krpan in druščina postani član

Naslov teme: Davčno potrjevanje računov Amazon

4534  12.10.2020 - 12:23h / DDV / Avtor: Marjan / 287 / 4

Spletni trgovec (Slo zavezanec) prodaja preko Amazona, ki v njegovem imenu izdaja račune in trgovcu nakaže denar zbirno. Gre v teh primerih za gotovinsko poslovanje in je potrebno te račune davčno potrjevati?
Hvala za pomoč!

teja - 12.10.2020 - 12:43

nakaže na TRR - torej ni gotovinsko

Marjan - 12.10.2020 - 13:23

Bega me, ker ne gre za neposredno plačilo prodajalcu.

Brigitte - 12.10.2020 - 14:30

Imam stranko, ki prodaja preko Amazona v tujini. To niso gotovinski računi. Amazon po zbirnem računu nakaže na TR, zato ni potrebno davčno potrditi računa. 

Marjan - 12.10.2020 - 16:48

Še vedno sem v dilemi - po ZDavPR:

Pogoj neposrednega nakazila pri spletnih ali drugih različnih sodobnih načinih plačevanja, ni izpolnjen, kadar zavezanec plačila prejme zbirno na svoj plačilni račun, ki je odprt pri ponudniku plačilnih storitev. Torej kadar se plačila kupcev zbirno prenašajo z vmesnega računa, preko katerega poteka sprejem plačil. Le če posamezna spletna platforma ali ponudnik različnih tehnologij izvedbe spletnih plačil zagotavlja storitev povezave plačnika in prejemnika plačila z določenimi izvajalci plačilnih storitev in plačilnimi sistemi na način, da so plačila kupca posredovana neposredno za vsako posamezno plačilo iz računa, s katerega kupec da nalog za plačilo, neposredno na račun zavezanca, ki ga ima slednji odprtega pri ponudniku plačilnih storitev, gre pri plačilu za negotovinsko plačilo. V kolikor pa zavezanec prejme plačila kupca zbirno (za več opravljenih transakcij zavezanec prejme skupen priliv sredstev na svoj transakcijski račun v dogovorjenih intervalih), ali s posredovanjem zbirnih ali posamičnih plačil preko drugega računa, sistema oziroma platforme, ni izpolnjen pogoj neposrednega nakazila.