krpan in druščina postani član

Naslov teme: ukrepajmo skupaj za 1 teden

5388  30.11.2020 - 13:29h / Ostalo / Avtor: skupaj / 128 / 6

Gospodarska kriza zaradi korone za nekatera podjetja sploh ni kriza. Količina denarja po svetu je enaka, samo lastniki se bodo zamenjali, eni cvetijo. Gospodarstvenikom, ki jim ni prepovedano delati v teh časih korone, se zdi super, da lahko nemoteno delajo in jim ni do ukrepov, ki bi jim rahlo zmanjšali produktivnost, kot so delo na domu, kontrola zaposlenih, če izvajajo protikorona ukrepe,... zato kriza traja dlje. Tuje spletne prodaje rastejo, država nakupuje v tujini sredstva za zdravstvo,… denar odteka iz Slovenije. To bodo morala plačati/nadomestiti vsa delujoča podjetja kasneje, po koroni z višjimi obdavčitvami,…. Kot je zapisal Krpan: Finančno breme vseh »MEGA PAKETOV« - sprejetih in napovedanih -  bo v prihodnosti nosilo le in samo gospodarstvo». Zato bi moralo biti v interesu gospodarstva, da se čas trajanja ukrepov skrajša. Gospodarstvo naj se malo potrudi/napne skupne moči in ukrepa samo, brez države.
Dejstvo je, da se korona šiti v zaprtih prostorih. In trenutno smo najdlje v zaprtih prostorih v gospodinjstvu in na delovnem mestu. Moje mnenje je, da bi se moralo gospodarstvo samo povezati in se odločiti za »enotedensko popolno sodelovanje gospodarstva« (pon-pet),  ko bi:
Vsi zaposleni, ki lahko delajo od doma, morali delati od doma!
Vsi zaposleni, ki ne morejo delati od doma, delali v podjetju, a brez stikov:
               a) v tem tednu samo v svoji pisarni/del. prostoru in imeli dovoljeno gibanje samo od vhoda do delovnega mesta in do WC-ja,
b) vsako drugo gibanje po podjetju ne bi bilo dovoljeno in bi se nadomestilo z digitalnim kontaktom (brez fizičnih sestankov, brez obiskov pisarn, brez kavic, vsak stik znotraj podjetja preko mobitela ali drugega digitalnega načina),
c) obvezne maske 8h, razen za zaposlene, ki so sami v pisarni,
d) zaprtje menz in skupnih prostorov za malice, sejnih sob, zaposleni naj prinesejo ta teden svoje malice od doma in naj jih pojedo na delovnem mestu, če je to mogoče,
e) v vsakem prostoru se določi oseba, ki je odgovorna za zračenje svojega prostora vsaj 2x na dan z odprtjem oken na stežaj, kjer je to nemogoče, pa nastavitev ventilacijskega sistema po pravilih NIJZ,
d) v vsakem prostoru se določi oseba, ki je odgovorna za razkuževanje kljuk svojega prostora vsaj 2x na dan,
e) uporablja se lahko le WC-je, ki imajo okno, ki naj bo odprto, če te možnosti ni, pa nujno napis v vsakem WC-ju, da se straniščne školjke izplakujejo s pokritim pokrovom,
f) še kakšna ideja od kogarkoli,…
Določeni zgornji ukrepi so že sedaj priporočeni, podjetja jih zato sprejemajo samo kot priporočene, ne pa kot obvezne. Zahtevajmo jih za ta teden, kot da so obvezni. Država očitno v to ne želi/ne zmore poseči.
Po takem tednu, pa lahko samo še počakamo rezultate, koliko se bo krivulja korone znižala. Trenutno smo na isti ravni okužb že nekaj tednov, če ne bomo nič spremenili, ne bo nobene spremembe na bolje, to je dejstvo.
Kaj menite ostali ali je to sploh možno?

Anka - 30.11.2020 - 19:30

A ko je gripa, tudi splahujete wc z zaprtim pokrovom. Pa kje vraga ste nasli to iznajdbo? Delo na domu je nekako ples misi, ko macke no doma. Vse drugo, kot da se dela. Ljudje, zdravo pamet v glavo... Kdor misli, da mu tista predihana mokra maska kaj pomaga, mu ne, prej skoduje. Vse tiste bombazne in lepe pisane sinteticne maske, ter tiste tamodre kao kirurske nesterilne kitajske so samo zascita za kazen, ne pa za kaksen virus.
Zdravi naj delajo, bolani naj prebolijo doma. Ce se le da, naj dela vsak v svoji pisarni, pa cetudi v dveh turnusih. Pa ne pri odprtem oknu, ker bo sicer vsak zdrav zbolel. Cuvajte se, pa kaksne vitamine jejte. Mi iz racunovodstva imamo vedno najhujso spico ravno sredi epidemije gripe.

Simbi - 30.11.2020 - 20:18

Res je, Anka! Odprto okno me je pravkar stalo nekaj zavitkov robčkov, pa še vsi me od strani gledajo, ko kihnem - še dobro da sem v pisarni sama. 
No ja, vsaj nekaj državne pomoči sem porabila (nekaj mask na dan)

skupaj - 01.12.2020 - 10:59

Glede školjke je zapisano v NIJZ Navodilu za prezračevanje prostorov izven zdravstvenih ustanov v času širjenja okužbe COVID-19, ki ga je NIJZ dal ven za vsa podjetja.
Izhaja pa iz tega, da so testirali prisotnost korone v zraku bolnišničnih prostorov, kjer so okuženi s korono, in ugotovili, da je veliko več korone v zraku v WC-jih, ki jih uporabljajo oboleli, kot pa v samem prostoru, kjer ležijo bolniki. Ker pri splakovanju školjke kapljice s korono šibajo po zraku.

skupaj - 01.12.2020 - 11:56

Žal mislim da je bilo rečeno da vsaj cca. 43 % okuženih s korono nima popolnoma nobenega znaka bolezni, preostalih  57% pa je najbolj kužnih 2 dni pred prvimi znaki. Težko je reči, kdo je zdrav.

Anka: Hvala za tole idejo s pisarnami in turnusi. 

 

Neža - 01.12.2020 - 12:17

In kaj menite vi, *skupaj * , da je to rešitev ? To že vsi delamo v podjetjih, pa ni nič boljše ! Ste prepričani, da so podjetja problem in krivi za to ? Ne, jaz se prepričana, da ne ! 

Skupaj - 02.12.2020 - 08:20

"To že vsi delamo v podjetjih". Imate srečo, da imate takega delodajalca, ki mu je mar. Po moji oceni, pri mnogih tega ni. Pri nas ni.