krpan in druščina postani član

Naslov teme: zaračunavanje

5307  25.11.2020 - 10:53h / Ostalo / Avtor: zoprna / 89 / 3

Prosim, svetujte mi, ker nimam ravno izkušenj z zaračunavanjem, sem bolj nova med "privatniki". No, stranka je, odkar smo se zmenili za ceno in obseg dela je odprla maloprodajno trgovino, vse kar se tiče te trgovine zaenkrat knjižim ročno, ker ni prenosa v program. To znese dodatno približno 80 do 100 izdanih računov na mesec, vsi obračuni plačil, več izpiskov...Kmalu bo odprla še eno ali dve takšni trgovini. Pa seveda ena ali dve dodatni plači za vsako trgovino. Kakšen dodatek naj za eno trgovino zaračunam?
Druga stranka pa želi kupiti svoj program (tudi računovodstvo) in želi, da začnem delati na tem njihovem novem programu, ki ga ne poznam. Veliko časa mi bo šlo za uvajanje, prenose... kako naj pa to računam?

Jana - 25.11.2020 - 11:45

Za prvega vam ne znam odsovoriti lahko pa se ravnate po odgovoru za drugega.

Za drugega si enostavno določite urno postavko in obračunajte delo po urni postavki glede na čas, ki ga boste "oddelala" pri stranki + čas na poti + čas, ki ga boste za stranko namenila izven njihovih prostorov.

ANINAH - 26.11.2020 - 06:08

Za prvi del - če gre za vnašanje maloprodajnih računov končnih kupcev, (kar verjetno je, drugače ne bi bila maloprodaja) jih lahko enkrat na dan vnesete v program (zaključek dneva) in dobite le toliko izdanih računov, kot je delovnih dni. V tem primeru gre za enako ponavljajoče vnose, se pa mogoče zatakne v kolikor imate poleg gotovinskega plačevanja še plačevanje s karticami.
lLahko pa da imate tudi imenske kupce, za katere pa potem morate voditi tudi saldakonte potem pa je potrebno to ovrednotiti po nekem obsegu. Za obseg lahko vzamete teh 100 dokumentov ali pa čas, ki ga uporabite. 
Obstaja pa še kombinacija, da imate vse v enem dnevu in končne kupce in kupce za saldakonte - ta je najlepša.

Pri maloprodaji je mogoče še poleg tega navedenega pomembnejše to, da morate voditi tudi zalogo in razknjiževati zalogo, bodisi po nabavnih cenah ali tudi po maloprodajnih cenah (kdo še tak način uporablja) 

kalkulacijo za obračun plač - se posebej dela - vsaj pri nas. 
Če ste se v začetku dogovorili za osnovni pavšal, potem to našteto dodajate zraven po alinejah vsak mesec, dokler se drugače ne dogovorite. 

Novi programi - to je najslabša možna opcija. Se strinjam, da je dobro biti uporabnik več programskih sistemov. Mi imamo pri nas štiri - do pet in nič več. Še do nedavnega smo imeli le enega  in osnovnega. Namreč - meni se vedno postavlja vprašanje ali nam mora stranka plačati ta čas, ko se mi učimo delati na nekem programu. Če je to stranka izrecno izrazila željo, da naj delamo z nekim sistemom, potem ja. potem je tudi v redu, da se to nekako obračuna, da imate vsaj materialno zadoščenje. Vsak program ima neke "finte" in če programa ne poznamo dobro, lahko večkrat naredimo več škode, kot pa koristi. 

 

jakac - 26.11.2020 - 09:15

Hvala za odgovore. Aninah, Točno tako je, v enem dnevu je kombinacija kupcev in kombinacija plačil, zalogo tudi  razknjižujem....je pa res, da gre za specifično prodajo in ni več kot okoli 200 računov na mesec- ampak še vedno ne znam tega ovrednotiti
Pri novem programu bom pa najbrž nekaj časa knjižila dvojno, ne vem tako si predstavljam - a potem tudi dvojno računam?