krpan in druščina postani član

Naslov teme: verodostojnost računa

4811  28.10.2020 - 09:31h / Ostalo / Avtor: rk / 112 / 2

Glede na situacijo vse več podjetij pošilja račune elektronsko. Nekateri računi niso podpisani in nimajo žiga (tudi navedbe, da poslujejo brez žiga ne). Eden od dobaviteljev me je na opozorilo, da bi to moralo na računu biti,  okrcal, da naj se zavedam, da smo v 21.stoletju. Jaz to razumem, samo ne vem pa, ali bo tak račun verodostojna listina, ali bomo imeli probleme? Nekateri računi so taki, da bi jih lahko komot napisal sam v wordu. Ali je že kakšno uradno pojasnilo?

Noel - 28.10.2020 - 10:35

Veliko je govora o tem, se pa nič uradnega ne napiše. Karkoli je bilo v SRS zapisano v zvezi z žigom in podpisom je bilo umaknjejo. Zakon o DDV žiga in podpisa ne predpisuje. 229. čen EU direktive o DDV celo pravi:
"Države članice ne zahtevajo, da so računi podpisani."

Opremo se lahko edino še na PSR 1.8:
"1.8. Za vsako knjigovodsko listino, sestavljeno v organizaciji, se imenuje(jo) fizična oseba (fizične osebe), odgovorna (odgovorne) za njeno resničnost in verodostojnost. Splošni akt organizacije določa način pravilnega in verodostojnega izkazovanja poslovnih dogodkov v knjigovodskih listinah."
Torej, žig ne zagotavlja verodostojnosti. Je pa navedba osebe priporočena. Zakaj priporočena: ker PSR niso obvezni, ampak samo priporočeni.

Pa še PSR 1.9:
Pristnost izvora in celovitost vsebine elektronskih listin se lahko zagotavljata tudi z naprednim elektronskim podpisom ali z elektronsko izmenjavo podatkov (EDI).

in PSR 1.15.:
i.) Pristnost izvora pomeni zagotovitev identitete izdajatelja listine. Identiteta izdajatelja listine se zagotovi na primer z naprednim elektronskim podpisom ali elektronsko izmenjavo podatkov.

 

rk - 29.10.2020 - 07:07

Noel, najlepša hvala za izčrpen odgovor in napotke!