izplacati vsem zaposlenim, ki delajo (tudi na praznik, ce bi takrat sicer delali), tudi direktorju, ve je zaposlen pod 001, za 040 pa ne vem, je pa seveda vprasanje, ali je spet kaj v drobnem tisku pri vlogi za povracilo. Saj ponavadi je tako, da se nic ne dobi od Furs kar tako na lepe oci. Se grizem cez zakonski tekst, ki je itak nekaj najlepsega za brati v teh praznicnih in popraznicnih dneh, pa se dejansko bojim, da bom kje kaj sprehledala. Tako da bi prosila, ce je kdo nasel pogoje za vlogo za krizni dodatek, ce bi lahko delil z nami.