krpan in druščina postani član

Naslov teme: dijak na praksi

4186  07.09.2020 - 13:03h / Dohodnina / Avtor: Monika / 5952 / 7

konec tedna dobimo dijaka na prakso,zanima me ali je plačilo nagrade in kritje stroškov (prevoz , malica) dijaku obvezno?
 

Neža - 07.09.2020 - 13:57

Kaj mora torej podjetje narediti/plačati, ko sprejme dijaka ali študenta na obvezno prakso:
Dijaka/študenta je potrebno na podlagi pogodbe, sklenjene s šolo/fakulteto, prijaviti v zavarovanje za primer poškodbe pri delu (obrazec M12) (redko se zgodi, da je šola, pravilneje delodajalec) oziroma lahko to naredi šola (odvisno od tega, kaj piše v pogodbi o izvajanju obvezne prakse. Najpogosteje in pravilneje je, da prijavi delodajalec).

Po prijavi dijaka/študenta v zavarovanje z obrazcem M12 mora delodajalec mesečno plačevati ZZZS 5,03 EUR – znesek velja v letu 2019 (prispevek se plača ne glede na to, ali mu je podjetje v tekočem mesecu dodelilo nagrado ali ne). 

Dijaku/študentu lahko pripada nagrada (odvisno od internih aktov, kolektivnih pogodb). Do višine 172,00 EUR je nagrada neobdavčena, nad tem zneskom se razlika obdavči z dohodnino. Če študent ne opravlja prakse cel  mesec, se neobdavčena nagrada 172€ zmanjša, glede na razmerje med številom opravljenih dni obveznega praktičnega dela in številom delovnih dni v mesecu. 
Od nagrade, ki jo dobi študent mora delodajalec plačati od tega zneska 6,36% prispevka za zdravstvo. Ob izplačilu je potrebno predložiti obrazec REK-1a z oznako dohodka 1020 in obrazec iRek z oznako dohodka 1109.
Obvezna praksa je tudi olajšava v davčnem obračunu.

Povračila stroškov dijaku / študentu na obvezni praksi se priznajo pod pogoji in v zneskih po uredbi vlade.
Letni prispevek 10,51 EUR  (za leto 2019) za dijake/študente na obvezni praksi plača šola

Neža - 07.09.2020 - 13:58

Pa še to :

Delodajalec je dolžan zagotoviti dijaku ali študentu poleg izplačila nagrade tudi povračilo stroškov prehrane med delom ter prevoza na delo in z dela skladno z ustrezno kolektivno pogodbo na ravni dejavnosti. Glede na to, da se dohodek dijaka ali študenta iz naslova nagrade za obvezno prakso šteje za dohodek iz delovnega razmerja po Zakonu o dohodnini, se zato tudi morebitna povračila stroškov, ki so tem osebam izplačana v zvezi z delom, ne vštevajo v davčno osnovo pod pogoji in do višin, določenih v Uredbi o davčni obravnavi povračil stroškov in drugih dohodkov iz delovnega razmerja.
Povračilo stroškov prevoza v višini mesečne vozovnice ali v višini 0,18€ na kilometer in povračilo stroškov prehrane največ do višine 6,12€ na dan.

Monika - 07.09.2020 - 14:18

Zgoraj piše LAHKO  pripada  nagrada, torej če z delom dijaka nismo zadovoljni ne rabimo izplačat nagrade?
Plačati pa moramo potne stroške, malico in zavarovanje? nagrado pa lahko v rek obrazcu označimo O.
Si prav razlagam?
Hvala

špela - 22.08.2022 - 12:57

Delodajalec je dolžan zagotoviti dijaku ali študentu poleg izplačila nagrade tudi povračilo stroškov prehrane med delom ter prevoza na delo in z dela skladno z ustrezno kolektivno pogodbo na ravni dejavnosti. Glede na to, da se dohodek dijaka ali študenta iz naslova nagrade za obvezno prakso šteje za dohodek iz delovnega razmerja po Zakonu o dohodnini, se zato tudi morebitna povračila stroškov, ki so tem osebam izplačana v zvezi z delom, ne vštevajo v davčno osnovo pod pogoji in do višin, določenih v Uredbi o davčni obravnavi povračil stroškov in drugih dohodkov iz delovnega razmerja.

Po Zakonu o dohodnini (ZDoh-2) ločimo med dohodki, ki so oproščeni plačila dohodnine ter med dohodki, ki se v davčno osnovo ne vštevajo do določene višine. Nagrada za obvezno praktično delo dijakov in študentov se, skladno z določili 44. člena ZDoh-2 in Uredbe o davčni obravnavi povračil stroškov in drugih dohodkov iz delovnega razmerja, ne všteva v davčno osnovo dohodka do višine 172 eur mesečno. V primeru, da pa delodajalec izplača nagrado, ki presega znesek določen z Uredbo, se razlika všteva v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja, od katerega se obračuna in plača akontacija dohodnine.

darka - 09.09.2020 - 09:20

Torej že v naprej veste, da ne boste zadovoljni z njegovim delom in mu ne bo treba izplačati nagrade ?

Neža - 09.09.2020 - 11:15

Res je, da mu nagrade na rabite izplačati. Ampak zakaj pa mu ne bi ? Saj ni tako velik znesek...Pa iz izkušenj mojega otroka, ki je opravljal prakso v gospodarstvu, je dobil plačano seveda, nagrado in povračila. Sošolci in sošolke, ki pa so bili na praksi v bolnišnici, zavarovalnici in davčni upravi pa niso dobili nobene nagrade. Pa bi bilo prav, da vsi dobijo ta simboličen znesek. 

gam - 28.05.2021 - 11:19

Šika se, da se nekaj plača, da otoci vidijo, kako se dejansko služi denar in jih na ta način motivirajo.
S tem začnnejo spoznavat, da svoj lastno prisluženi denar seveda bolj cenijo.