krpan in druščina postani član

Naslov teme: podjemna v gostinstvu

4191  07.09.2020 - 15:39h / Ostalo / Avtor: arčid / 437 / 11

Pozdrav!
prosim če lahko kdo pomaga.
Imamo gostinsko dejavnost in zaposlene delavce. V avgustu smo sklenili podjemno pogodbo za občasno delo - pomoč v pri izrednem dogodku z osebo, ki je polno zavarovana  za 40 ur na teden pri drugem delodajalcu, ter jo ustrezno prijavili z M12 ib obračunali bomo vse dajatve.
Ker smo imeli delovno inšpekcijo je le ta  pojasnila, da v gostinstvu ne moremo oz ne smemo  imeti sklenjene podjemne pogodbe.., ampak da moramo delavko prijaviti v zavarovanje na možnost dodatne zaposlitve na 10 ur na teden oz. člen 147 ZDR.
za prijavo Pogodbe o zaposlitvi za doplnilno delo nad 40 ur pa pri prijavi potrebujemo od delavca soglasje glavnega delodajalca, da sme delati še pri drugem delodajalcu. Le ta pa tega soglasja ne da.  začaran krog kaj naj naredimo?
Obstaja kje zakonska podlaga za to kar trdi inšpektor.
popolnoma nam je jasno, da to ne gre zaradi narave dela če delavec ne bil bil nikljer zavarovan, zakaj pa je nemogoče v primeru, da je zavarovan za poln delovni čas pa nam ni jasno. Hvala za namig

 

LUNatA - 08.09.2020 - 07:37

Prvič slišim, da se ne sme uporabiti podjemna pogodba. Delovna inšektorica je pri nas samo rekla, da to ni najboljše. Je sicer bil malo drugače primer, ker je delavces samo bil prijavljen, delal pa potem ni. Sploh pa ne vidim problema, ker, če prav razumem, gre samo za pomoč enkrat na izrednem dogodku.

Po 147. členu pa 3 leta nazaj v Savinjski regiji ni šlo, ker nismo dobili odobritve ZRSZ, čeprav je drug delodajalec soglasje dal.

 

Tina - 08.09.2020 - 08:06

Sigurno ne drži..
Tudi jaz imam priimer in imamo osebo, s katero imamo sklenjeno podjemno pogodbo in ni nič narobe.

Tako, da mogoče samo niste dobro razumela njenih besed.

b - 08.09.2020 - 10:17

Inšpektor je imel prav. Po ZDR so pogodbe civilnega prava prepovedane v vseh dejavnostih in sicer za delo, ki ima elemente delovnega razmerja. Zagrožena je tudi visoka globa. Torej potrebna je pozornost pri takem sklepanju. Dopolnilno delo je pa dovoljeno za dificitarne poklkice za katere mora dati soglasje poleg delodajalca tudi Zavod za zaposlovanje. Torej gostinstvo ne pride v poštev.

arčid - 08.09.2020 - 11:41

Hvala za odgovore, torej so lahko podjemne pogodbe sklenjen  samo v javnem sektorju in državni upravi ...tudi prav,. Potem pa ostane samo  delo v temi. " na črno" ali.....?

LidijaF - 08.09.2020 - 12:12

ne razumem.  Sklenili so podjemno pogodbo za občasno delo v avgustu - imeli so izredni dogodek za katerega so potrebovali točno takrat še en par rok in kar so verjetno v podjemni pogodbi to napisali. Saj podjemna je namenjena točno določenemu delu in je časovno omejena
Tu ne gre za element delovnega razmerja.  In zakaj bi moral takšnega človeka zaposliti za 10 ur na teden, ker je pomagal pri izrednem dogodku - morda je bila to poroka ali kaj podobnega

LUNatA - 08.09.2020 - 13:55

Jaz mislim enako. 
S tistim dopolnilnim delom si ne morejo nič pomagati. preden se spelje postopek bo "izredni dogodek" ža zdavnaj mimo.

Se pa strinjam, da se podjemne ne sme uporabljati križem kražem za redno delo z elementi delovnega razmerja. 

 

b - 08.09.2020 - 12:24

Ja marsikaj je neživljenskega, ki daje občutek, da se bojimo sami sebe. Tako so zapisali tisti, ki še nikoli niso delali v gospodarstvu.

gostinka - 09.09.2020 - 09:10

2x tedensko nam pride v lokal pomagati oseba, katera je že drugod zaposlena 40 ur. nekako nismo pripravljeni skleniti pogodbo o zaposlitvi z njo. ne bi pa radi, da gre proč, saj je zelo pridna. torej kaj nam preostane?? delo na črno?? ne bo šlo. sedaj jo imamo prijavljeno preko podjemne pogodbe, pa vidim, da tudi to ni prav...

LUNatA - 09.09.2020 - 11:59

Kuharica ali natakarica? Mislim, da je kuhar celo deficitarni poklic (če niso kaj lani/letos spreminjali) in bi mogoče lahko pridobili soglasje ZRSZ za zaposlitev po 147. členu za dopolnilno delo.
Jaz bi, če je mogoče glede na želje delavke in drugega delodajalca, poskusila s postopkom za dopolnilno delo. Tudi če zavrnejo takšno zaposlitev, boste imeli papir za inšpekcijo, potem pa bi nadaljevala s podjemno pogodbo. Druge ideje nimam.

gostinka - 09.09.2020 - 13:31

LUNatA natakarica v dnevnem baru..... problem je, da ji je prvi delodajalec kjer je zaposlena namignil, da jih je pri njih že preveč in da naj pove v kolikro ima še kakšno službo, da dajo prednost ohranitve zaposlitve tistim, kateri jo nimajo..... mi jo pa potrebujemo max 2x tedensko vse skupaj 10 ur.....

ana - 14.09.2020 - 10:47

Kaj je problem tudi pri upokojenki ki ima pogodbo o občasnem začasnem delu in dela kot natakarica?