krpan in druščina postani član

Naslov teme: skrajšan delovni čas-praznik

107  05.01.2021 - 15:44h / Ostalo / Avtor: Mina / 595 / 2

Imamo delavca na skrajašenm delovnem času 20 ur na teden. Kako se šteje praznik? 8 ur ali štiri ure in štiri ure skrajšan delovni čas?

Mina - 05.01.2021 - 16:37

No sem našla odgovor, če koga zanjima in je v isti dilemi.
Če je delavec v času začasno odrejenega skrajšanega delovnega časa upravičeno odsoten z dela (npr. zaradi izrabe letnega dopusta, praznika oziroma z zakonom določenega prostega dneva, bolniške odsotnosti), ima pravico do višine nadomestila plače, kot to določa ZDR-1 (100% plače v primeru izrabe letnega dopusta ali na dan praznika oziroma z zakonom določenega prostega dneva, 80% plače v primeru bolniške odsotnosti, ki gre v breme delodajalca) in se pri tem upošteva polni obseg delovne obveznosti v skladu s sklenjeno pogodbo o zaposlitvi za polni delovni čas.
Ker delavec ohranja zaposlitev za polni delovni čas tudi v času izvajanja ukrepa odreditve dela za krajši delovni čas in ostaja vključen v socialna zavarovanja v polnem obsegu, delodajalec pa za delež delovnega časa, za katerega je napoten na začasno čakanje, lahko uveljavi pravico do subvencije, delavec ne sme biti prikrajšan pri upravičenjih, ki izhajajo iz sklenjene pogodbe o zaposlitvi za polni delovni čas.

kolosej - 22.01.2021 - 08:46

Hvala, Mina. Koristilo. Torej, če sem prav razumela, plačilo delavcu za praznik je 100%. Kaj pa uveljavljanje subvencije delodajalca, jo lahko uveljavlja za dan praznika, ali je potrebno praznik v zahtevku za subvencijo odšteti?