krpan in druščina postani član

Naslov teme: Prihodki - nadomestila za starševsko varstvo

4691  22.10.2020 - 10:45h / Ostalo / Avtor: Puki / 212 / 6

Če se med prihodke vštevajo tudi nadomestila iz zavarovanja za starševsko varstvo, (nega, očetovski dopust, porodniška) me zanima, ali je to mišljeno nadomestilo, ki ga zavezanec prejme na svoj oz.poslovni TRR, ali je treba gledati bruto, s prispevki vred?

Hvala in lepo pozdravljeni.
 

Brigitte - 22.10.2020 - 11:40

Bruto zneski se upoštevajo. Šteje pa se materinsko, očetovsko in starševsko nadomestilo.

Nera - 23.10.2020 - 08:43

Tako kot je napisala Brigitte, sem poslala vprašanje na FURS in sem prejela takšen odgovor.
Mene pa zanima, katera nadomestila se za leto npr. 2019 gleda...izplačana (kot za akontacijo dohodnine) ali nadomestila za obdobje - se pravi tudi decmbrsko, ki je izplačano v janurjau 2020?
 

Nera - 23.10.2020 - 14:14

Pravkar prejela odgovor od FURSa glede tega:

Določbe ZZUOOP so vsebinsko enake določbam ZIUZEOP, zato uvodoma izhajamo iz obrazložitve k 11. členu ZIUZEOP-A, kjer je navedeno, da se v obdobja, v katerih upravičenec ne posluje, ne štejejo obdobja, za katera upravičenec uveljavlja pravice iz zavarovanja za starševsko varstvo, kar po mnenju zakonodajalca izhaja iz opredelitve prihodkov iz tretjega odstavka 37. člena ZIUZEOP (oziroma vsebinsko enakega tretjega odstavka 91. člena ZZUOOP). Ta določa, da so prihodki iz drugega odstavka čisti prihodki od prodaje, ugotovljeni po pravilih o računovodenju, ter nadomestila iz zavarovanja za starševsko varstvo.
 
Iz navedenega izhaja, da zakonodajalec obdobje, v katerem upravičenec posluje (in pri tem ustvarja dohodek iz dejavnosti – čiste prihodke iz prodaje) ter obdobje, ko je upravičenec koristi eno izmed pravic iz starševskega varstva (in pri tem prejema starševsko nadomestilo), obravnava enakovredno. Skladno s tem menimo, da je potrebno na enak način obravnavati tudi prihodke, ki pri tem nastajajo. Nadomestilo za starševsko varstvo torej za namen ZIUZEOP in ZZUOOP vsebinsko nadomešča dohodek iz dejavnosti, ki bi ga upravičenec ustvaril, če bi v tem obdobju posloval, zato se mora po našem mnenju upoštevati v obdobju, za katero se nadomestilo izplačuje, in ne v obdobju, v katerem se izplača.
 
V konkretnem primeru to pomeni, da se bo materinsko nadomestilo, ki se nanaša na december leta 2019, izplačano pa je v mesecu januarju leta 2020, za potrebe ZIUZEOP in ZZUOOP štelo med prihodki v letu 2019.

Simbi - 23.10.2020 - 17:49

Nera, hvala vam za tole.
Imate mogoče blizu še številko in datum tega dopisa in službo FURSa, ki je pojasnilo poslala in bi bili pripravljeni še to deliti z nami?

Nera - 26.10.2020 - 08:20

Pozdravljeni, dejansko sem pisala mail na gfu.fu@gov.si in sem dobila odgovor kar v mailu, ne kot klasični dopis, ki ga furs zapiše. Glede imena in priimka podpisanega, ne bi javno pisala, lahko mi pa date email, in vam pošljem na privat.

Simbi - 26.10.2020 - 16:35

se priporočam: rzavr1@gmail.com
Hvala