krpan in druščina postani član

Naslov teme: Minimax - maloprodaja - izpis za zunanje računovodstvo

5628  10.12.2020 - 10:10h / Ostalo / Avtor: Nera / 99 / 4

Pozdravljeni, stranka ima program Minimax za potrebe maloprodaje. Zanima me, kako razknjižite zaloge na mesečni ravni? Kateri izpis vam stranka dostavi? Izpis, ki ga pridobimo po poti: poslovanje - zbiri po artiklih vsebuje že vse zneske zmanjšane za popust, ki jih je trgovec odobril kupcem. Posledično po takšnem razknjiževanju pride do razhajanja v stanju zalog. Hvala za bilokakšen nasvet.

kolosej - 10.12.2020 - 12:22

Se pridružujem temi. Žal nimam nasveta, ampak mislim, da imam enak problem, sicer z drugim programom. Ja, znesek popustov imam samo en skupni znesek, ki vsebuje NV, maržo in davek. In potem, okej, DDV glede na to, da je vse 22% lahko izračunam, še vedno pa nimam podatka za NV in maržo za razknjiženje konec meseca. Tudi jaz tuhtam, kako uskladiti mesečne zaloge.

Saj - 10.12.2020 - 13:09

Na podlagi katerih knjigovodskih  listin knjižite blago na konte zalog blaga? Po kakšni vrednosti knjižite blago na zalogo in kaj je vračunano v vrednost blaga na zalogi glede na tao da ste omenili maloprodajo (NV, DDV, RVC,..)?
Razmislite kaj se spremeni če je vračunana cena višja od dejansko dosežene prodajne cene.

Kako se evidentira tak poslovni dogodek je odvisno tudi od možnosti, ki jih obstoječa programska oprema omogoča.
Predpostavimo, da programska oprema omogoča le črni storno potem knjižite ob prodaji tudi zneske popravkov na vseh relevantnih kontih. Paziti morate, da bodo konti obveznosti za DDV in konti prihodkov (od dejansko dosežene marže) in konti odhodkov, od prodaje usklajeni. Potem boste lahko uskladili tudi konte zalog.


 

Nera - 10.12.2020 - 15:15

Podjetje ni davčni zavezanec. Zato knjižim prejeti račun, s pomočjo prevzmenega lista na konta 663 in 669. 
Rada bi tudi ta dva konta pri razknjižbi ustrezno zmanjšala - vendar nimam pravih podatkov. 
Kolosej - mi sicer lahko ugotovimo koliko je bilo popustov, vendar moramo ročno 'odpreti' vsak izdani račun in izračunati popust - to pa ne pelje prav nikamor.
Edina varjanta je, da pogledam končno stanje zalog v trgovinskem programu na zadnji dan meseca, in naredim uskladitev v glavni knjigi. 
Druge stranke nam dostavijo listine, preko katerih zmanjšujemo zaloge (razvidno NV, PV RVC in  DDV) - to pogrešam pri minimaxu.,
 

kolosej - 11.12.2020 - 10:33

Nera - ja 663, 669 in ker je davčni zavezanec še 664 in enako, ročno vsak izdan račun 'odpreti', ...