krpan in druščina postani član

Naslov teme: Računovodski servis in covid 19

4898  03.11.2020 - 06:11h / Ostalo / Avtor: Jana / 138 / 12

Pozdravljeni. Pri nas v servisu smo vsi zboleli za korono, dostopa za oddaljeno delo nimamo oziroma ga imam samo jaz, ker sem lastnica, zaposleni vsi z vročino. Jaz brez vonja in okusa, vse me boli. Delam koliko se le da, da vsaj določenim plačam račune, pri nekaterih je žal vezan vse na zaposlene. Strah me je kako bomo ta mesec naredili plače in DDVje. Ima kdo že podobno situacijo 

pika - 03.11.2020 - 08:14

Delno zboleli v oktobru, k sreči nam je uspelo oddelati oktober kjer so bili še mesečni in tromesečni DDV-ji + vsa vprašanja glede PKP5.

LUNatA - 03.11.2020 - 08:46

Če bo vse po sreči, boste v dveh tednih že ok in boste zmogli najnujnejše. Kar pogumno!

Metka - 03.11.2020 - 10:23

Saj to je problem: včasih so bili vsi navajeni, da si kar bolan ves čas hodil v službo delati, pa čeprav na račun tega, da si potem okužil še vse sodelavce in po možnosti tudi kakšne stranke. Sedaj pa je vsak primoran si vzeti čas, da bolezen preboliš in prav je tako.

lunca4 - 03.11.2020 - 09:11

Pozdravite se, to je prvo, ostalo bo že počakalo, saj nismo stroji.  Kar pogumno, manj stresa, manj skrbi, prej boste OK. Srečno.

Andreja - 03.11.2020 - 18:07

Drage kolegice, kolegi! Tudi jaz sem lastnica majhnega računovodskega servisa....se kar resno bojim za prihodnost....kako drugi rešujete nastalo situacijo- dela je čedalje več, stranke pa že stokajo, da ne morejo plačevati naših računov...pričakujejo pa, da boš naredil in oddal vse potrebne obračune, pripravil vse vloge v zvezi s Covid-19, itd. ob vsem tem pa si boš vzel čas in debatiral o vseh mogočih idejah kaj in kako jim še pripada v teh časih... Izdajaš račune...torej promet to ni padel in nimaš nobene pravice do kakršnegakoli koronskega ukrepa....denarja pa je vsak mesec manj. Ko plačaš še DDV od tistih, ki ne plačujejo porabiš še tisto kar ti drugi plačajo. Zanima me. kako drigi rešujete tole soruacojo?

Dd - 04.11.2020 - 07:31

Res je, norišnica. Zavod lahko naredi v 30ih dneh, mi smo pa itak stroji in bomo vse v 8ih dneh. S tem, da je vmes še vikend, ki bo tudi delaven za nas. Mi smo si uredili oddaljen dostop in nabavili še par tiskalnikov. Si ne predstavljam, da bi zboleli. Srečno. 

x - 04.11.2020 - 07:54

Če res ni druge opcije, naj stranke nakažejo isto plačo kot prejšnji mesec, pa boste potem poračunaval, če res ne gre drugače. Vem da je potem še enkrat več dela, a žal v teh situacijah je treba nekako rešit zadeve. Če ste pri moči, probajte sami obračunat plače, nevem koliko imate tega. 

Jerica - 04.11.2020 - 11:40

Ja, ja, najprej zdravje, vzeti si je treba čas za zdravje, ostalo bo že potem... Malo morgen - ali se javljate sami zaposleni, ki si pač vzamete bolovanje, ali mi pa prosim zaupajte, na katerih substancah ste (apaurin, persen, baldrijanove kapljice?). To, kar se dogaja Jani, je tisto, zaradi česar se zjutraj predčasno zbudim in ne morem več zaspati nazaj ter imam prebavne motnje. V računovodskem servisu že imamo covid. Zaenkrat delamo s polovično močjo in še gre. Ne vem kaj bom naredila, če zbolijo vsi zaposleni...
Jana, pa potegnimo črto (pa ne črtico, da ne bo pomote, čeprav bi mogoče tista še najbolj pomagala):
- Vloge na Zavod za zaposlovanje: za čakanje lahko date nepopolne brez odločb s pojasnilom, da ste vsi s covidom, s tem si pridobite vsaj 2-3 tedne preden vas pozovejo k dopolnitvi in niste zamudili roka, isto za varstvo otrok. Za vlogo za skrajšani delovni čas pa se bojim, da je potebno oddati vse dokumente (prijava v 3 dneh, odločbe v 8 dneh, vloga v 15 dneh).
- Plače: mogoče kot predlaga x zgoraj, iste kot prejšnji mesec oz. če je kriza, skopirajte samo virmane od prejšnega meseca in oddajte enak REK, kar pa lahko naredite, jih naredite oz. tam, kjer so spremembe pri zaposlitvah. Če se da domeniti s stranko, kakšne premaknite za par dni (tu se po izkušnjah nedelujočega programa zaradi napak programerjev spomladi še tako razumevajoče stranke po dveh dneh izredno nerazumevajoče), zaposlene, ki se vrnejo na delo, usmerite najprej v plače.
- DDV: ne vem kako vam deluje program, če imate avtomatski prenos prometa ugotovite, koliko je dobav v EU, naredite rekapitulacijsko poročilo do 20ega, ki bo pravilen, DDV-O v ostalih poljih prazen (v prilogi pojasnilo, da ste zaprti zaradi covida, stranka mogoče lahko plača pavšalen znesek) ali vpišete iste zneske kot prejšnji mesec, v kolikor je poslovanje podobno kot prejšnji mesec. A bi to šlo? Ima kdo boljšo idejo? Strankam potem odobrite popust za zamudne obresti?  Popravljen DDV-O oddajate naknadno, če ga boste še lahko, sicer vključite promet v naslednji mesec. Mogoče pri eni stranki tako, pri drugi poknjižite kar lahko...
- SFR: vam zapade čez nekaj dni: pokličite na Ajpes, če se da kaj prestaviti, enako vse statistike
- banke: bilance na zadnje možne datume, za pojasnila se poskušajte zmeniti za podaljšanje

