krpan in druščina postani član

Naslov teme: Kako to našo računovodsko panogo cpraviti v red in v dober glas

4502  08.10.2020 - 11:59h / Ostalo / Avtor: Joc / 259 / 10

V temi o računovodski napaki - covid pomoč in še mnogih drugih temah predvsem o cenah računovodskih storitev ogromnokrat slišimo besede, ne podcenjujmo se, obračunajmo tako kot je potrebno, povejmo stranki kaj in kako, ne se pustiti že tako smo podcenjeni in preslišani.

Pa predlagam, da v tej temi izmenjamo mnenja kako bi našo račuovodsko panogo naredili boljšo in bolj cenjeno.

S predlogi na dan kako ravnati za naš boljši jutri:

- Kaj je dobra praksa za kvalitetno nudenje računovodskih storitev
- Kako je z izobraževanjem (internim in zunanjim)
- Kako je s tehnološkimm razvojem panoge
- Kako je z obsegom dela na računovodjo/knigovodjo/administratorja, da lahko ponudimo dobre storitve
- Kako je z določanjem cen za opravljene storitve, kakšna je cenovna praksa.
- Kako je z komunikacijo s strankami
- Kako je z dosegljivostjo za stranke
- Kako je z vsemi deli, ki niso računovodske narave (vemo, da smo včasih deklice za vse).
- Kako je z dejanskim znanjem in izkušnjami na terenu. Cca 4.500 nas je če se ne motim, ampak včasih na kakšnem seminarju poslušam taka vpašanja, sa se vprašam le kako so opravljene storitve te osebe.
- Kako se bo dejavnost razvijala v prihodnjih letih.
...

Kaj vse lahko naredimo za boljši naš računovodski jutri?

Lucija - 08.10.2020 - 16:58

Joc, občudujem vas z zapisanim, hvala, ker ste tudi v mojem imenu zapisali mojo sleherno misel, vprašanje v te alineje, verjemite, nisem edina tega mnenja. Takšni kot smo slovenski računovodje, deklice za vse, servis državi, ovce, ki ne znamo stopiti skupaj v količini, itd...sem mnenja, da nas reši le in edino, regulacija poklica na državnem nivoju kot notarje, odvetnike. Vsaka vlada na naših podatkih (letnih bilancah) dela statistike...že zaradi tega si zaslužimo regulacijo! Tako bomo tudi z lažjim srcem zaračunali kar nam pripada, ker vse to tudi naredimo (ne prodajamo megle). Plačujem članarino zbornici, ki zame, samozaposlena, edina, 312 eur ni majhen strošek. Ne rečem, da nič ne dajo za to, a želela bi da nas povežejo..v stilu sindikata, da dosežejo regulacijo, potem bo tudi vpis v razvid certificiranih računovodij dosegel svoj namen, da mi postavljamo pogoje dela, ne država...kdo koga rabi??
Stojim ob strani, z vami!

Veros - 08.10.2020 - 21:27

Se strinjam z obema. Po moje smo med najslabse organiziranimi dejavnostmi. Spomladi se je pokazalo koliko smo vredni. Nihce se ni zavzel za nas oz. za nase delo. Zbornica pa je le sebi namen. Vsak je lahko knjigovodja, racunovodja. Cene pa min od min. Vsak avtomehanik ima uro med 20 in 40 eur. Sedaj si pa zamislite, da bi nase ure bile toliko vredne. Podpiram JOC vaso zamisel. In drzim pesti, da nam uspe. Trg pa naj  izpljune vse kvazi racunivodje. 

IDA - 09.10.2020 - 08:24

Pozdravljeni, se pridružujem vsemu napisanemu.. smo deklice za vse, nažalost. Jaz se nekako probam boriti proti temu s strankami, ampak iz izkušenj povem, da takoj ko se uprem kateri stranki, v smislu, da zvišamo ceno zaradi povečanja obsega dela, ali da bom dodatno storitev tudi dodatno zaračunala, stranka tudi gre. Pa ne zato, ker ne bi bil zadovoljen z mojimi storitvami, za katere se resnično trudim, da so na najvišjem nivoju, ampak iz razloga, ker ji naenkrat postanem predraga. 
Menim, da bi se morali računovodski servisi morali začeti združevati, tako bi bilo manj, ampak dosti bolj kvalitetnih servisov. Tako nebi stranke mogle določati cen, ampak mi. 
 

Joc - 09.10.2020 - 08:53

V našem primeru ceno običajno višamo:

- Zaradi povečanega obsega dela
- Zaradi tega ker smo ob prvem sestanku prejeli napačne podatke o obsegu dela in smo ob stiku z realnostjo ugotovili, da je dela veliko več in posledično cena prenizka.

V primeru višanja cene se na pogovor s stranko pripravimo s statistiko kaj smo bili dogovorjeni, kakšen obseg dela je bil skozi leta in kako je zdaj ter poizkusimo zadevo obrazložiti.
V vsako višanje cene gremo z mislijo, da lahko stranka tudi odide. če povem drugače smo pripravljeni na to, da za obstoječo ceno nismo več pripravljeni delati saj nam cenovno ne znese in posledično smo pripravljeni, da stranka lahko tudi odide v primeru nestrinjanja z višanjem.

