krpan in druščina postani član

Naslov teme: Kako slovensko spletno podjetje izstavi račun kupcu / naročniku z ZDA

4938  04.11.2020 - 12:25h / DDV / Avtor: Bella / 104 / 1

Pozdravljeni,

smo podjetje (v sloveniji še nismo DDV zavezanci, smo pa zaradi Facebook oglaševanja morali postati atipični in plačati DDV za to) in planiramo delovati tudi na trgu ZDA. Naša storitev je spletna storitev - torej softverska, stranka ali naročnik pa bi bil v ZDA. Ali bi morali na računu napisati kakšno posebno klavzulo, v kateri valuti moramo izstaviti račun, ali mora biti brez DDV ali Z ipd.? Hvala vnaprej za pomoč.

Uredništvo - 04.11.2020 - 14:53

Če opravljate spletne storitve (elektronske storitve ali kakorkoli jih že poimenujete), kjer se glede kraja opravljanja storitev uporabi prvi odstavek 25. člena ZDDV-1 (prejemnik oz. naročnik storitev je davčni zavezanec, ki deluje kot tak - torej opravlja katerokoli ekonomsko, proizvodno... dejavnost), potem je kraj tam, kjer ima naročnik storitev sedež dejavnosti. Izdan račun je brez DDV, transakcija se ne vpisuje v DDV-O.
V kolikor je prejemnik oseba, ki ni davčni zavezanec, potem je treba pogledat, za kakšno vrsto storitve gre in če je ta storitev opredeljena v kakšnem posebnem pravilu glede opredelitve kraja opravljanja storitev. V kolikor ni, se kraj določi na podlagi drugega odstavka 25. člena ZDDV-1...

Znesek na računu je lahko izkazan v kateri koli valutu (znesek DDV, ki ga je treba plačati pa mora davčni zavezanec izraziti v evrih).

"Popolna davčna rešitev"
http://www.superdavki.com/home