krpan in druščina postani član

Naslov teme: KIDO 2 - izpolnjevanje

5298  24.11.2020 - 14:44h / Dohodnina / Avtor: rk / 115 / 1

Pozdravljeni,
izpolnjujem KIDO-2 in imam vprašanje v zvezi z izpolnjevanjem obrazca točka 4. V katerem primeru je potrebno izpolniti Delež v plačniku? Na kaj vpliva? Obresti izplačuje podjetje svojemu 100 % lastniku, ki je slovenski državljan vendar rezident Švice.

Uredništvo - 24.11.2020 - 15:00

Lahko pustite prazno.
Če je prejemnik obresti FO, je ta podatek brezpredmeten.
Če bi bila prejemnik družba, bi na temelju 25% lastništva lahko šlo skozi brez davčnega odtegljaja.

11. člen KIDO-Švica
Obresti
1. Obresti, ki nastanejo v državi pogodbenici in se plačajo rezidentu druge države pogodbenice, se lahko obdavčijo v tej drugi državi.
2. Take obresti pa se lahko obdavčijo tudi v državi pogodbenici, v kateri nastanejo, in v skladu z zakonodajo te države, če pa je upravičeni lastnik obresti rezident druge države pogodbenice, tako obračunani davek ne sme presegati 5 odstotkov bruto zneska obresti.
3. Ne glede na določbe drugega odstavka se obresti, ki nastanejo v državi pogodbenici in se plačajo rezidentu druge države pogodbenice, ki je njihov upravičeni lastnik, obdavčijo samo v tej drugi državi, če:
a) take obresti plačajo vlade države pogodbenice ali njene politične enote ali lokalne oblasti ali centralne banke;
b) se take obresti plačajo vladi države pogodbenice ali njeni politični enoti ali lokalni oblasti ali centralni banki;
c) se take obresti plačajo za posojilo, ki ga je dala, odobrila, zanj dala poroštvo ali ga zavarovala ustanova, ki je po notranjih predpisih pooblaščena za zavarovanje in financiranje mednarodnih gospodarskih poslov;
d) se take obresti plačajo v zvezi z zadolženostjo zaradi prodaje kakršne koli opreme, blaga ali storitev na kredit;
e) take obresti plačajo banke banki druge države pogodbenice ali
f) take obresti plačajo družbe družbi druge države pogodbenice, če je taka družba povezana z družbo, ki plačuje obresti, z neposrednim najmanj 25-odstotnim deležem v kapitalu ali kadar sta obe družbi v lasti tretje družbe (ki je rezident katere koli države članice Evropske unije ali Švice), ki ima neposredno najmanj 25-odstotni delež v kapitalu prve družbe in v kapitalu druge družbe.
[...]