krpan in druščina postani član

Naslov teme: KP-KD

5770  16.12.2020 - 13:02h / Ostalo / Avtor: iva / 565 / 10

A prav razumem, da bomo morali oddajati še eno poročilo???

 skladu s 340.b členom (avtomatično dajanje podatkov o naknadnih vplačilih in kapitalskih deležih družbenikov – fizičnih oseb) ZDavP-2 morajo  osebne gospodarske družbe, ustanovljene v skladu s predpisi v Sloveniji, davčnemu organu dostaviti podatke o kapitalskih deležih družbenikov – fizičnih oseb - in podatke, potrebne za identifikacijo družbenika – fizične osebe oziroma pravnega naslednika njegovega deleža v gospodarski družbi, in zavezanca za dajanje podatkov. Pri tem morajo v skladu s 14. členom prehodnih in končnih določb ZDavP-2M gospodarske družbe, ustanovljene pred letom 2020, poročati za vsakega družbenika – fizično osebo oziroma pravnega naslednika njegovega deleža v gospodarski družbi tudi podatke o stanju pripisov kapitalskim deležem na dan 1. januar 2020.
Podatki se poročajo davčnemu organu najpozneje do 31. januarja tekočega davčnega leta za preteklo davčno leto, pri čemer se podatki prvič poročajo do 31. januarja 2021 za leto 2020. Do 31. januarja 2020 se dostavijo tudi podatki o stanju pripisov kapitalskim deležem na dan 1. januaja 2020.
Podatki o kapitalskih deležih družbenikov – fizičnih oseb v osebnih gospodarskih družbah se poročajo izključno v elektronski obliki na obrazcu KP-KD, ki je Priloga 2 v Pravilniku o dostavi podatkov za odmero dohodnine od dobička iz kapitala od odsvojitve vrednostnih papirjev in drugih deležev ter investicijskih kuponov, in podatkov o naknadnih vplačilih ter kapitalskih deležih družbenikov v osebnih družbah, preko osebnega portala eDavki.

jst99 - 16.12.2020 - 13:35

Piše za osebne gospodarske družbe.

1. Osebne družbe:
družba z neomejeno odgovornostjo (d.n.o.)
komanditna družba (k.d.),
tiha družba (t.d.)

Extra - 16.12.2020 - 13:44

Pa še eno obvestilo:

V skladu s 340.b členom (avtomatično dajanje podatkov o naknadnih vplačilih in kapitalskih deležih družbenikov – fizičnih oseb) ZDavP-2 morajo gospodarske družbe, ustanovljene v skladu s predpisi v Sloveniji, davčnemu organu dostaviti podatke o naknadnih vplačilih družbenikov – fizičnih oseb in podatke, potrebne za identifikacijo družbenika – fizične osebe oziroma pravnega naslednika njegovega deleža v gospodarski družbi, in zavezanca za dajanje podatkov. Pri tem morajo v skladu s 14. členom prehodnih in končnih določb ZDavP-2 gospodarske družbe, ustanovljene pred letom 2020, poročati za vsakega družbenika – fizično osebo oziroma pravnega naslednika njegovega deleža v gospodarski družbi tudi podatke o stanju naknadnih vplačil na dan 1. januar 2020.
Podatki se poročajo davčnemu organu najpozneje do 31. januarja tekočega davčnega leta za preteklo davčno leto, pri čemer se podatki prvič poročajo do 31. januarja 2021 za leto 2020. Do 31. 1.2020 se dostavijo tudi podatki o stanju naknadnih vplačil in pripisov kapitalskim deležem na dan 1. 1. 2020.
Podatki o naknadnih vplačilih družbenikov – fizičnih oseb v gospodarske družbe se poročajo izključno v elektronski obliki na obrazcu KP-NV, ki je Priloga 3 v Pravilniku o dostavi podatkov za odmero dohodnine od dobička iz kapitala od odsvojitve vrednostnih papirjev in drugih deležev ter investicijskih kuponov, in podatkov o naknadnih vplačilih ter kapitalskih deležih družbenikov v osebnih družbah, preko osebnega portala eDavki.
Oddaja obrazca KP-NV – NAKNADNA VPLAČILA V GOSPODARSKE DRUŽBEpreko portala eDavki bo možna in obvezna od 01.01.2021 dalje.
Navodila za izpolnjevanje obrazca KP-NV – NAKNADNA VPLAČILA V GOSPODARSKE DRUŽBEso vgrajena v obrazec in se odprejo s klikom na znak »?«. 
Če oddajate obrazec KP-NV – NAKNADNA VPLAČILA V GOSPODARSKE DRUŽBEz uvozom XML datoteke, je shema na voljo na portalu eDavki, https://edavki.durs.si/Documents/Schemas/KP NV_1.xsd, prav tako pa tudi na portalu Beta eDavki,
https://beta.edavki.durs.si/Documents/Schemas/KP NV _1.xsd, kjer je možno tudi testiranje oddaje tega obrazca.