Nekaj strank je razumljivih...s tistimi, ki situacije ne razumejo pa na daljši rok tako ali tako ne bi mogli sodelovati saj bi to pomenilo da delamo za isto ceno ne glede na obseg poslovanja. Nekaj strank je skozi leta že odšlo, a temu pravimo naravna selekcija. Imeli smo samo en primer, da se je stranka vrnila, ko je opazila nižji nivo storitev za primerljivo ceno drugje.
S to stranko smo opravili temeljit pogovor, določili obseg dela, količine in cene in smo ponovno pričeli s sodelovanjem. Potrebno je stopiti nazaj v našem egu ter egu stranke in je vse mogoče.

V primeru da je potencialna stranka imela sodelovanje z drugim servisom za katerega vemo, da ima primerljive cene stranki že pri povpraševanju povemo, da lahko konkuriramo z ostalimi lastnostmi, cena verjetno ne bo tista, ki jih bo pritegnila. Povedano drugače, ne nižamo ponujenih cen zgolj zato, da bi pričeli s sodelovanjem s stranko saj smo prišli do ugotovitve, da to na dolgi rok ni dobro.

Čez palec ocenjeno žal dosegamo cca. +/-70% cene tarife iz leta 2009.
 

Ivanka - 09.10.2020 - 08:53

Pozdravljeni, se pridružujem vsemu napisanemu, tudi sama plačujem GZS in imam občutek,da ni nobene koristi od tega. Če se prav spomnim, je bilo celo priporočilo GZS v času epidemije, naj bomo "usmiljeni" in strankam odobrimo dodatne popuste zaradi razmer. Dela smo imeli več, kar že tako ne moreš strankam dopovedati, ker za to nas plačujejo, potem pa še tiste osnove naj zmanjšujemo. Ne vem, kako poiskati rešitev, da bi bil naš poklic bolj cenjen in ne samo "nujno zlo" za stranke, podpiram vsa prizadevanja za izboljšanje naše situacije

PC - 09.10.2020 - 13:38

Pozdravljeni sotrpini, vesela sem, da ste odprli to temo. Notarji in odvetniki imajo določeno tarifo. Tudi GZS je imel računovodsko tarifo, ki pa so jo umaknili iz portala. Prav je, da bi bile določene storitve v naši stroki tarifirane. Vsekakor se bodo vedno našli tisti, ki imajo premalo dela in bodo zato pripravljeni delati napol zastonj. A nek skupni okvir bi nam gotovo pomagal pri razgovoru s poslovnimi partnerji. Tisti, ki se dovolj cenijo bi se držali tarife in več, kot bi nas bilo takih, večjo težo bi imela. Tisti, ki delajo napol zastonj kmalu propadejo, saj so za minimalni zaslužek preobremenjeni z delom. Žal pa rušijo trg. STOPIMO SKUPAJ!!!

Lara - 09.10.2020 - 19:43

Se pridružim vsemu zgoraj napisanemu. Ni skoraj kaj dodat. Na žalost lahko ima rač. servis, vsak ki ima 2 minuti časa. Žalostno.

Vesna - 12.10.2020 - 08:43

Pozdrav,

stranke  menijo, da ne potrebuje računovodstva ampak samo nekoga, ki ji pripravi obračun in da bo davek  čim manjši.
Dokler bo tako mnenje strank bo stanje ostalo enako, nič se ne bo spremenilo, je že preveč zacementirano.

Vsako leto pripravim strankam na koncu leta še malo analize stanja, pa kazalnike, pa primerjavo za nazaj, pa jim razlagam 
Bilanco stanja, pa Izkaz poslovnega izida, pa mi rečejo, da nimajo časa poslušati to "sranje", da jih to ne zanima.

Zanima jih samo Davčni obračun in koliko davka bo za plačati in kaj bi še lahko naredil, "utaji", " priredil", da bi bilo 
plačilo davka iz dejavnosti čim manjše.

Po njihovo bi lahko knjižili samo na dva konta 4-Stroški  in 7-Prihodki, drugo jih ne zanima.

In sama menim, da je tukaj srž problema.

Če bi stranke hotele, želele, potrebovale sa sebe in ne samo za banke za kredit, malo bolj poglobljen pogled na svoje poslovanje, 
in da bi tudi razumele kaj vse se vidi iz BS in IPI bi bilo tudi za nas zelo drugače. 

Tako pa bo vse ostalo isto, isto, isto ....
Tresla se gora, rodila se miš !

Kar se pa tiče certificiranih računovodij : pred kratkim se dobila stranko, ker je šla računovodkinja v pokoj. Ta računovodkinja
je bila s srednjo šolo, takorekoč samouk, vendar Stara šola.
Na vseh računih vpisan konto in morebitna razdelitev po kontih, tudi na izpiskih, pripravljena predaja v "nulo", vse je bilo razvidno, 
pregledno, označeno. Kot se reče  STOJ IN GLEJ IN SE ČUDI !

