krpan in druščina postani član

Naslov teme: DAVČNI OBRAČUN-NORMIRANEC-ZAPRTJE 31.8.2020

4447  04.10.2020 - 07:56h / Ostalo / Avtor: Lidi / 223 / 3

Računovodje pomoč prosim.

Normiranec je dobil temeljni prihodek 1.750,00 in imel oproščene prispevke od 13.3.2020-31.5.2020. Po vseh izračunih je upravičen do pomoči ker je imel v letu 2020 zelo malo prometa. 

Sedaj pa sestava DAVČNEGA OBRAČUNA. Temeljni dohodek prištejemo k prihodkov in naredimo odvzem pod rubriko 2.8 (Izvzem prihodkov iz naslova prejete pomoči po interventnem zakonu – ZIUZEOP )
SEDAJ PA NE VEM, ali velja enako tudi za OPROŠČENE PRISPEVKE, Naredimo povečanje prihodkov in odvzem pod rubriko 2.8?? Hvala vsem za pomoč.

Brina - 04.10.2020 - 08:50

Za višino oproščenih prispevkov povečamo prihodke in jih NE izvzamemo v toški 2.8.

Beta - 04.10.2020 - 10:12

vprašanja in odgovori Furs:

40a. Kako se davčno obravnavajo prispevki samozaposlenih oseb, ki so oproščeni plačila po 38. členom ZIUZEOP?
V skladu z 9. točko 20. člena ZDoh-2 se dohodnine ne plača od obveznih prispevkov, ki se po 38. členu ZIUZEOP pri samozaposlenih osebah oprostijo plačila. Za zavezance, ki si zavarovani kot samozaposlene osebe, se oprostitev realizira preko določitve davčne osnove, ki je dobiček, ki se ugotovi kot razlika med dejanskimi prihodki in dejanskimi ali normiranimi odhodki, doseženimi v zvezi z opravljanjem dejavnosti. Upoštevaje veljavne davčne predpise in s tem računovodske standarde, se pripoznajo prihodki v višini oproščenih prispevkov in odhodki v višini celotnih obračunanih prispevkov, kar v učinku predstavlja realizaciji oprostitve. Enaka pravila za upoštevanje prihodkov veljajo tudi v primeru, ko zavezanci ugotavljajo davčno osnovo z upoštevanjem normiranih odhodkov. Glede odhodkov pa se pri zavezancu, ki ugotavlja davčno osnovo z upoštevanjem normiranih odhodkov, šteje, da se je zavezanec odločil za pavšalno določanje oziroma pripoznavanje vseh odhodkov, ne glede na dejansko vrsto in višino obračunanih odhodkov, vključno z obračunanimi prispevki za socialno varnost.

V sistemu normiranih odhodkov se torej šteje, da so bili zavezancu pripoznani vsi dejansko obračunani odhodki v zvezi z opravljanjem dejavnosti, saj zavezanec dejansko obračunanih odhodkov ne izkazuje.
 

Anka - 04.10.2020 - 10:37

Ni mi logično, da se ne izločijo pri normirancih neplačani prispevki iz naslova covida - namreč, piše, da se ne plača dohodnine od oproščenih prispevkov za redno dejavnost. Normiranec nima dohodnine, ker ima dokončni davek. Potemtakem se tistemu, ki je obdavčen po dejanskih stroških vse skupaj izniči (neplačani prispevki prihodek minus na kto48 obračunani stroški);  tisti,ki pa je normiranec, pa mora plačati davek, ker se mu ne sme izločiti v davčnem obračunu? tukaj nekaj ne štima ali pa jaz enostavno nič več ne razumem??