krpan in druščina postani član

Naslov teme: Influencerji

4662  20.10.2020 - 15:42h / Ostalo / Avtor: Brigitte / 210 / 3

Je mogoče komu poznano, kako poteka sistem obdavčitve v ZDA za fizične osebe?
Imam namreč stranko, ki preko Amazona prodaja svoje izdelke v večih državah. Glavni trg ji je Amerika. In ker je trenutno oglaševanje preko influencerjev zelo zanimivo, donosno, ... se je odločila, da bo poslužila tovrstnega oglaševanja v ZDA. Problem nastane, ker baje noben ameriški infuencer, s katerim je kontaktirala, nima možnosti izdaje računa (baje vsi debelo pogledajo, ko jih vpraša za račun). Kako ravnati v tem primeru? Gre za zneske cca 1.000€ po influencerju. Se je mogoče kdo srečal s čim podobnim?

Vidim sicer po prejetih računih, ki pridejo iz ZDA, da marsikateri sploh niso podobni računom. Recimo sploh nimajo številke računa, samo datum. 

Za kakršen koli podatek vam bom izjemno hvaležna, ker ne vem, kam se obrniti. 

Kk - 21.10.2020 - 05:53

Gre za obdavčitev fizičnih oseb po podjemni pogodbi. Seveda 1000€ obrutite, če je tako dogovorjeno. Je pa bila debata, da je to morda tudi avtorsko delo in se skladno s tem obdavči ob izplačilu. To je za preveriti pri davčnem svetovalcu.

jure - 22.10.2020 - 13:38

To je problem pri vseh projektih z influencerji - ponavadi oziroma v večini primerov te osebe niso podjetniki (vsaka država ima to obliko malo drugače urejeno, pri nas s.p.) in te dejavnosti tudi ne opravljajo v okviru podjetja (ni pa nujno). Torej so te osebe "navadne" fizične osebe in zato je obdavčitev izplačanega dohodka taki fizični osebi enaka obdavčitvi podjemne pogobe, kot je že omenil predhodnik zgoraj. Jaz sicer menim, da tukaj ne gre za avtorsko delo - se mi zdi, da marketing influencerja ne pade pod nobeno definicijo avtorskega dela po ZASP-1 :).

Vendar pa so tudi tukaj specifike, ki jih je potrebno upoštevati:
- ali je takšna fizična oseba že zavarovana na drugi podlagi in ali ima Slovenija z državo (ZDA) sklenjen sporazum na področju socialnega varstva (z vidika upoštevanja "A1" obrazca);
- ali ima Slovenija s to državo (ZDA) sklenjeno konvencijo o izogibanju dvojnega obdavčevanja in kaj ta konvencija določa glede obdavčitve tovrstnih dohodkov, kdo ima pravico do obdavčitve - to je pomembno z vidika obdavčitve tega dohodka z dohodino.

Kako bo ta dohodek obdavčen v ZDA pa slovenskega izplačevalca dohodka načeloma ne zanima - lahko pa se vse to upošteva pri dogovoru glede neto zaslužka influencerja.

lp

Brigitte - 23.10.2020 - 08:40

Jure, najlepša hvala za odgovor.