Pred časom pa sem dobila tudi stranko, kjer je prejšnji računovodja imel Certifikat, no tu je bilo pa ravno obratno.
Na računih nič kontirano, nič označeno še interne številke ni bilo napisano, računi kot da niso knjiženi, noben kljukice, nobene opazke, ( če drugje ne pač pa na računih od Telekoma, ko je zaračunana tudi TV za privat, pa obroki, pa Moneta, pa ... )
nobenih saldakontnih podatkov. Kako naj  bi bila sigurna, da je vse bilo knjiženo in vse urejeno meni ki sem računovodja, kaj šele stranki ?
Ni vse v Cerifikatu  ampak je GLAVNO v človeku, ki se je šel računovodstvo.
So  RAČUNOVODJE in so računovodje, kot smo LJUDJE in smo ljudje !

Vsem skupaj lep pozdrav !

lunca4 - 12.10.2020 - 11:03

Darage sotrpinke, sotrpini,
veseli me, da smo spet odprtli to temo. Bojim pa se, da bo kot tolikokrat že obveljalo reklo: psi so lajali, karavana gre dalje.

Že zelooo... dolgo sem na trgu, opravljam poklic, ki ga imam rada, zaposljujem 6 ljudi.  Trudimo se delati po naših najboljših močeh, delamo dobro, včasim bolje, drugič slabše,  delamo napake,..., vse kar pač sodi zraven. Delo računovodje nikoli ni bilo cenjeno, smo le nepotrebni strošek.... , le redki so, ki vseeno cenijo naše delo in zaradi takih grem vsako jutro z veseljem v službo. 
Sem pa tekom let prišla do enostavnega zaključka..., če se ne ceniš sam - te nihče ne bo. 
Naše cene niso nizke, dodatna dela zaračunavamo dodatno, znamo tudi znižati ceno, če ugotovimo, da za to obstaja razlog in jo seveda tudi zvišati, če se poveča obseg dela.  Stranke prihajajo in odhajajo, kot pri vseh. Tudi sami smo že odslovili kakšno, s katero nikakor nismo našli skupnega jezika... pa ne samo zaradi cene. Tiste, ki ostajajo z nami desetletja, za to tudi nagradimo, novim postavimo ustrezno ceno. Verjemite, ni jih bilo veliko, ki so samo zaradi cene odšli drugam, se je pa že zgodilo, da se je kdo, kljub ceni, tudi vrnil. Taka situacija ti da dodatno motivacijo in samopotrditev. 
Podpiram vse pobude o oblikovanju izhodiščnega cenika, o ureditvi področja s certificiranjem ali kako drugače, je pa to, skoraj da, misija nemogoče, dokler bodo nadzorni organi (FURS, inšpektorat za delo, ...) tudi na našem dopuščali "delo na črno".
Se pa popolnoma strinjam s prej napisanim  so RAČUNOVODJE in so tisti, ki se tako želijo imenovati.
Veliko uspehov vsem, delovnih iz zasebnih.

Minkica - 14.10.2020 - 08:43

Po naravi sem bolj optimist. Ampak mislim, da smo daleč od rešitve, da bi bili računovodje bolj enakovredni, bolj cenjeni, ...
Problem jaz vidim predvsem v tem (kar ne velja samo za računovodje, ampak tudi za ostale poklice), da preveč ljudi misli, da vse znajo, da vse obvladajo, ... . Vsi bi bili radi podjetniki, sami svoji šefi. Sicer ni nič narobe biti sam svoj šef, je pa potrebno najprej nabrati delovne izkušnje. Že v šolah je premalo prakse, samo "piflanje". Marsikdo misli, da ko naredi srednjo šolo ali pa faks, obvlada vse. 
Pa nujno zlo smo za podjetnike, ne samo za male obrtnike, tudi velika podjetja ne cenijo računovodstvo.

Jaz sem do sedaj delala v treh računovodskih servisih, pa so samo v enem delali "tako kot je treba". Vsi trije poslujejo že več kot 20 let.
V prvem, kjer sem začela, sem na srečo imela dobro sodelavko, da me je učila. Kar je delala šefica, je bilo obup. Važno je bilo, da se je naredilo, kako pa je bila že druga pesem, pa vse ji je bilo odveč. Še dobro, da smo imele razdeljene stranke ;)
V drugem je bilo super, žal sem bila samo krajši čas, odletela, ker imam samo srednjo šolo.
V tretjem - spet katastrofa, ne delajo se nobeni izpisi, se ne kontira, težko razbereš kaj je poknjiženo in kaj ni, na koncu leta odprti konti, nepozaprti saldakonti, ... . Sama odšla, ker jaz ne morem tako delati. Rada ima urejene "fasciklje", se trudim, da delam pravilno, ...

Sem šla v javni sektor -  druga pesem. Zgubljam živce, ker sem edina v pisarni, ki hoče, da se dela, da se naredi tako kot je treba, ... 
Tudi tukaj smo računovodje direktorju nujno zlo.

Pogrešam delo v računovodskem servisu, mogoče se pa vrnem, ... . 

Se opravičujem, malce sem mogla dati iz sebe, tudi kot iz vidika delavca v računovodstvu.