krpan in druščina postani član

Naslov teme: refundacija boleznin-delavec ne sporoči podatka za osnovo

4888  02.11.2020 - 13:39h / Ostalo / Avtor: meri / 86 / 5

Pozdravljene,
imam delavca, ki je na dolgotrajni bolniški. Za refundacijo potrebujem podatke o prejetih plačilih v preteklem letu, ki mi jih delavec ne dostavi (izgovor: ne najde več dokumenta).
Delavec, ki je bil preteklo leto sicer celo leto zaposlen pri nas, je poleg naše plače prejel še izplačila za nazaj (iz stečajne mase). Zahtevek za refundacijo je bil seveda zavrnjen, saj teh plačil iz stečajne mase nisem upoštevala (niti nisem vedela zanje). Na ZZZS mi podatka ne dajo, delavec nima papirjev. Kaj lahko naredim? Celotna bolniška v breme delodajalca? 
 

Pia - 02.11.2020 - 16:36

Sem imela enak primer, seveda je bil zahtevek najprej zavrnjen. Ko sem poklicala, mi je prijazna gospa povedala, kakšen je pravilen podatek (jaz sploh nisem vedela, da je delavec dobil še kaj za nazaj, delavec pa me je tudi samo čudno gledal, zakaj ga to sploh sprašujem). Iz prakse sedaj vem, da na ZZZS dobijo vse podatke od FURSa(vejo več kot mi). Odvisno pa je od referenta in kot ugotavljam tudi od izpostave. Na manjših so običajno prijazne in ustrežljive, na večjih pa te kar zavrnejo, ker se jim ne da za dva dni nazaj papirjev obrnit. 
Nasvet : 
- še enkrat pokličite dotično referentko ali pa
- od delavca zahtevajte, naj vam prinese lansko dohodnino ( če je vrgel vstran, naj gre na FURS po kopijo)
- pokličite stečajnega upravitelja, naj mu še enkrat pošlje dohodninske podatke

ikra - 03.11.2020 - 09:24

sem imela podoben primer in nikakor ni hotela referentka povedati pravilnega podatka, zaposleni ni dostavil kopijo dohodnine in žal nismo še oddali refundacije

meri - 02.11.2020 - 18:55

Hvala. 
Bom prosila za odločbo od dohodnine, mislim, da bo to najboljše.
Referntka mi pa na žalost ni želela povedat (da ne sme), le to je rekla, da ni bistvene razlike, vendar mi mora zahtevek zavrniti. Se bojim, da bo res minimalna razlika, medtem ko bom imela jaz več dela s poračunom pri naslednji plači..........ma saj smo vajeni :) :)

St - 03.11.2020 - 07:23

To kar se dogaja z refundacijami boleznin, je kriminalka. Obremenjujejo podjetja, ki se morajo sama dobesedno kdaj dotolči do podatkov, ker so tako skrbno varovani. To je tipično premoženjsko oškodovanje. ZZZS ima dovolj zaposlenih, naj sami obračunavajo in izplačujejo boleznine! Ne pa, da so podjetja njihovi administratorji, itak pa vse ponovno obračunajo še sami in zavračajo za nekaj centov. Ob zaposlitvi pa menda tudi ne smeš od delavca zahtevati dohodninskih podatkov, ker gre za varstvo osebnih podatkov. Noro! 

Moni - 03.11.2020 - 08:04

Res grozn. Še najmanj kršitev varstva podatkov in nezadovoljstva kadrovskih delavcev in obračunovalcev bi bilo, če bi osnova bila dostopna na npr. e-vem.