krpan in druščina postani član

Naslov teme: Računovodska napaka - covid pomoč

4490  07.10.2020 - 12:09h / Ostalo / Avtor: Zvit / 215 / 25

Zanima me, kaj naredite (računovodje - računovodski servisi), da v primeru vaše napake vaša stranka ne dobi državne pomoči? Npr: prepozno oddan REK obrazec, dolg na e-kartici, ki naj bi ga računovodja moral videti, prepozno oddana vloga na ZRSZ). Napake same po sebej, v normalnem okolju, niso omembe vredne, v času Covida pa zelo velike). Ali strankam izplačate izgubljeno pomoč?
 

Marjeta - 08.10.2020 - 07:32

Nikakor ne izplačamo tega kar je stranka zaradi napake zamudila.

račka - 08.10.2020 - 08:35

Nikakor ne prevzemite kakršnekoli odgovornosti za nekaj, za kar niste izrecno dogovorjeni! 
Ne delajte škode poklicu - ki je že tako podcenjen.
Kje si Združenje računovodskih servisov?!

Ivanak - 08.10.2020 - 15:53

Se strinjam, prevečkrat stranke od nas zahtevajo prevzem odgovornosti, ko pa mu poveš, da so določene storitve plačljive, pa se začne razburjati, da to pa že ne, vse mora biti v pavšalu, vedno več dela, pa še popuste bi imeli...Popolnoma se strinjam, da je naše delo podcenjeno, dobiš občutek kot da predstavljaš "tisto nujno zlo", kar zadeva plačilo pa si na dnu spiska, žalostno res

Zvit - 08.10.2020 - 08:46

V našem primeru je tako, da smo res mi krivi, saj nismo oddali pravočasno REK-a. Navadno ne delamo takih 'napak', pa se je sedaj vendarle zgodila. Ne vemo kaj storiti. (denarna škoda sicer ni huda - 80% od 950 eur bruto nadomestila) - si ne predstavljam kaj bi bilo, da bi pozabili oddati REK za podjetje, ki ima 20 delavcev na čakanju. Groza 

venos - 08.10.2020 - 10:06

mogoče pa lahkom odstopite od zahtevka, oddate REK in nov zahtevek čez dan ali dva
tako je bilo pri nas, pa je šlo vse lepo skozi

petrina - 12.10.2020 - 08:04

to se verjetno ne da za s.p. za prispevke in temeljni dohodek ?..... smo imeli za maj pri eni stranki podobno zadevo .... sicer pa je bila takrat itak zmešnjava .... ampak ..

račka - 08.10.2020 - 09:03

Bodite premosorazmerni s situacijo, kadar je obratna.

Seveda, se zgodi. Tako kot se zgodi, da vam stranka ne dostavi dokumentov pravočasno in delate nadure, vikende. Tako kot se zgodi, da vam stranka pozabi dostaviti komplet dokumentacijo.
Kolikšen delež dodatno nastalih stoškov vam takrat pokrije?

In, kdo je preverjal pogoje ustrezanja za uveljvavljanje državne pomoči? Koliko je bil plačan za to storitev?

Izstavite stranki dobropis za pripravo vloge za državno pomoč. Vse kar je več, je dobra volja - in naj bo obojestransko v vseh situacijah.

jst - 08.10.2020 - 09:23

Tudi meni se je to zgodilo. Ker je stranka meni dolžna kar nekaj denarja, sem ji 700 eru odbila od dolga, prispevke pa bom poravnala takrat, ko bo tudi ona meni kaj plačala. Do konca obdobja za poplačilo prispevkov za s.p. pa, upam, da bo kaj nakapalo nazaj. Se strinjam z "račko", a največkrat gre odgovornost le v eno stran, na drugi strani kakšnega hudega razumevanja ni. Pa čeprav ji grem na roke že leta, da sploh posluje in vsaj nos in usta drži nad vodo. Saj vem, kaj boste rekli, a sem človek, ki človeka v stiski ne pusti na cedilu, pa čeprav za ceno kar nekaj evrov. Dobrota je sirota in to drži kot pribito. Pa lep dan še naprej. 

račka - 08.10.2020 - 13:54

Pol pa začnite zastonj delat, ne da delate, nekaj malega računate, pol pa še odgovarjate za to!

Samo nelojalno konkurenco zganjate s takim početjem, zato pa je poklic tako na dnu - da ni vrag, da nismo pred odbojem!

