krpan in druščina postani član

Naslov teme: Nakup nepremičnine 76.člen

4902  03.11.2020 - 07:36h / DDV / Avtor: Darja / 170 / 3

V kolikor se pri prodaji nepremičnine davčna zavezanca odločita, da bosta pri prodaji obračunala DDV po 76.a členu obrnjene davčne obveznosti - kakšno izjavo je potrebno podati in ali mora kupec v primeru da čez npr.5 let to nepremičnino proda, plačati sorazmerni del DDV? Kaj pa, če se odločita za oprostitev DDV in se plača samo davek na promet nepremičnin, v primeru kasnejšne prodaje ni obračuna ddv in ne poračuna.

Uredništvo - 03.11.2020 - 07:52

Berite veljavni 45. člen ZDDV-1 ("Davčna zavezanca morata na zahtevo davčnega organa dokazati obstoj pisnega dogovora o obdavčitvi transakcije v zvezi z nepremičnino, sklenjenega za namene prvega odstavka tega člena pred opravljeno dobavo"). Ni več pošiljanja izjav na FURS.

"ali mora kupec v primeru da čez npr.5 let to nepremičnino proda, plačati sorazmerni del DDV?"
Da, v kolikor je prodaja nepremičnine oproščena plačila DDV in se poznejši kupec in prodajalec ne odločita (oz. ne moreta odločiti) za obdavčitev transakcije z DDV skladno s 45. členom ZDDV-1.

"Kaj pa, če se odločita za oprostitev DDV in se plača samo davek na promet nepremičnin, v primeru kasnejšne prodaje ni obračuna ddv in ne poračuna."
Tako je (v kolikor se nepremičnina šteje za staro nepremičnino - od prve vselitve/uporabe je že minilo 2 leti).

Popolna davčna rešitev
http://www.superdavki.com/home

Darja - 03.11.2020 - 13:16

Hvala lepa. Kaj pa, če se bo nepremičnina oddajala v najem in ne bo možno podat izjave za obračun ddv, torej se gre za oprostitev - potem odbitka po 76.členu ne bi smeli uveljavljati, kajne?

Uredništvo - 03.11.2020 - 13:42

Če se ve, da se bo nepremičnina oddajala v najem, oproščen plačila DDV, potem niti ne moreta izbrati pravice do obdavčitve transakcije (prodaje) z DDV, saj kupec v povezavi s predmetno nepremičnino nima pravice do odbitka DDV v celoti (oddajanje v najem je oproščeno plačila DDV brez pravice do odbitka DDV). Dokazovanje, da bo nepremičnina namenjena transakcijam, za katere ima pravico do odbitka DDV, je seveda na davčnem zavezancu.

Če se oddajanje v najem, oproščen plačila DDV, dogodi "kasneje" (npr. da se je nepremičnina oddajala v obdavčen najem, kasneje pa je prešla v oproščen najem), pa seveda kupec izvrši popravek odbitka DDV skladno s 69. členom ZDDV-1.