krpan in druščina postani član

Naslov teme: Izstop iz DDVja - PROSIM POMOČ

4194  08.09.2020 - 10:31h / DDV / Avtor: PijaS / 109 / 7

Pozdravljeni, 

Resnično upam, da se najde "duša", ki nam lahko pomaga.... :(....

V našem podjetju smo naleteli na precejšen problem, ki se navezuje na dejstvo, da smo meseca maja po spletu raznih čudnih okoliščin postali ddv zavezanec.
 
Smo mlado podjetje (ustanovljeno komaj januarja 2020), ki smo želeli že od same ustanovitve naprej se ukvarjati s spletno prodajo na Amazonu, natančneje v ZDA. Zadeve so zelo dobro tekle od ustanovitve naprej. Meseca maja je bilo že vse splanirano in dogovorjeno z našim Kitajskim dobaviteljem kako in kaj. Tudi poslovni načrt smo imeli že zdavnaj narejen. Dogovorjeni smo bili s fotografom, designerjem, zakupljena je bila domena za novo športno znamko, vse. Zgolj športni izdelek bi še morali naročiti in začeti čez par mesecev poslovati.
Skratka zaradi poslovanja z ZDA in Kitajsko nam je bilo rečeno, da moramo nujno vstopiti v sistem DDV zavezanca, saj drugače to ni po zakonu. Računovodkinja, nas je takrat vprašala, ali imamo namen prodajati tudi v Sloveniji, čemur smo pritrdili. Dala je predlog, da namesto a-tipični DDV zavezanec, postanemo normalni DDV zavezanec. Med drugim je še omenila, da je to prav fino, saj si lahko določene stvari odbijaš. Strinjali smo se in, v roku tedna dni smo postali DDV zavezanec. Žal se je čez par tednov odnos s Kitajskim dobaviteljem poslabšal, ni se več oglasil in, čez noč smo ostali brez izdelka in tudi brez posla.
 
Iskali smo nove poslovne možnosti in jih na srečo našli pri nas v Sloveniji. Odločili smo se, da gremo čisto drugo smer in za nekaj časa pozabimo na Amazon. Podali smo se v pasji svet. Trenutno razvijamo en izdelek, ki bo kmalu ugledal luč sveta, žal pa se je konkretno zataknilo pri končni kalkulaciji, saj nas odločitev iz maja (DDV zavezanec) konkretno teži in ovira. Trenutno večinoma poslujemo z nezavezanci za DDV, prav tako bomo izdelek prodajali v Sloveniji fizičnim osebam. Zaradi dejstva, da moramo prištevati zraven 22% davek nam grozi izredna nekonkurenčnost ali neprofitabilnost.
Klicali smo tudi na FURS in razložili situacijo. Žal so nam zgolj dejali, da moramo v sistemu ostati 5 let!
 
Trenutno iščemo kakršnekoli možnosti kaj narediti v takšnem primeru, kako priti iz sistema za DDV. Razmišljali smo celo o zaprtju podjetja in ustanovitvi zgolj s.p-ja. Skratka iščemo nekoga, ki se resnično spozna na področje davkov, računovodstva, tudi splošnega poslovanja podjetja in bi znal svetovati kaj narediti v našem primeru.
 
Kaj lahko naredimo? Ima kdo izkušnje s tem? Ena odločitev in si fertik za pet let? Nočem kriviti računovodkinje, pa vendar....si lahko mislite kako se počutimo :(