Pa, ko smo sprožili še eno temo višje: zunanje računovodje, računovodski servisi, konkuriramo zastonjkarjem, fušarjem, mamam ki zastonj vodijo sinovom in hčeram, pa upokojenkam, računovodinjam v šolah, vrtcih, zavodih itd ki popoldan svoje dopoldan nabrano znanje prodajajo za lasten žep.

Seveda, nihče se ne brani dodatnim, recimo, 150 eur mesečno od enega klienta, dveh, treh.. Lep dodatek k plači, penziji, kajne?

Ampak ja, naša Zbornica pa nič. FURS nič. Poklicna skupina nič. Psi lajajo, karavana gre dalje. ;)

jst - 09.10.2020 - 12:46

Ne grem se "zastnonjkarski posel", nisem upokojenka, ki dela popoldan, sem kar močno vpeta v računovodenje (z registrirano firmo, ki plačuje prav se dajatve in ne kasira ničesar na roke), a kdaj pa kdaj socialna nota tudi prevlada. Ko gledam (verjemite mi, vidim pa zelo veliko), kaj vse računovodje mastno računajo svojim strankam, mi je včasih kar slabo. Tudi obratno (računovodje-stranke) imajo svoje kliente precej za norca. A, če nekdo nekaj plača, pa naj, ali kako!? In dokler se sami računovodje med sabo ne zmenijo, kolko je dejansko kaj vredno, do takrat bo vladala taka stihija na tem področju. Da ne govorim o speljevanju strank drugim servisom s čisto dampinško ceno. Konec koncev, vsi izumljamo toplo vodo, le da jo nekateri računajo kot suho zlato, nekateri pa jo dajo skorajda zastonj. Saj gotovo razumete, kaj s tem mislim. Pa lep pozdrav. 

Zvit - 08.10.2020 - 10:00

Dogovorili smo se, da bomo za ta mesec (oktober) izdali fakturo z 90% popustom. To je približno 30% tega nadomestila.
Je pa res, tako kot je račka zgoraj napisala. Vendar stranke smatrajo, da je vse to del računovodskih storitev, ki jih plačajo na mesečni ravni. Se pravi, če manjka dokumentacija, če je stranka naredila kakšno napako, zaradi katere računovodja porabi več ur za reševanje - to se nikoli ne fakturira.
'jst' tudi vam stetujem, da vaši stranki v celoti ne povrnite nadomestila - povrnite nek sorazmerni delež, na konc koncu je neplačnik, zamudnih obresti pa verjetno ne zaračunavate?

Joc - 08.10.2020 - 10:53

Lepo, da ste se dogovorili.

Sicer glede na napisano predvidevam, da je vaš cilj ustrezen dogovor. A vseeno ne pozabite nase ko bo obratna situacija in stranko spomnite na nekoliko višje plačilo zaradi vaše pravočasno oddane vloge. Bo takrat tudi 30% šlo v vaš žep 70% pa stranki?

 

Zvit - 08.10.2020 - 11:04

Jasno je, da bo šlo takrat 100% v žep stranki.
Je pa res, 100 strank, 100 dogovorov. S kakšno stranko je moč sprejet nek dogovor, ki pri drugi ne bi prišel v poštev. Ne predstavljam si, da bi se nam takšna napaka zgodila pri podjetju z 20timi zaposlenimi. Kaj v tem primeru? Zavarovanje odgovornosti? 

jst - 09.10.2020 - 14:00

"Zvit" imate popolnoma prav, a sva že sklenili dogovor. In tega se bom držala. Žal, v mojo škodo in strankino dobro. Me je pa naučila, da bo, pač, sama od zdaj naprej oddajala zahtevke. Že tako ali tako ji naredim preveč uslug. In vsega dobrega je enkrat konec. 

venos - 08.10.2020 - 10:08

mogoče pa lahkom odstopite od zahtevka, oddate REK in nov zahtevek čez dan ali dva
tako je bilo pri nas, pa je šlo vse lepo skozi

Zvit - 08.10.2020 - 10:41

Venos, hm, ne bo šlo. Ker to je zahtevek za mesec september. Tako, da je prepozno oddana vloga. Vloga mora biti oddana 8 dni od pričetka čakanja na delo (to pa je 8.9.) Lepo bi bilo, da bi se dalo to rešit ja.