Skratka, danes smo 04.11., ne vem, kdaj so vam šli prvi na bolniško in kakšen je potek bolezni. Prve delavce, ki se vrnejo na delovno mesto, najprej usmerite v plače, nato v DDV.

Jana, držite se. Ne pozabite dihati (globoko dihanje zmanjšuje stres - poglejte za kakšne dihalne vaje na spletu). Ostali pa PROSIM še kakšen predlog za vse tiste, ki so se znašli v popolnem govnu, kaj še gre skozi, da roki niso zamujeni in ni kazni. 

aar - 04.11.2020 - 13:16

Tudi sama se samo bojim, da pride ta COVID tudi k nam. Niti najmanj si ga ne želim. Ja, je pa velik problem. Jerica je podala kar nekaj rešilnih bilk, a tudi za vse to moramo pisati e-maile, telefonirati in čakati v čakalni vrsti..., ampak ko si res bolan, je tudi vse to preveč. Nihče nas ne vpraša ali si zdrav ali bolan, ali lahko delaš ali ne, roki in obveznosti ne čakajo. Tudi sama sem bila v dobrem letu na dveh opracijah. Bolniško dobiš za 3 - 4 mesece. Doma sem bila manj kot en teden, pa mi kdo pravi ostani doma, se bo že naredilo...Žal se v računovodstvu nič ne naredi samo od sebe, pa tudi zaposlenih je samo toliko, kolikor jih nujno potrebujemo, ni nobene delovne sile za vsak slučaj. Prav zato ne maram več tega podjetništva, saj si sam za vse od čistilke do izterjevalca.

Andreja - 04.11.2020 - 14:08

Aar, točno tako.... Tudi mene že vse skupaj  nič več ne veseli....Neprespane noči, živci že čisto na koncu,..... skratka prekratek dan. Mogoče pa smo si meni podobni sami krivi ker ne znamo potegniti črte in reči, da je dovolj. Ali imate kaj izkušenj s tem, da če ti stranka ne plača storitev, npr. ne narediš obračuna plač, obračuna DDV? Res je to težko, ker imaš zavest,moralo, da si prevzel, da boš to naredil... ampak nisi se zavezal to delati brezplačno.
 

Martin Krpan - 05.11.2020 - 14:31

Jana in vsi ostali!
Držim pesti, da se vse pozitivno izteče glede vašega bolezenskega stanja, če ste prejeli to "nadlego". 
Pametnega nasveta ne morem dati (verjetno tudi razne "vaše" institucije ne - kot vedno, mrk pri GZS in vseh ostalih ...), zakonodajalec niti v teh protikoronskih paketov teh situacij ni predvidel. Če bi se "zaostrilo" in dela ne boste mogli opraviti, bi jaz osebno o tem obvestil FURS z nekim splošnim dopisom in to tudi posredoval ne samo referentki temveč obvezno tudi direktorju/direktorici posamezne enote FURS.
In če kaj pomaga - na koncu je pomembno predvsem to, da ozdravite! 

Sara - 05.11.2020 - 16:10

Uf, tudi pri meni so obe sodelavke zbolele, ena je v karanteni ena v izolaciji. Jaz se še držim, zaenkrat nimam kakšnih simptomov, vendar me je ful strah, da me tale corona ne položi oz. psiha dela svoje. Hitim, da čim prej plače obračunam, drugo bo že počakalo. Želim vam vse dobro in ostanimo zdravi!