krpan in druščina postani član

Naslov teme: Davčna oljašava

5314  25.11.2020 - 19:01h / Dohodnina / Avtor: TIS / 89 / 1

Pozdravljeni,

se bivšemu partneru na podlagi spodnjega v oljašavo za tekoče leto šteje tudi preživnina, ki jo je bil dolžan že od preteklih let in jo je letos končno izplačal? Kajti preživnina, ki jo plačuje za tekoče leto (brez upoštevanega izplačanega dolga) je manjša od njemu pripadajočega dela posebne oljašave in bi tako razliko lahko uveljavila jaz: 

Način priznavanja posebne olajšave za istega vzdrževanega družinskega člana
Za otroka, za katerega davčni zavezanec na podlagi sodne odločbe, sporazuma ali dogovora o preživljanju, sklenjenega po predpisih o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, prispeva za njegovo preživljanje, lahko davčni zavezanec uveljavlja posebno olajšavo. Če je prispevek davčnega zavezanca manjši od njemu pripadajočega dela posebne olajšave ali če davčni zavezanec ne prispeva za preživljanje otroka, se razlika do njemu pripadajočega dela ali celotni del njemu pripadajoče posebne olajšave prizna staršu, kateremu je zaupan otrok.


Hvala za pomoč in lep pozdrav
 

B - 26.11.2020 - 11:33

Zapis je jasen, torej manjkajoči del preživnine se upošteva staršu ki mu je zaupan otrok. Kasnejša poravnava obveznosti se ne more več upoštevati. Dohodnina se obračunava  za letna plačila.