krpan in druščina postani član

Naslov teme: Karantena - okužba na delovnem mestu ali izven

5382  30.11.2020 - 10:56h / Ostalo / Avtor: Maja / 115 / 6

Eden izmed zaposlenih je prinesel okužbo v podjetje in smo morali dati potem delavcev v karanteno, ker so se družili med pavzami. Med delom je bilo poskrbljeno za vse zaščitne ukrepe (maska, distanca, razkužila...). Ali se smatra to kot karantena - okužba izven delovnega mesta - 80% nadomestilo ali kot karantena - okužba na delovnem mestu -100 % nadomestilo? Kaj moramo v tem primeru še narediti - razen oddane vloge za karanteno na Zavod za zaposlovanje?

jold - 30.11.2020 - 11:29

"ker so se družili med pavzami. "A se hecate ali resno mislite? Kdo pa je dovolil, da se družijo med pavzami? 
Ljudem damo na razpolago maske, zapišemo distanco in nastavimo razkužila.To je tisto kar večina vodstev misli, da je njihova edina obveznost v koroni.

Ali masko zaposleni nosijo pravilno, ali držijo distanco pravilno ali uporabljajo razkužila pravilno, ali prezračujejo prostore z okni na stežaj, ali razkužujejo kljuke med delom 2 x na dan, ali se prenos informacij vrši v podjetju preko digitalnega prenosa ali še vedno z vsakokratnim obiskom sosednjih pisarn, ali se zaposleni ne družijo med pavzami, pa podjetja niti toliko ne uredijo, da bi določili odgovorno osebo, ki bo zadolžena za vsak prostor/ukrep. Vse samo na papirju, noben pa odgovoren za dejansko izvajanje. Zanimam me, koliko podjetjih je izvedlo izobraževanja varstva pri delu v času korone.
 

Neža - 30.11.2020 - 13:16

In vi Jodl mislite, da ni dovolj, če podjetje poskrbi za zaščitna sredstva na vsakem koraku, če delavce opozori na razdaljo, če razkužuje 2 do 3 krat na dan... Mislite, da jim mora vsako minuto dihat za vrat in jim žugat s prstom, če so preblizu. In kaj naj naredi delodajalec, če se oseba ne drži predpisanih navodil ? Ima delodajalec upravičen razlog, da takšno osebo odstrani iz delovnega mesta ? Na kakšni pravni osnovi ? 
Bi prišlo prav, če nas vse razsvetlite, kako lahko zakonsko pravilno ukrepamo. 
Eno je lepo zastavljena in napisana teorija, drugo je realno stanje.
Podjetja si v nobenih časih, sploh pa ne v teh, ki so zdaj, ne morejo privoščit človeka, ki bo igral nadzornega med butci, ki jim ni mar ne zase, še manj pa za druge. Vsak človek v podjetju ima svojo zaposlitev, noben ne šeta gore dole.  Če pa maste kakšnega viška, ki bi bil pri nas nadzornik, nam ga pa pošljite. 
 

jodl - 30.11.2020 - 13:44

Da se tudi na prijazen, humoren način opozoriti na pravila.

Marjan - 30.11.2020 - 20:20

Se strinjam z Nežo, saj nismo v otroškem vrtcu. Vsi zaposleni  poslušajo dan na dan NIJZ in njihov pridruženi štab  in so dolžni za svoje zdravje tudi sami poskrbeti. 
Izgleda so pa samo pametni, kaj delodajelec naredi ali ne - to bi oni kontrolirali in polemizirali , zakonov in pravil si pa ne znajo prebrati.
Veliki plakati so nalepljeni na vseh vratih , ki opozarjajo na pogoje obnašanja. Vsak bi si moral mogoče še večkrat umiti roke .
Verjetno pa ni direktor zato , da jim bo okna odpiral in zvonil kdaj naj si roke umijejo. 
Ne vem kdo jih pa doma nadzira...pa toliko okužbo je v domačem krogu !  
 

Maja - 01.12.2020 - 06:06

Ali mi zna mogoče kdo odgovoriti na vprašanje, ne samo poametovati? IN JA, tudi mi smo zagotovili VSE ukrepe, vključno z razkuževanjem, opozarjamo stalno in točna navodila so bila tudi  dana. 

Alja - 01.12.2020 - 12:16

Moje mnenje; 100% nadomestilo po ZDR, gre za stik z okuženo osebo na delovnem mestu in imajo karanteno; če ste vse pravilno ukrapali bi morali zaposleni prejeti Odločbo iz Nijz; imate pa možnost refundacije ZRSZ.
Zaposlen,ki je okužen prejeme bolniški list 08-izolacija 90% osnove; zopet refundacija, od ZZZS.