krpan in druščina postani član

Naslov teme: Prodaja zemljišča-pravna oseba pravni osebi

4456  05.10.2020 - 12:56h / Ostalo / Avtor: meta-k / 101 / 1

Smo podjetje in smo drugemu podjetju prodali en manjši del zemljišča. Na podlagi pogodbe smo od njih dobili nakazilo in me zanima, če je tukaj kakršen koli poseben postopek? Davka mislim da ni, ali pa se motim? A se mora kupcu izstavit račun, ali pa se mogoče to nakazilo poknjiži kar v prihodke na podlagi pogodbe?
In kako je z davčno? A jim je potrebno kaj javit?
Pozdrav

tina - 06.10.2020 - 06:04

glede DDV. Ali je to zemčjišče, na katerm je vsaj dopustna gradnja. Potem je to stavbno zemljišče, ki se vedno prodaja z obračunom DDV ( saj ste, kot predvidevam, DDV zavezanec) ( 8. odst. 44. člena TZDDV-1). V primeru, da ni stavbno zemljišče, je oproščeno pl. DDV. V tem primeru je potrebno plačati 2 % DPN - pogodbo za odmero pošljete na FURS, ki davek odmeri. Po zaskonu DPN plača prodajalec, če se s kupcem ne dogovorita drugače.
Sicer pa  ste vse to  morali vedeti že ob sestavi kupoprodajne pogodbe v kateri je moralo biti navedeno kakšno zemljišče, parcele, k.o. in tudi vse v zvezi z obdavčitvijo (ali oprostitvijo DDV in pl. DPN ali pa obdavčeno z DDV), ali z obdav .  Za prodajo se navasno izstavi račun z vsemi elementi.