jst99 - 16.12.2020 - 14:06

Mogoče v pomoč, kaj sploh so naknadna vplačila kapitala, če komu ni jasno, na spodnji povezavi ali Revija IKS 07/20:

https://mladipodjetnik.si/novice-in-dogodki/novice/odgovor-strokovnjaka-naknadna-vplacila-druzbenikov-v-d-o-o

doli - 16.12.2020 - 14:45

Ko gledam  člen 340b, prvi odstavek velja za vse družbe in ne le za osebne gospod. družbe. Če prav razumem je očitno treba poročati o družbeniku in njegove deležu (tudi če v letu nimaš naknadnih vplačil)? Torej je novo obvezno poročanje?

(1) Gospodarske družbe, ustanovljene v skladu s predpisi v Republiki Sloveniji, morajo davčnemu organu dostaviti podatke o naknadnih vplačilih družbenikov – fizičnih oseb – ter podatke, potrebne za identifikacijo družbenika – fizične osebe – oziroma pravnega naslednika njegovega deleža v gospodarski družbi, in zavezanca za dajanje podatkov.

Simbi - 16.12.2020 - 17:41

Naknadna vplačila se evidentirajo v kapitalskih rezervah. Prav tako se v kapitalskih rezervah evidentira presežek kapitala nad osnovnim v primeru prenosa poslovanja s.p. na prevzemno kapitalsko družbo. Torej bomo poročali tudi o tem? Nič, bo treba ponovno odpreti Zakon o gospodarskih družbah in SRS, pa tole razjasniti....

Bojana - 17.12.2020 - 20:45

Sem že čisto izgubljena - kaj za enoosebno d.o.o., ustanovljeno pred letom 2000, zadnjih 20 let nič vplačil, tudi velja obveza poročanja?

Liza - 18.12.2020 - 15:47

Če sem prav razumela, za osebne družbe poročamo o kapitalskih deležih, za gospodarske družbe pa o naknadnih vplačilih?

OMG - 21.12.2020 - 13:15

340.b člen
(avtomatično dajanje podatkov o naknadnih vplačilih in kapitalskih deležih družbenikov – fizičnih oseb)
(1) Gospodarske družbe, ustanovljene v skladu s predpisi v Republiki Sloveniji, morajo davčnemu organu dostaviti podatke o naknadnih vplačilih družbenikov – fizičnih oseb – ter podatke, potrebne za identifikacijo družbenika – fizične osebe – oziroma pravnega naslednika njegovega deleža v gospodarski družbi, in zavezanca za dajanje podatkov.
(2) Osebne gospodarske družbe, ustanovljene v skladu s predpisi v Republiki Sloveniji, morajo davčnemu organu dostaviti podatke o kapitalskih deležih družbenikov – fizičnih oseb – ter podatke, potrebne za identifikacijo družbenika – fizične osebe, in zavezanca za dajanje podatkov.
(3) Oseba, zavezana za dajanje podatkov po prvem oziroma drugem odstavku tega člena, za vsakega družbenika – fizično osebo – oziroma pravnega naslednika njegovega deleža v gospodarski družbi v zvezi z kapitalskim deležem oziroma naknadnim vplačilom dostavi naslednje podatke:
-       osebno ime,
-       datum rojstva,
-       davčno številko oziroma številko za davčne namene davčnega zavezanca in državo rezidentstva,
-       o naknadnih vplačilih (datumu in znesku vplačila ter datumu in znesku vračila),
-       o kapitalskih deležih (datumu in znesku pripisa ter datumu in znesku znižanja).
(4) Osebe, zavezane za dajanje podatkov po tem členu, morajo podatke iz tega člena dostaviti davčnemu organu najpozneje do 31. januarja tekočega davčnega leta za preteklo davčno leto.


Se pravi tako kot pravi Liza:
 - gospodarske družbe poročajo samo za naknadna vplačila,
 - osebne gospodarske družbe pa podatek o kapitalskih deležih.

Naj me kdo popravi če se motim.

proby - 20.01.2021 - 17:53

kako vam gre kaj tole poročanje?

proby - 20.01.2021 - 17:54

A če d.o.o. nima nobenih naknadnih vplačil K, a se ravno tako poroča prazen obrazec ali se sploh ne poroča?
Hvala.