krpan in druščina postani član

Naslov teme: Poročila o kapitalu in spremembah

5804  18.12.2020 - 13:05h / Ostalo / Avtor: MIMI / 184 / 3

Se poleg koronskih ukrepov že kaj ukvarjate s poročanjem  o kapitalskih deležih, sprmembah, družbenikih (339-340.b čl. ZDavP) poročanje do 31.1. 2021 za stanja 1.1.2020? Kaj pomeni v tabeli 2 pod H drugo povečanje kapitalskega deleža. Je že kaj pisano o tem ?

Anka - 18.12.2020 - 21:39

Kam se to poroča?

Mimi - 21.12.2020 - 07:28

FURS-u, da jim ne bo treba zboirati podatkov iz že obstoječih baz

lan - 21.12.2020 - 10:16

Naknadna vplačila kapitala
Naknadna vplačila kapitala so zneski, ki so jih družbeniki na ustrezni pravni podlagi (družbeni pogodbi) dolžni vplačati v družbo z omejeno odgovornostjo. S takšnimi naknadnimi vplačili kapitala se ne povečuje osnovni kapital družbe, osnovni vložki in poslovni deleži. Omogoča pa družbi nek alternativni način financiranja družbe. Zakonsko so naknadna vplačila kapitala v družbo z omejeno odgovornostjo urejena v 491. členu ZGD-1 in 495. členu ZGD-1. Takšna naknadna vplačila kapitala so lahko vplačana v denarni ali nedenarni obliki. Spadajo med kapitalske rezerve in se v tej skupini tudi računovodsko evidentirajo. To niso posojila družbenikov in se ne obrestujejo. Pod določenimi pogoji se lahko naknadna vplačila kapitala družbenikom tudi vrnejo.
Ker je v preteklosti davčni organ pri ugotavljanju dobička iz kapitala naknadna vplačila kapitala upošteval le v prodajno vrednost kapitala, ne pa tudi v nabavno vrednost, je prihajalo do številnih zagat davčnih zavezancev in veliko davčnih sodb, ki so bile rešene v prid davčni zavezancev. Zaradi teh nejasnosti v davčni zakonodaji se je v letu 2020 spremenila dohodninska zakonodaja, ki zdaj določa da vrnjena naknadna vplačila kapitala do zneska vplačanih zneskov niso obdavčena z dohodnino, v presežnem znesku vplačila pa so obdavčena z dohodnino.
Zaradi zagotavljanja ustreznih evidenc je z letom 2021 uzakonjeno še obvezno sporočanje podatkov o naknadnih vplačilih in vračilih naknadnih vplačil kapitala družbenikov fizičnih oseb.
Zavezanci za poročanje so gospodarske družbe, ustanovljene skladno s slovenskimi predpisi. Tako so dolžne družbe, v katere so bila vplačana ali izplačana naknadna vplačila kapitala FURS-u poročati na predpisanem obrazcu po elektronski poti preko sistema eDavki. Prvič bodo morale družbe poročati 31. januarja 2021 za leto 2020. V tem poročilu bo potrebno poročati tudi o stanju naknadnih vplačil kapitala na dan 1. januarja 2020.
Če ima družba naknadna vplačila kapitala, ki so jih vplačale praven osebe, to ne spada v to obvezno poročanje.
Zavezanci za poročanje morajo davčnemu organu dostaviti podatke, ki so potrebni za identifikacijo družbenika fizične osebe oziroma pravnega naslednika njegovega deleža v gospodarski družbi.
V obrazec KP-NV – Naknadna vplačila v gospodarske družbe bo tako potrebno vnesti naslednje podatke:
- podatke o zavezancu za dajanje podatkov (naziv, naslov in davčna številka)
- ime in priimek družbenika
- datum rojstva družbenika
- davčno številko družbenika in rezidentski status družbenika
- naknadna vplačila in vračila kapitala (znesek in datum transakcije)
Pri prvem obveznem poročanju 31. januarja 2020 bo potrebno poročati tudi o stanju naknadnih vplačil v gospodarsko družbo na dan 1.1.2020.