B - 08.10.2020 - 13:39

Morda bo pa potrebno vse te subvencije, po bilanci, vrniti z obrestmi. Takrat bo pa stranka hvaležna za napako.

aar - 08.10.2020 - 14:27

Če imate zavarovano računovodsko odgovornost, povprašajte na zavarovalnico, kako je s tem. Če prav razumem zavarovanje odgovornosti, je namen prav ta, povračilo škode za nenemerne napake. Izkušnje še nimam, a če imamo zavarovano, bi to moralo it skozi.

anaana1 - 08.10.2020 - 15:58

jaz bi pa dodala še eno vprašanje; ali ima kdo (od rač.servisev) sklenjeno zavarovanje odgovornosti? Ali bi v takem primeru sploh lahko pričakovali kakšno povračilo, in na kakšen način, če sploh?
oz. ali kdo ve za kak primer , da bi kdo dobil odškodnino za kaj podobnega?
Mi imamo zavarovanje sklenjeno - kar tako, pa se vsako leto, ko pride čas za plačilo sprašujemo v kakšnem primeru bi nam to lahko koristilo- prekiniti pa kar ne upamo, da ne bi bilo res potem kaj takega, da bi se tepli po glavi. (zav. agent sicer nekaj našteje, zanima me če kdo iz prakse kaj ve)

ana - 12.10.2020 - 12:41

Če imate zavarovanje bi morda dobili povrnjeno škodo....vendar težko, ker tega, da ste pozabili, spregledali ne poravnavajo radi.
Preden vložite zahtevek pri zavarovlnici preverite kako in kaj in koliko boste plačali nasledni 2 leti zavarovanja pod istimi pogoji in potem se odločite, kaj se vam splača.
 

vztrajni - 09.10.2020 - 08:40

Iz naših izkušenj lahko povem, da je to zavarovanje en velik nat....  Smo imeli primer, dali zahtevek, obravnava s strani zavarovalnice pa je bila taka, kot da smo eni veliki kriminalci in utajevalci, da smo hoteli dogovorjeno prevarat zavarovalnico - skratka kot servis morate biti nezmotljivi - to je edino zavarovanje ki šteje haha.

anaana1 - 09.10.2020 - 11:51

havala za ta odgovor (bolj kot ne pričakovan)... ali ste na koncu kaj dobili, ali ste se samo jezili in prekinili zavarovanje?

Dzal - 10.10.2020 - 12:18

Jaz, sem v prvi rundi za 2 stranki pozabil oddat izjavo za temeljni dohodek in oprostitev prispevkov, za mesec maj. Namesto da bi takoj oddal za vse tri mesece, sem spraseval, bos ne bos, a na koncu sem v tej guzvi pozabil in sam sebe nategnil.., se zgodi. Je pa res da sta mi oba dejala da naj oddam.. Torej za oba
2.100 eur. Odgovornost imam zavarovano. Je sicer kar velika odbitna fransiza ampak smo dali v postopek da povebejo  kar pripada po polici. 

In sedaj sa vam povem zavarovalnisko postopek. 1 milijon papirjev in dokazil smo
jim ze posredovali in po 4 mesecih odgovor
dq bodo pocakali ce bo podjetje izpolnjevalo pogoje torej 10 procentov letos manj prihodkov kot lani, nato bodo ponovno pristopili k obravnavi primerov.. ŽIVA ZAVAROVALNIŠKA GROZA!! 

aninah - 12.10.2020 - 08:11

Zanimivo glede zavarovalnice. Bi bilo lepo, če bi takrat ko bo rešen primer z zavarovalnico dobili povratne informacije, če ste uspeli.
Odvisno je seveda od sklenjene vsebine na vaši  zavarovalni polici.
Praviloma ta opravila, ki smo jih delali računovodje in računovodski servisi ne spadajo v računovodska dela. In velika verjetnost je, da to ne bi šlo pozitivno skozi zavarovalnino. 
RAzen če imate nek poseben dogovor s stranko, ki vam je potrdila, da to opravite v njenem imenu in da imate zavarovano nekaj še drugega, nekaj dodatnega - ne samo računovodska opravila. 

 

vztrajni - 12.10.2020 - 09:13

Jaz sem že parkrat poslal na zavarovalnico prošnjo, če mi lahko napišejo, kaj zavarovanje krije v smislu konkretnih opravil, npr (poenostavljen primer):
- zaposlena oseba v servisu pozabi oddat davčni obrazec, stranka plača kazen - je ali ni krito?  in tako naprej

Odgovora seveda ne dobim. Vsekakor menim, da bi morala Zbornica računovodskih servisev dati podatke svojim članom o zavarovalnih primerih, ki so bili uspešno rešeni in ki niso bili rešeni,zato da si lahko potem izoblikujemo neko mnenje kaj nam to sploh krije. Ko berem letna poročila o škodnih primerih računovodskih servisev jih je bore malo v kar pa dvomim - bolj zanimiv bi bil podatek koliko vlog zavarovalnice zavrnejo.