krpan in druščina postani član

Naslov teme: prodaja EU dobavitelju

4279  16.09.2020 - 14:29h / DDV / Avtor: tatja / 139 / 2

Kupcu iz Avstrije (davčni zavezanec) smo izdelali dele stroja po njegovem naročilu in ga  obvestili, da ima le-te pripravljene za prevzem. Na naročilu je bila pariteta EXW SLO. Ker delov stroja ni potreboval zaradi zamud pri investitorju - njegovemu kupcu celotnega stroja (pridobivanje  dovoljenj, nedokončan objekt v katerem bo  stroj montiran ),  delov  pač ni hotel prevzeti. Večkrat smo ga pozvali, da le-te odpelje,  nato pa smo mu junija 2020  izstavili račun z obračunanim SLO DDV, ker  je oprema ostala skladiščena v naših prostorih - ni zapustila ozemlja SLO. Obvestili smo ga tudi da ga bomo naknadno bremenili za stroške skladiščenja.
Sedaj,  v septembru 2020,  kupec želi dele stroja prevzeti, jih plačati  in odpeljati  iz SLO.  Hkrati pa želi, da mu izdamo račun brez SLO DDV-ja. Mi smo račun v juniju poknjižili kot prodajo v SLO in DDV v juliju  tudi plačali.
Kaj storiti, gre za vrednost 90.000,00 EUR+DDV? V primeru, da bi  plačal  račun z SLO DDV-jem , ali ima  on sam kakšno možnost  terjati povračilo SLO DDV, ko bo dele odpeljal iz SLO in če ima, mu moramo dati kakšna dokazila?    Prosim, lepo prosim za nasvet, kaj  nam je storiti?.

sonce - 16.09.2020 - 14:56

kaj pa storno prvotni račun in izdaja novega brez DDV, če imate dokazila ?

Mat - 17.09.2020 - 14:44

Kot, je predhoidnik povedal, sicer oni imajo možnost zahteve vračila tega DDV,  vendar se bo vključil Furs in od vas zahteval, da to popravite, skratka samo delo bosate imeli !