krpan in druščina postani član

Naslov teme: Insolventnost

5293  24.11.2020 - 13:55h / Ostalo / Avtor: Fani / 99 / 9

Stranka je postala insolventna.

Kaj je dolžnost računovodje?
Da predloži poslovodji računovodske izkaze?
Ali tudi: opozori na insolventnost? Na ravnanje ob nesolventnosti?

Gre za zunanji računovodski servis, računovodske storitve so predmet sodelovanja, (gospodarsko)pravno svetovanje ne.

Martin Krpan - 24.11.2020 - 16:01

Svašta ... upam, da niste stranka, kateri vodi računovodstvo zunanji računovodski servis :)). 
P.S. Skladno z mojimi izkušnjami so računovodski servisi krivi tudi zato, če se mož in žena davčnega zavezanca ne razumeta, če slabo dela internet pri stranki, če ne dovolite uveljavit pravice do odbitka DDV na računu, kjer je stranka kupila pasjo hrano in kontracepcijske pripomočke itd. 
Skratka, Fani - skladno z mojimi izkušnjami bi bilo potrebno 1/3 strank računovodskih servisov "nagnat", isto velja tudi za brdavse s FURS-a :). Upam, da je zdaj moj odgovor kaj bolj kristalno jasen :):

Fani - 24.11.2020 - 23:53

:) Ne, nisem stranka, sem samo je*ena stranka. Imam računovodske izkaze, kapital je negativen, obveznosti ne poravnavajo. Itak se bodo sklicevali, da jih (izkazov) ne razumejo. Jama brez dna.
So na odhodu, vendar so prosili "po bilanci" in jaz bom grda grda.

Saj - 24.11.2020 - 19:35

Načeloma ste sodelovanje z zunanjim izvajalcem računovodskih storitev dogovorili s pogodbo. Za nastanek insolventnosti je odgovorno poslovodstvo. Seveda pa je odvisno tudi od stopnje vašega sodelovanja z vašim računovodstvom. Se načeloma strinjam tudi s Krpanom, vendar pa menim, da vsega ne gre posploševati. Odgovornost računovodij za spremljanje kapitalske ustreznosti oziroma neustreznosti  zružb za katere opravljajo računovodske storitve je za namene odločevanja prav gotovo zelo pomembna. Vendar pa v praksi računovodski servisi tega pravzaprav največkrat  tudi ne počnejo iz različnih razlogov. Največkrat je izgovor, da zato nimajo časa, vendar se za tem pravgotovo tudi skriva precej neznanja. Nekaterim pa je pravzaprav tudi vseeno (to trdim iz pogovorov z nekaterimi vodji računovodskih servisov). Računovodstvo ni zgolj knjigovodstvo oziroma samo knjigovodstvo še ni računovodstvo.

B - 25.11.2020 - 08:14

Zakon  ki ureja finančno poslovanje in insolventnost nalaga določene aktivnosti poslovodstvu, ki mora poznati poslovanje in likvidnostno situacijo v družbi. Računovodstvo je lahko pomemben suport pri strokovnih odločitvah poslovodstva.

Saj - 25.11.2020 - 08:54

Odgovornost računovodje je, da pravočasno zagotovi ustrezne računovodske informacije za pravočasno poslovno odločanje. Torej mora računovodstvo spremljati tudi kapitalsko ustreznost družbe za katero opravlja računovodske storitve. Računmovodstvo (tudi zunanje) je regresno odgovorno (odškodninsko) poslovodstvu, če poslovodstva ne opozori na morebitno plačilno nesposobnost ... . Ne jemljite računovodstva tako zlahka, kot da za nič niste odgovorni. Spremljanje plačilne sposobnosti ali nesposobnosti je nujno tekom celotnega polovanja torej tudi med poslovnim letom. Nič ne pomaga, če se insolventnost ugotovi šele ob koncu poslovnega leta ob sestavitvi bilančnih poročil. Pomemben je trenutek nastopa plačilne nesposobnosti, ki pa se lahko pojavi kadarkoli v poslovnem obdobju.

Martin Krpan - 25.11.2020 - 14:35

Malo morgen :). Berite ZGD, pa bo mogoče lažje ...

Fani - 25.11.2020 - 18:48

Martin, vljudno prosim, če razsvetlite gospoda "Saj", pa tudi mene.

Saj - 28.11.2020 - 10:01

Morgen malo Krpan. Če nek zakon govori o tem, da je treba nekaj najmanj enkrat letno napraviti to še ne pomeni da ima neka družba tudi dobro računovodstvo ozrioma dobro računovodsko podporo.

B - 25.11.2020 - 13:37

Glede odgovornosti računovodstva je odvisno od pooblastil, ki mu jih daje naročnik. V kolikor ne opravlja plačilnega prometa je iluzorno pričakovati, da bo računovodstvo opozarjalo i.t.d.