Zahvaljujem se vam za vse odgovore in vam želim kar se da lep dan,

PijaS

roža - 08.09.2020 - 12:15

Po ZDDV-1 je potrebno vstopit v sistem DDV, ko obdavčljivi promet preseže 50T, ne glede komu v Slo prodajate. Glede na to, da ste v sistem vstopili prostovoljno, v tem trenutku iz sistema izstopiti res ne morete. Lahko pa po enem letu, v kolikor bo promet pod 50T, zaprosite za ukititev ID številke.
"obračunavanja DDV oproščen davčni zavezanec, ki v obdobju zadnjih 12 mesecev ni presegel oziroma ni verjetno, da bo presegel znesek 50.000 evrov obdavčljivega prometa. Zavezanec mora vložiti zahtevek za prenehanje identifikacije za DDV. Dodali so še, da iz navedenih določb jasno izhaja, da obravnavani zavezanec lahko pri davčnem organu vloži zahtevek za prenehanje identifikacije za DDV. Vrednost njegovega obdavčljivega prometa je namreč za zadnjih 12 mesecev pod 50.000 evrov. Na podlagi zahtevka ga bo davčni organ z odločbo izbrisal iz registra zavezancev za DDV. V predpisih o DDV namreč ni določila, ki bi za take primere zahtevalo, da identificirani zavezanec v sistemu DDV ostane vsaj 12 mesecev od identifikacije."
Zaprtje podjetja in odprtje s.p. je lahko reštiev, čeprav ni nujno, da je v danem trenutku najbolj optimalna..
Še kako mnenje?

babilon - 08.09.2020 - 14:54

nova firma

anka - 09.09.2020 - 06:31

Iz ddv sistema ne morete izstopiti 5 let. Tudi jaz predlagam novo podjetje. 

Slavica - 09.09.2020 - 08:05

Registrirajte s.p. in delajte naprej, d.o.o. pa zaprite po skrajšanem postopku. 

Brigitte - 09.09.2020 - 12:35

Samo toliko o tem, ko ste zapisali, da nočete kriviti vaše računovodkinje: če ste želeli prodajati izdelek, ki bi ga izdelovali na Kitajskem preko Amazona v Ameriki, je najboljša rešitev za vas bila, da ste postali identificirani za namene DDV. Druga možnost bi bila atipični zavezanec za DDV. V tem primeru, bi od vseh prejetih računov od katerih bi morali delati samoobdavčitev plačati DDV. Ker kot atipični davčni zavezanec nimate pravice do odbitka DDV. Ti zneski pa so vse prej kot majhni. Gre se za prevoz iz Kitajske v Ameriko, razni pregledi, stroški pakiranja, potem provizija od Amazona, ... Cel kup računov. Govorim iz lastnih izkušenj, ker imam stranko, ki prodaja preko Amazona izdelke, ki jih izdelujejo na Kitajskem. Na začetku ji naša finančna uprava ni želela odobriti vstopa v sistem DDV, ker kao ne bo prodajala v Sloveniji. Ko smo se pritožili, smo bili uspešni. Samo to sem želela dodati, da glede na to, kakšna je bila vaša prvotna poslovna ideja, vam je vaša računovodkinja svetovala najbolj optimalno rešitev. 

Jaz bi vam priporočala, da oddate Zahtevek za prenehanje identifikacije za DDV preko eDavkov. 
 

Cicero - 09.09.2020 - 16:05

Če ste vstopili prostovoljno v sistem DDV, ste pač imeli preveč "papeške" svetovalce. Previdni vstopijo pod razlogom pričakovanega prometa in lahko izstopijo iz sistema po potrebi, glede na okoliščine, ki se pokažejo s časom.
Resnicoljubje je pač breme, ki ga moraš nositi z vsemi njegovimi posledicami.

Tomi - 10.09.2020 - 01:17

Razvijate izdelek in kot pravite ga boste poslali na trźišče....
in tega izdelk ob taki ambicioznih pripravah neboste naredili niti cca dobrih 4.000 EUR prometa na mesec -bruto?
letno 50.000 EUR prometa?  (Vključitev v DDV)
drugače bi bilo če bi imeli storitveno dejvnost, tako pa gre za izdelek, ki potrebuje tudi neko surovino ali/ter izdelvo,...
razmislite če se vam sploh splča štartat. ;-)